Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van LLOSS FESTIVAL

29/05/2024 / Sophie Daniels

Interview met het Antwerp-based collectief LLOSS

Over LLOSS Festival en hun toekomstvisie.

Het verhaal van het collectief LLOSS begint zoals het voor veel organisaties begonnen is: een stel gepassioneerde DJ’s die van mening waren dat er nood was aan meer underground en meer kwalitatieve en progressieve evenementen in en rond Antwerpen. 

Ze startten bescheiden met kleinschalige outdoor events in Kruibeke en clubnachten in de Scheldestad, tot hun eigen festival waar ze jaarlijks meer dan 1.000 bezoekers mogen ontvangen. "LLOSS heeft ambitie om verder te groeien. Hoewel er nog geen eindvisie is, weten we wel met zekerheid dat we Kruibeke en de Schans op de kaart willen zetten voor menig elektronisch muziekliefhebber in Vlaanderen. Ook trachten we om in de toekomst tijdens LLOSS Festival talks, (dance)acts, workshops en tentoonstellingen te organiseren", aldus Rutger Van Mieghem - één van de gezichten achter LLOSS.

Foto  van LLOSS FESTIVAL
©

LLOSS Festival

Scenografische façades

LLOSS wil iets nieuws brengen in de Belgische elektronische muziek-scene door scenografie, kunst en muziek op een vooruitstrevende manier te combineren. De bezoekers en dansers moeten iets unieks beleven binnen de vele elementen die de elektronische muziek(club)cultuur biedt. 

Hun festivallocatie, De Schans Van Landmolen, maakt deel uit van de vestinggordel rond de stad Antwerpen. De forten werden gebouwd tijdens de Eerste Wereldoorlog met als strategisch doel de stad te verdedigen tegen invasies. Na de wereldoorlogen verloren ze hun militaire functie. 

Foto  van LLOSS FESTIVAL
©

LLOSS Festival

Door de stadsuitbreiding van Antwerpen verspreidden de gordels zich in solitaire forten, waardoor de samenhang verloren ging. De forten, schansen, bunkers en kleinere verdedigingswerken bepalen tot op de dag van vandaag het uitzicht van de Antwerpse regio. 

Ze zijn van grote waarde voor erfgoed, cultuur, natuur, recreatie en ruimtelijke ordening. "Onze festivallocatie is een plek waar fauna en flora floreren. Het fort gaat op in de natuur en vice versa. Samen met lokale natuurbeschermingsorganisaties wordt er gewerkt aan het vergroten van de biodiversiteit door middel van initiatieven als het planten van bomen, het aanleggen van een nieuwe vijver en extra constructies in het fort om vleermuizen een veiligere toegang te geven. In het ontwerpproces van onze fase houden we zorgvuldig rekening met deze initiatieven, zodat we onze impact op bomen, planten, bloemen en dieren minimaliseren".

Foto  van LLOSS FESTIVAL
©

LLOSS Festival

Foto  van LLOSS FESTIVAL
©

LLOSS Festival

Foto  van LLOSS FESTIVAL
©

LLOSS Festival

Foto  van LLOSS FESTIVAL
©

LLOSS Festival

Foto  van LLOSS FESTIVAL
©

LLOSS Festival

Het inspirerende karakter van het domein is bovendien uitnodigend voor kunstenaars en ontwerpers. LLOSS gaat graag nieuwe uitdagingen aan en zet de focus verder dan de line-up alleen. 

Dit door samen te werken met jonge scenografen, graphic designers, foto- en videografen en hen de maximale vrijheid te geven om zoveel mogelijk te experimenteren en grenzen te verleggen. "Door spannende samenwerkingen aan te gaan en nieuwe scenografische façades op te trekken, transformeren we ruimtes in unieke ervaringen voor iedereen die erbij betrokken is en creëren we content die ruw en ondoorgrondelijk is", aldus Van Mieghem.

De lineup

De muzikale programmering van LLOSS gebeurt met een open geest en veel aandacht voor artiesten van allerlei achtergronden. Zowel vrouwelijke als mannelijke artiesten, artiesten met een LGBTQIA+ achtergrond, artiesten met verschillende roots, ... etc. 

De organisatie gelooft dat het streven naar een gelijke dansvloer zowel voor de booth als achter de decks gebeurd. 

Zo is programmering is niet gekoppeld aan één genre of één bepaalde stijl, dit ondersteunt het idee om niemand of een specifieke groep niet uit te sluiten. "De programmering is ambitieus en probeert altijd buiten de gebaande paden te denken. Daarom ligt de nadruk op verfrissende nieuwe artiesten, spannende (B2B)acts en nog veel meer van het spectrum van genres binnen het elektronische landschap."

LLOSS Festival vindt plaats op vrijdag 5 juli en zaterdag 6 juli op de Schans van Landmolen in Kruibeke. Early Bird tickets zijn reeds uitverkocht, maar de regular sale is nog volop aan de gang.

Kopfoto: ©

LLOSS Festival