Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Kozzmozz in de Vooruit

18/04/2017 / Fay Haelterman

Kozzmozz in de Vooruit: kwaliteit zoals te verwachten was (15/4)

Al eens een man zonder hoofd zien draaien? De nieuwe wc’s van de Vooruit uitgeprobeerd? Nee? Spijtig. Want Kozzmozz is hét moment om dat allemaal eens mee te maken. Een traditie op vlak van techno in Gent - en wij zijn er vanzelfsprekend bij.

De kop gaat eraf met Headless Horseman, letterlijk. Hoewel het slierterige masker dat zijn identiteit beschermt eerder aan een octopus doet denken dan aan een paard. Ook zijn set gaat niet meteen in galop: hij lijkt nogal gek te zijn op tussenstukjes. Eenmaal een nummer echt op gang wordt getrokken, kapt hij het meteen weer af. Zijn voorkeur voor breakbeat is ook wat atypisch; we hebben niets tegen wat andere invloeden, maar daardoor duurt het iets te lang om het industriële ritme over de hele zaal te laten galmen. Het is dan ook pas tijdens zijn laatste kwartiertje dat het publiek enthousiast wordt.

Headless horseman

Dat is anders bij de B2B-set van Vatican Shadow en Ancient Methods. Die hakt er meteen in: pakken energie en een stijl die enorm aan Jeff Mills doet denken lijken het algemene thema te zijn tijdens de eerste helft.

Veel techno is nogal rechttoe rechtaan en dat is ook hetgene dat we doorgaans van een Kozzmozz-line-up gewend zijn. Wij hadden gehoopt dat deze set een meer experimentele toer zou opgaan. Klassieke EDM wordt meestal verbannen naar donkere kelders vol mannen met zwarte frakken en wij hadden van Ancient Methods toch wat obscure invloeden verwacht die duister genoeg zijn om je ziel te voelen verschrompelen.

Niet dat hij enkel de puristische technokaart trekt: op het einde maakt hij zijn aanwezigheid duidelijk met zelfs een streepje Anne Clarke. Het wordt dus allemaal iets zwarter, maar van ons had het nét dat tikkeltje meer mogen zijn.

Met Dax J horen we dan weer een zuivere Kozzmozz-naam: een pulserend ritme en een streepje acid doet het geweldig in combinatie met de visuals, die elke keer opnieuw knap door de organisatie ineen worden gebokst. Deze keer zijn het hoekige lichtconstructies, die mee lijken te bewegen op de industriële klanken.

Dax J

We hebben bovendien geluk dat we Dax J kunnen zien draaien. Als het van de Tunesische autoriteiten afhing, zat hij nu te verrotten in de gevangenis omwille van een remix van een islamitisch gebed dat hij in het land draaide. Van ons mag hij gerust eens tegen schenen schoppen: doe je ding and techno on. Wij doen vannacht hetzelfde.

FOTO'S DOOR WOUTER MAECKELBERGHE

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête