Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Samuel Kirszenbaum

18/07/2023 / Evelyne Vanherf

Jonathan & Guillaume van The Blaze brachten hun nieuw album Jungle naar de Last Arena van het Dour festival

Wij spraken met de twee mannen achter The Blaze.

Twee Franse heren met miljoenen streams en overwinningen allerhande op hun conto, hebben donderdag de Last Arena van Dour in de fik gestoken. Voor ze begonnen aan hun optreden op Dour, hadden wij de kans om even op de koffie te gaan met Jonathan & Guillaume Alric. Leer samen met ons de mannen achter The Blaze kennen. 

Links Jonathan Alric, rechts Guillaume Alric
©

Links Jonathan Alric, rechts Guillaume Alric

The Blaze

The Blaze is een in Parijs gevestigd duo gekend voor hun ambient elektronische dansmuziek, bestaande uit twee neven, Guillaume en Jonathan Alric. Hun verhaal The Blaze begon in 2017 met hun track ‘Virile’ uitgebracht op Bromance Records. Ondertussen hebben de twee al twee albums uitgebracht, ‘Dancehall’ in 2018 en ‘Jungle’ uitgebracht dit jaar, evenals een EP, ‘Territory’ in 2017. Naast muziekproducenten zijn het beiden ook filmregiseurs en dat is merkbaar aan de cinematische videoclips die elke keer bij hun nummers behoren. 

Opgroeien met muziek 

Geboren in de Ivoorkust van West-Afrika verhuisde Jonathan als kleine jongetje naar Frankrijk. Hij en Guillaume groeien samen op in een klein dorpje omringd door klassieke muziek. Guillaume begint met het luisteren naar reggae en het produceren zoals Mayd Hubb. Terwijl Jonathan een opleiding volgt aan de filmschool van Brussel, vraagt Guillaume om zijn hulp voor een schoolopdracht waar hij een muziekvideo voor nodig heeft. Dit was de start van het project The Blaze. Ze maken gevoelige house en UK bass muziek en wereldwijd krijgen ze lof voor hun videoclips die wegkijken als een speelfilm. Hun methode bestaat uit het produceren van zowel geluid en beeld, waardoor er een sterke link ontstaat tussen de muziek en het beeld.

Eerste album DANCEHALL

The Blaze maakte meteen indruk toen de video voor ‘Virile’ werd uitgebracht, gevolgd door de muziekvideo van het nummer ‘Territory’ (diegene die hun naam heeft gemaakt). Het was een multi-bekroonde visuele impact die bijna zo'n 100 miljoen keer is bekeken. Deze twee video's trokken de aandacht en nieuwsgierigheid van zowel het publiek als de critici. 

Zo vestigen ze zich twee jaar later met hun debuutalbum ‘Dancehall’ waarmee ze o.a. een Victoire de la Musique prijs wonnen in de categorie "beste elektronische muziekalbum". Het album bevestigde ook hun status op lange termijn in de internationale muziekscene. De band slaagde erin om over de Franstalige grenzen heen te gaan en trad zelfs op tijdens het Coachella Festival tijdens hun internationale tour in 2018. 

Na de release van hun debuutalbum ‘Dancehall’ in 2018 toerde het duo de wereld rond, waar ze speelden op de grootste festivals. Zo ontstond ook de inspiratie voor hun tweede album ‘Jungle’, dat een ode is aan de festivals. Het is een werk dat volledig gericht zal zijn op de live ervaring. 

Links Jonathan Alric, rechts Guillaume Alric
©

Links Jonathan Alric, rechts Guillaume Alric

Op de koffie

Wij willen graag de twee heren achter het duo The Blaze leren kennen en mochten hun een aantal vragen stellen voor ze zich klaarmaakten voor hun optreden in de Last Arena op het Dour Festival. 

Hoe is de connectie gestart tussen jullie muziek en het produceren van video's? 

Jonathan: Ik heb een opleiding gevolgd aan de filmschool van Brussel en mijn neef maakte op dat moment al muziek, meer naar het genre dub muziek? Op een bepaald moment had ik voor een schoolopdracht, muziek nodig, ik ging hiervoor te rade bij mijn neef en zo is de connectie tussen ons ontstaan. Op dat moment waren er al een aantal grote namen die muziekvideo's produceren zoals Romain Gavras enz. ... Wij waren grote fan van hun werk en toen dachten we 'waarom niet, laten we het gewoon proberen en al onze muziekvideo's zelf produceren'. Maar niet zomaar muziekvideo's, eerder cinematische video's, anders dan het vroegere MTV. 

Hoe was de overgang van dub naar ambient en elektro? 

Guillaume: In de dub muziek worden verschillende stijlen gebruikt, ook elektronische muziek. Ik had dus al een basis, wat perfect was om te starten met The Blaze. Het was een nieuw begin, een nieuwe pagina om in te kleuren en te ontdekken met  een mix tussen ambient en elektronische muziek.

Hoe beginnen jullie aan een track, hebben jullie een bepaalde denkwijze/routine om ervoor te zorgen dat jullie de focus kunnen leggen op het gevoel in een track? 

Jonathan: Wij hebben geen routine. Bij elke nieuwe track proberen wij iets anders. Het kan zijn dat we met een piano beginnen, we spelen dan een paar akkoorden tot we iets hebben dat we beiden leuk vinden. Soms kan het ook gewoon een onderwerp zijn waarover wij aan het praten zijn en dat we daarover dan een nummer schrijven. Wij hebben dus geen recept voor het schrijven van onze nummers. We laten de inspiratie tot ons komen. 

Guillaume: Wij proberen natuurlijk te blijven, wachtend op de inspiratie. Als het komt is het goed, komt het niet is dat ook geen probleem. Morgen is er een nieuwe dag om opnieuw te proberen. 

Welke emoties willen jullie met jullie muziek en video's vrijmaken bij jullie luisteraars? 

Guillaume: Wij willen graag poëzie en menselijkheid overbrengen naar de luisteraars. Een mix van deze twee emoties samen in een nummer verwerkt. Wat ons vooral interesseert, is het leven. De liefde, jeugd en waanzin .... 

In maart brachten jullie het album Jungle uit. Met Dancehall hebben jullie verschillende prijzen gewonnen, is er daardoor een extra druk die op jullie schouders rust? 

Guillaume: Wij zijn heel natuurlijk in ons creatief proces, uiteraard ervaren wij ook stress. Het gaat erom om rustig te blijven, dat we niet geforceerd worden om muziek te maken. Er is natuurlijk wel een deadline die we moeten volgen. 

Jonathan: Een deadline is altijd een pain in the ass.  Wanneer wij in de studio zitten, in onze bubbel waar we om niets anders geven dan onze muziek, dan proberen wij daar niet aan te denken. Ook al doen wij bijvoorbeeld 2 uur of 2 weken aan één track, het gaat erom dat we gewoon onze tijd nemen die nodig is. 

Vorige week heb ik de documentaire van Lewis Capaldi bekeken. Hij heeft altijd een selectie van 45 nummers klaarstaan waar hij uit kan kiezen voor de samenstelling van een nieuw album. Het is dan moeilijk om dit naar een kleinere selectie te brengen. Hoe kiezen jullie de juiste nummers eruit? 

Jonathan: Ogen toe en uitkiezen (lacht). 

Guillaume: Wij proberen met onze albums een verhaal te vertellen. Voor dit album hadden wij een grote selectie dansbare nummers die gericht zijn naar de festivals. Voor het album Jungle hadden wij zelf 50 tracks klaarstaan. Het was een mix van trage en snellere dansbare nummers, die perfect zouden zijn voor de festivals. 

Wat is jullie favoriete deel van het maken van een album? 

Guillaume: Voor mij is dat in de studio zitten. Wij werken samen, inspiratie volgt elkaar op en er is een sterke energie aanwezig. Love it.

Jonathan: Voor mij is dit ook wel het meest inspirerende moment! Samen met Guillaume in de studio zitten, het creatieve proces waar je nog fouten kan maken en kan  experimenteren. Het maakt mij echt gelukkig om door zo'n creatief proces te gaan. 

Ondertussen bestaat The Blaze al 7 jaar. Is de muziekwereld in die tijd veel veranderd? 

Jonathan: In het algemeen? Ja, ik denk dat het creatieve gedeelte een grote verandering heeft doorgemaakt. Zeker in de verschillende genres van muziek. Het gaat zo snel, het is soms moeilijk bij te houden. 

Eén van mijn favoriete nummers is Eyes. Deze video werd geproduceerd door La Blogothèque. Wat is de connectie tussen jullie? 

Guillaume: Persoonlijk kennen wij La Blogothèque al een langere tijd. Wij hebben hun ook de vrijheid gegeven om hun eigen creatief proces toe te passen voor deze track. Het was een vastlegging van een moment, met natuurlijk als doel ook een cinematische video te creeëren. Wij waren ook echt tevreden met het resultaat! 

Voor het nummer Madly hebben jullie de muziek eerder als achtergrond gebruikt, als een soundtrack. Wat is het verhaal achter de video van dit nummer? 

Guillaume: Ik weet nog goed het moment waarop het nummer Madly is ontstaan. We waren op dat moment in Los Angeles waar we twee gigs hadden. De tijd daartussen gebruikten we om naar een studio te rijden en te werken aan ons album. Het gevoel dat bij ons naar boven kwam bij het creëren en het beluisteren van het nummer Madly was een gevoel van vrijheid dat je kan terugvinden op festivals. Madly is voor ons een ode aan de festivals, een liefdesverklaring aan de raves, mensen die bewegen op onze muziek. De muziek zien, voelen en gewoon tot hun laten komen. 

Jonathan: Zoals Guillaume zegt is Madly een ode aan de festivals. Ook omdat wij een zomer lang terug te vinden zijn op festivals, het is een soort van tweede thuis. Het woord festivals is zo'n groot begrip, het is niet alleen feesten, het is vrijheid, nieuwe mensen leren kennen. Het is zo'n leuke plek waar je alles kan doen en dragen wat je wil, en waar je vooral veel kan dansen. Alles mag en niets moet. Er is geen andere plek in de wereld waar je dat allemaal kan doen. Het is ook leuk om eens aan de andere kan te staan en de festivals op een andere manier te ervaren. 

Guillaume: Festivals zijn een intens gegeven, met veel vrijheid en veel leuke momenten met je vrienden. Dansen, kamperen, misschien zelfs drugs nemen, het is een moment dat je levenslang zal bijblijven. 

Bekijk hieronder hun nieuwe videoclip voor het nummer Madly. Een ode aan de festivals. 

Hebben julllie een favoriet festival? 

Guillaume: Dour? (Lacht) 

Jonathan: Voor ons is het moeilijk om één te kiezen. 

Guillaume: Elk festival is anders, elk festival is in een bepaalde manier onze favoriet. We krijgen de kans om onze muziek te laten horen en daar zijn wij ook dankbaar voor. Elke keer is het voor ons een speciaal moment om op te treden, wetende dat er fans klaarstaan en wachten om ons live te zien spelen. 

Is er vandaag nog tijd over om een optreden bij te wonen?

Guillaume: Na het optreden moeten wij direct doorrijden naar een ander festival. Vanavond treden wij vrij laat op, onze spullen bij elkaar rapen, wanneer wij klaar zijn is het laatste optreden waarschijnlijk al gedaan. We gaan wel proberen om met het team voor het optreden nog even rond te wandelen, iets te drinken en genieten van Dour. 

Jonathan: Ons team telt 15 personen, wij vinden het belangrijk om met het team even de tijd te nemen en te genieten. De boog moet niet altijd gespannen staan. Volgende week zitten wij in Denemarken ....

Guillaume: En Frankrijk ook. 

Wat betekent de zomer voor jullie? 

Jonathan: Festivals .... Maar ook een pauze inlassen, genieten, vakantie nemen. Gezellig samen zijn met vrienden en familie. 

Guillaume: Ook de liefde die er hangt. Er is meer contact tussen de mensen want de zon schijnt en iedereen komt buiten. 

Tot slot: wat betekent thuiskomen? 

Jonathan: Slapen en nog eens slapen. (Lacht) Maar ook het normale leven zoals koken, vrienden en familie zien. 

Guillaume: Voor mij is dat hetzelfde. Zeker de familie zien. Wij zijn zoveel weg van huis dat wij ook echt genieten van thuiskomen. 

En dat is nog altijd Parijs? 

Jonathan: Yes, wij wonen nog altijd in Parijs! 

Ik wens jullie veel succes met jullie optreden! Een veilige roadtrip gewenst. Heel hard bedankt voor dit leuke interview! 

Kopfoto: ©

Samuel Kirszenbaum

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête