Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Afbeelding

06/04/2017 / Sophie Daniels

#INTERVIEW: Moonday x Abstrkt

Het openluchtseizoen is geopend! Op 30 april staat er iets groots te gebeuren in het Gentse. Op die dag vieren house, techno en disco hoogtij, want Moonday en Abstrkt hebben de handen in elkaar geslagen om samen het publiek te trakteren op een geweldige line-up op een nog mooiere locatie, genaamd S&R Rozebroeken in de Gentse deelgemeente Sint-Amandsberg. De artiesten op het menu van de dag zijn niet van de minste.

De headliner van het openluchtfeest is het olijke Nederlandse duo Detroit Swindle. De Amsterdammers Lars Dales en Maarten Smeets spelen al sinds mensenheugenis de pannen van het dak. Van grote events tot intiemere sessies, niets is hen onbekend. Kwaliteit van de bovenste plank volgens ons. Dansen, dat zal je ongetwijfeld doen tijdens hun set op de open air van Moonday & Abstrkt.

Alsof dat nog niet genoeg is, doen de organisatoren er nog een schepje bovenop met de boeking van Sidney Charles. De Britse dj, die nu in Berlijn woont, passeerde al meerdere malen de revue bij clubs als Watergate, Panorama Bar en natuurlijk de Londense Fabric. Benieuwd wat hij gaat brengen in openlucht. Hieronder kan je alvast je danspasjes oefenen:

Verder op de line-up staan de Bombossa Brothers, de Gentse Thang en natuurlijk spelen de Moonday-residents, Lebawski en Nelson, een b2b.

Wij kregen de kans om Nelson Vandecapelle van Moonday en Lars Fiers van Abstrkt te bestoken met enkele vraagjes omtrent hun samenwerking en hun eigen organisatie.

What Happens - Sinds wanneer zijn jullie gestart met Moonday en Abstrkt? Met welk doel voor ogen?

Nelson Vandecapelle - "Maandag 22 juni 2015. Gilles -dj Lebawski- en ik vonden dat er in Gent nog veel ruimte was om muzikaal te gaan organiseren. We delen dezelfde passie voor muziek en wilden meer draaien. Aangezien er op maandag werkelijk niets te doen was en onze vrienden voornamelijk nog studenten waren, was dit in onze ogen de ideale dag voor iets nieuw. Het risico om op maandag iets te organiseren was voor ons redelijk klein aangezien het echt puur voor de fun ervan is ontstaan."

Lars Fiers - "Abstrkt begon als maandelijks concept in de legendarische Gentse Decadance. Het eerste grote event vond plaats in april 2014, de eerste open air op het domein van de S&R Rozebroeken. Bij de start was er veel ruimte voor een nieuw concept. Op een creatieve manier probeerden we de muzikale kloof op te vullen. Dit deden we door een 'brand' te creëren die kwalitatieve events levert met een artistieke mindset. Met onze creativiteit en unieke locaties willen we onze bezoekers een vernieuwende culturele ervaring aanbieden. Dit zowel muzikaal als visueel."

WH - Wat was de locatie van jullie allereerste evenement en hoe kijken jullie erop terug?

NVDC - "Klub XIII in de Overpoortstraat (dé studentenbuurt van Gent). Een club waar ik al van jongs af aan naartoe ging. Ons eerste event was eigenlijk wel één van de leukere events. Het was een feestje met enkel onze beste vrienden, zo een 200 personen en we gingen door tot in de vroege uurtjes. We hadden van onze dj-booth een soort space shuttle gemaakt wat wel voor een leuke sfeer zorgde. We wilden, in een club waar we wekelijks kwamen, eens iets anders dus dachten we: we kleden de club volledig aan met leuke decoratie en nodigen tech-house en techno dj’s uit, een muziekgenre dat er bijna nooit werd gedraaid. Momenteel hebben we onze vaste stek gevonden in de vorm van de Gentse Vooruit. Eerst hielden we halt in de Balzaal (de kleine zaal boven in de Vooruit) met Enrico Sangiuliano, onze eerste uitverkochte editie. Nu zijn we verhuisd naar de Concertzaal, die ook goed volliep tijdens ons evenement met Butch, Spartaque en Matt Sassari. Een geweldige stroomversnelling, waar ik stiekem altijd al van gedroomd heb.

LF - "S&R Rozebroeken (in de Gentse deelgemeente Sint-Amandsberg) was de eerste locatie die ons op de kaart heeft gezet. We zijn enorm dankbaar voor deze unieke samenwerking. Dankzij het vertrouwen dat S&R Rozebroeken in ons heeft krijgen wij de kans om hier te groeien. Een locatie die jaarlijks op onze agenda zal blijven staan. Onze eerste editie was enorm memorabel omdat we helemaal niet beseften waaraan we waren begonnen. Een eerste eigen productie in een maandje klaarstomen was enorm spannend. We hoopten op zo'n 700 feestvierders... Door onze onervarenheid of enthousiasme zagen we het allemaal net iets te groots. Al een geluk, het was de eerste zomerdag van het jaar en om 15u stond er al een lange wachtrij aan de kassa. Er was zelfs zo veel volk dat we de deuren moesten sluiten omdat er niemand meer bij kon.
Een combinatie van een sterk team, passie en gedrevenheid heeft ervoor gezorgd dat we dit toch tot een goed einde gebracht hebben."

WH - Hadden jullie ooit gedacht dat jullie eigen concept zo'n vaart zou lopen en zo groot zou worden in Gent en omstreken?

NVDC - "Dit zijn zeker zaken waar je in je achterhoofd van droomt als je begint te organiseren. Maar je realiseert ook al heel snel dat dit niet zo vanzelfsprekend is. In eerste instantie was het gewoon iets dat we graag deden en waar we heel graag tijd aan spendeerden. Ik heb beseft dat je met de nodige motivatie, creativiteit  en vrijheid je heel mooie dingen kan verwezenlijken."

LF - "Zoals ik al zei hadden wij dit niet verwacht, zeker niet aan zo een tempo. Met het succes van de open air wilden we bevestigen en aantonen dat we meer dan een ééndagsvlieg waren. Toepasselijk dat je in je vraag "vaart" gebruikt aangezien de tweede eigen productie van Abstrkt de booteditie was. Een nooit eerder gebruikte locatie in het Gentse, een schip met een capaciteit van 1400 mensen. De tickets vlogen de deur uit en een half uur na de start van de ticketverkoop waren er al duizend verkocht. Toen kwam het besef dat we een uniek concept aan het uitwerken waren. De beloning kwam later dat jaar. Tijdens de Red bull Elektropedia Awards werden we bekroond tot Best Breakthrough Party in België (equivalent van beste nieuwkomer in België) en ontvingen de tweede plaats in Best Really Big Party in België, dit voor een jury van nightlife experts uit heel België. Een bijzondere start voor een bijzondere organisatie."

WH - Wat vinden jullie persoonlijk de meest memorabele set(s) die werd(en) gedraaid op één van jullie events?

NVDC - "Amelie lens doet het keer op keer. Ze is voor mij persoonlijk één van de beste Belgische artiesten. We hebben ze nu al twee keer op bezoek gehad en telkens draait ze een ongelofelijke set. De creativiteit en etnisiteit van Butch is me ook zeker bijgebleven. Hij is echt een artiest met oneindig veel ervaring en dat kon je duidelijk horen aan zijn set."

LF - "De sets van Barnt en Âme zijn bijgebleven van op de booteditie. Waar ik ook enorm van genoten heb, was Kiasmos. We hadden het geluk hem te mogen booken als stagehost voor Paradise City Festival. Begrijp me niet verkeerd, wij waren vereerd dat Motor City Drum Ensemble, San Soda & Antal een b2b wilden spelen op ons event maar persoonlijk keek ik het meeste uit naar een volledige set van Motor City Drum Ensemble. Dus die zien we hopelijk snel terug."

WH - Waarom waren die passage(s) net zo onvergetelijk?

NVDC - "Voor mij is elke artiest die we al op bezoek hebben gehad een passage die me is bijgebleven aangezien het telkens artiesten zijn waar we zelf enorm fan van zijn."

LF - "Een weekend doorbrengen op een varende cruise met tal van internationale topartiesten, vrienden en collega's.. Als je erbij was weet je waarom het onvergetelijk was."

WH - Wat zou voor jullie een regelrechte droom-line-up zijn? 

NVDC - "Sam Paganini, Nina Kraviz, Ben Klock, Len Faki, Joseph Capriati, Pan-Pot,... Deze mogen wel eens op mijn verjaardagsfeestje komen draaien (lacht)."

LF - "Detroit Swindle, Sidney Charles, The Bombossa Brothers, Thang, Lebawski en Nelson (knipoogt). Motor City Drum Ensemble hoop ik snel nog eens te mogen verwelkomen. Bicep staat nog op mijn lijstje samen met Mall Grab, voeg daar nog een Jeremy Underground of een Floating Points aan toe en je hebt 'm denk ik."

WH - Hoe zijn jullie op het idee gekomen om jullie krachten te bundelen en een grootse open air te organiseren?

NVDC - "We waren op zoek naar een locatie voor de open air van Moonday. Aangezien Abstrkt daar jaarlijks succesvolle events organiseert hadden we een oogje op deze locatie. Rond Abstrkt was het al een tijdje wat stiller. Daarom contacteerden wij Lars die naast Abstrkt ook voor S&R Rozebroeken werkt. Na een eerste meeting bleek het al snel dat we op dezelfde golflengte zaten en met dezelfde visie tewerk gingen."

WH - We zien dat concepten, zoals Moodfamily en Labyrinth Club, evenementen en festivals in het buitenland organiseren. Hebben jullie ambitie om dit ook te doen en waar zouden jullie het dan het liefst zien doorgaan?

NVDC - "Leuke vraag, aangezien Moonday deze zomer een boot zal hosten op het event van Labyrinth open in Kroatië. Onze eerste stap richting het buitenland. Indien mogelijk zou dit zeker een leuke denkpiste zijn. Een tropische locatie zoals de Fiji-eilanden waar een 'full moon party' kan georganiseerd worden lijkt me wel wat."

LF - "Onze ambities liggen vooral in eigen land. Ik hou het buitenland nog even om zelf events te bezoeken. Ik ben al heel blij dat de Moonday boys ons meenemen naar Kroatië deze zomer. Als ik dan toch zou mogen kiezen eerder de kanten van Australië en Nieuw-Zeeland."

WH - Hoe ziet de toekomst eruit voor Moonday en Abstrkt in België?

NVDC - "Dit jaar vieren we het tweejarig bestaan van Moonday in de Vooruit. Binnenkort vertellen we hier meer over, dus houd zeker de Facebookpagina in de gaten. En op 10 juli hosten we een bootfeestje op het festival van Labyrinth Open in Kroatië."

LF - "Abstrkt zal deze zomer zonder twijfel feestelijk afsluiten maar ook het einde van het jaar zal gevierd worden. Voor de grote comeback van Abstrkt zal je geduld moeten hebben tot 2018. Hierover gaan we nog niet veel lossen maar verwacht je aan iets groots."

WH - Last but not least, wat is jullie all time favourite open air plaat?

NVDC - "Kiki Gyan - Disco Dancer"

LF - "Roy Ayers - Everybody Loves The Sunshine. Om de weergoden aan te spreken voor 30 April."

WH - Merci mannen en tot de 30e!

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête