Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van C12

24/05/2024 / Maxime Mach , Warre Vanhoutte

Raven tegen het fascisme in de C12

Een muzikale oproep van Belgische queer- en FLINTA+ collectieven in het kader van de opkomende verkiezingen.

Omwille van de opkomende Belgische en Europese verkiezingen, waarbij de opkomst van fascistische sentimenten een alarmerende realiteit is geworden, vindt deze vrijdag een bijzonder evenement plaats. Op 31 mei organiseert een coalitie van queer- en FLINTA+ collectieven een avond van verzet in C12. Deze avond belooft een krachtig politiek statement te worden door de verbindende kracht van muziek te combineren met een cruciale politieke boodschap.

Het doel is om een boodschap van eenheid en verzet te verspreiden. Tijdens het evenement wordt een open brief aan toekomstige Belgische regeringen en gekozen ambtenaren vrijgegeven, mede ondertekend door alle deelnemende collectieven. Deze brief benadrukt gezamenlijke zorgen en eisen voor een divers en inclusief nachtleven en roept op tot het tegengaan van racisme en LGBTQIA+ fobie in België. Wie de brief graag leest kan onderaan het artikel terecht!

Een nacht van verzet en politieke betrokkenheid

Het evenement wordt verzorgd door de gezamenlijke inspanningen van de volgende collectieven en organisaties: C12, Burenhinder, Call Of Dirty, Deep Down East, MISSFITTE, Not Your Techno, PSSST MLLE, Queer Future Club, rebel en Who’s That Girl

Naast het feestelijke aspect moeten we vooral ook stilstaan bij de serieuze ondertoon: de strijd tegen fascistische ideologieën die de gemeenschappen bedreigen. De open brief, gericht aan toekomstige regeringen, legt de nadruk op het gevaar van racistisch en LGBTQIA+-vijandig discours, zoals vertegenwoordigd door partijen als Vlaams Belang in Vlaanderen en conservatieve politici in Wallonië en Brussel. De brief roept op tot actie om gemarginaliseerde gemeenschappen te beschermen en wijst op het belang van stemmen als een krachtig wapen tegen fascisme.

De eisen in de brief zijn duidelijk en dringend: beëindiging van politiegeweld, bestrijding van geïnstitutionaliseerd racisme, ondersteuning van mondiale gerechtigheid, vastlegging van LGBTQIA+-rechten in de grondwet, aanpak van haatzaaiende uitlatingen online en ondersteuning van artiesten. Deze acties worden gezien als essentiële stappen om een rechtvaardiger en inclusiever België te creëren.

Een boeiende line-up

De avond zal muzikaal ingevuld worden door een line-up van Belgische queer- en FLINTA artiesten. Het programma, verdeeld over twee zalen, biedt een diversiteit aan geluiden en stijlen, met B2B-sets van enkele van de meest getalenteerde DJ's en performers uit de gemeenschap. De line-up is als volgt:

Promo  van Rave Against Fascism, in opdracht van C12
© C12

C11 x Call of Dirty, Psst Mlle, Who’s That Girl, MISSFITTE

Acid Lily b2b Erykah
Gem&I b2b DG2FX
L4U b2b Stella K

C12 x Queer Future Club, Deep Down East, Burenhinder, Not Your Techno, rebel

Timmerman b2b Unos
Stanislawa b2b Azo
EMILIJA b2b Waltur
Vera Moro b2b NMSS

Exact binnen één week kan je dus gaan raven om deze mooie gemeenschap een hart onder de riem te steken. Of je nu ook dit weekend al gaat dansen of toch gewoon geduldig afwacht tot je het fascisme in kan dijken volgende week, hieronder vind je alvast wat DJ-sets om je benen op te warmen. 

De open brief

Artwork  van Rave Against Fascism, gemaakt door C12
© C12
Artwork  van Rave Against Fascism, gemaakt door C12
© C12
Artwork  van Rave Against Fascism, gemaakt door C12
© C12
Kopfoto: © C12

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête