Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Linear Straight Rotational Velocity

14/03/2018 / Raisa Moureau

Linear Straight releaset nieuwe plaat op Berlijnse Konsequent Records

Belgische modulaire meester Linear Straight zit niet stil. Eerder dit jaar maakte hij zijn internationale debuut op Illogic Music en Monoton Audio. Op 23 maart releaset hij op het gerespecteerde Konsequent Records, een Berlijns label dat na 10 jaar een comeback maakt. De EP luistert naar de naam Rotational Velocity, bevat twee retestrakke tracks én twee remixes van Jeroen Search. DAMN. Druk hieronder even op play, en lees dan verder.Je hoort waarschijnlijk net hetzelfde als wij hier horen. De track bouwt geleidelijk aan op naar een spacey sound met donkere, industriële klanken. Een unieke sound die Linear Straight onderscheidt. Maar hoe creëert hij die modulaire sound? We laten hem aan het woord:

"Ik had het geluk om een prototype te mogen ontvangen van een Russisch bedrijf dat zich specialiseert in niche instrumenten met een zeer unieke sound. Voor ik het pakket in huis had, heb ik hemel en aarde verzet om het het tot bij mij te krijgen. Het prototype zat vast bij de douane in Brussel dus ik had aangevraagd om mijn pakket op te zoeken tussen 1.500 wachtende pakketten. Ik moet toegeven dat ik hier wel een goede smoes voor gebruikt heb. De unit was thuis voor ik het wist en ik heb mezelf onmiddellijk een week opgesloten in mijn studio. Ik moest en zou een album maken om met de exclusieve sound die ik met dit prototype kon ontwikkelen uit te pakken."

"In die week heb ik zo'n 40 tracks geproducet. 13 hiervan zijn er geselecteerd voor mijn album. 'Rotational Velocity', 'Vegen' en 'Vostok' zijn er drie van. Voor het producen van mijn album heb ik gebruik gemaakt van Original Roland TR 909, 808, 707, 606 drums, Lyra 8 (Soma synths), Dave Smith poly evolver and modular system. Modules en prototypes van Klavis, Touellskouarn, Erica synths, 4ms and Make noise. Vorige week kreeg ik de vraag om deze producten te endorsen voor de BeNeLux. Ik ben fier dat ik dit voor een Russisch bedrijf mag doen. Er komen dus zeker nog zeer interessante synths en sound modules aan. Iets dat zeer dicht aansluit bij mijn sound."Waar 'Rotational Velocity' opbouwt naar een spacey sound, komt 'Vegen' meteen met de deur in huis vallen. Dit is strakke tunneltechno in het kwadraat vanaf de eerste seconde. Je hoort ook meteen dat dit is wat Linear Straight wil brengen: industrieel met vette soundscapes. Konsequent Records koos Jeroen Search om twee tracks te remixen. Een logische keuze - die jongens zitten gewoon op dezelfde golflengte- maar ook uitzonderlijk als je weet dat Jeroen niet snel zal toehappen als ie wordt gevraagd voor een remix. De remix van 'Rotational Velocity' klinkt in het begin helemaal anders dan de originele track maar naarmate de track vordert wordt het weer herkenbaar. Knalt deze track door de speakers op een avond uit, dan wordt het VEGEN - of was dat nu die andere track. Jeroen Search' remix van 'Vostok' wekt heel wat emotie op bij het luisteren ernaar. Je voelt de spanning snijden doorheen de track. Gewoon luisteren en je weet wel wat we bedoelen.

De EP Rotational Velocity komt uit op 23 maart op het Berlijnse Konsequent Records op limited gate folded 12" vinyl, limited vinyl edition en digitaal op alle platformen wereldwijd. Over de release van zijn volledige album wil Linear Straight voorlopig nog niet veel kwijt behalve dat we na zijn typische sound, ook een andere kant van hem zullen horen. Er zit een speciale sfeer in. Spannend!

Wil je Linear Straight nog aan het werk zien? De eerstvolgende weken vind je hem hier:

6/4 Griessmuehle (Berlijn)
21/4 Garnizoen (Diest)
28/4 Prisma Club (Sevilla)

 

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête