Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Kapla Festival 2021

20/09/2022 / Dieter Holvoet

Drie verassende live performances die we ontdekten op Kapla

Stuk voor stuk unieke, getalenteerde artiesten

Afgelopen zaterdag ging Kapla door: een alternatief dancefestival in Machelen, dicht bij Vilvoorde. Je kan het beschouwen als een verborgen pareltje, een evenement dat graag de lokale muziekscène in de kijker zet en dat combineert met kunstinstallaties, lekker eten en een grote aandacht voor architectuur. Het was een vrij klein, maar erg intiem en intens festivalletje waar we enkele verassende live acts ontdekten.

Susobrino

In 2018 kreeg deze Boliviaans-Belgische artiest al de Most Promising Artist Red Bull Elektropedia-award en won hij twee jaar op rij de Champion Sound Battles. Enkele albums en EP's later kan je hem nog steeds regelmatig live zien spelen: onlangs op Konvooi, afgelopen weekend dus ook op Kapla. Met zijn muziek verenigt hij Afrikaanse ritmes, Zuid-Amerikaanse instrumenten, field recordings en bijna filmische elektronica tot een indrukwekkende liveshow. Het is werkelijk indrukwekkend hoe hij zonder haperen kan wisselen tussen zijn elektronische apparatuur en zijn resem akoestische instrumenten, die hij dan ook nog eens on the spot samplet en loopt. Een magisch moment was toen hij het wilde, luide publiek instant muisstil kreeg met een intieme gitaarsolo. Kippenvel!

Bekijk zeker de opname van zijn optreden op ESNS 2022 als je dit alles eens met je eigen ogen wil zien.

Lander & Adriaan

Wat krijg je als je een supergetalenteerde keyboardist en een rockstar drummer bij elkaar zet? Lander & Adriaan, een van de meest interessante Belgische live acts van het moment. Ik zag ze voor het eerst enkele weken geleden op Contrair Open Air, en wat een revelatie was me dat. Hun muziek is het resultaat van een gemeenschappelijke voorliefde voor gelikte digitale synths en underground dance-muziekgenres uit de jaren 90. Gewapend met minstens 6 keyboards en een drumstel geven ze elk optreden opnieuw het beste van zichzelf, en het liefst van al doen ze dat Boiler Room-stijl in het midden van het publiek. Ga zeker eens naar een optreden als je de kans krijgt, maar wees voorbereid: stilstaan zal onmogelijk zijn.

Foto  van Lander & Adriaan en Kapla Dance Festival 2022, gemaakt door Cilou De Bruyn, in opdracht van Kapla
© Cilou De Bruyn

Brik Tu-Tok

Het is moeilijk om te omschrijven welk gevoel ze je geven als je ze voor de eerste keer ziet. In het begin vooral verwarring, maar daarna merk je snel hoe catchy en betoverend hun optreden is. Brik Tu-Tok is het geesteskind van twee theatermakers, Maxim Storms en Linde Carijn, die je meenemen naar hun parallel universum waar geluiden tot leven worden gewekt met cassettes, huishoudelijke prullaria en zelfgeknutselde objecten. Naast een unieke visuele show krijg je natuurlijk ook mooie muziek voorgeschoteld, met catchy teksten en betoverende melodietjes.

Foto  van Brik Tu-Tok en Kapla Dance Festival 2022, gemaakt door Cilou De Bruyn, in opdracht van Kapla
© Cilou De Bruyn
Foto  van Brik Tu-Tok en Kapla Dance Festival 2022, gemaakt door Cilou De Bruyn, in opdracht van Kapla
© Cilou De Bruyn

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête