Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Black Mass

26/10/2023 / Pieter-Jan Nerinckx

Black Mass kondigt unieke 4-koppige DJ formatie aan op volgend feest

Wij interviewden drie van de vier heren, PLEXØS, Høbie en Hayek, over hun liefde voor hardcore, hun aankomende set en een wel heel eigenaardige midnight snack.

Black Mass is een booking agency dat zich richt op opkomend talent in de underground techno en hardcore scene. Ze focussen zich niet alleen op het binnenhalen van bookings, maar ook op next level artist development door middel van onder andere business workshops en regelmatige 1-on-1 sessies. De nadruk ligt dus op een persoonlijke begeleiding van de artiest. 

Na een editie in Rotterdam keren ze morgen terug naar hun vertrouwde homebase Gent met een feest in de Chinastraat. En daar staat wel een heel pittige combo op het menu: Neüboiz! Niemand minder dan Høbie, PLEXØS, Hayek en Hashtaga kruipen samen achter de decks. Wij interviewden drie van de vier heren over hun liefde voor hardcore, hun aankomende set en een wel heel eigenaardige midnight snack. 

Jullie drie vormen het hardcore trio van Black Mass Agency. Vanwaar komt de voorliefde voor dit genre?

PLEXØS: Ik geniet van het genre vanwege de intensiteit en de sterke emoties die daarmee gepaard gaan. Sommige mensen houden van grooven, ik word liever geraakt door die agressieve ritmes en kicks die, voor mij althans, een enorme sensatie teweegbrengen.

Hayek: Yes, dat geldt voor mij eigenlijk ook! Ik heb altijd al van extreme dingen gehouden, maar hardcore had ik tot 2020 nog nooit meegemaakt. Ik was op slag verliefd toen ik hoorde hoe intense en vervormde geluiden me dezelfde rush kunnen geven die ik ook bij extreme sporten ervaar.

Høbie: Als Nederlander ben ik opgegroeid met deze stijl. Het kleine dorpje waar ik toen woonde zat vol met gabbers en toen ik 9 werd, kreeg ik mijn eerste Masters of Hardcore CD. Net zoals Hayek was ik op slag verliefd op het genre. 

PLEXØS, Nederland en België zijn gekend voor hardcore en zelfs onder negenjarigen blijkt het een geliefd genre te zijn (lachen). Hoe is de scene in de VS? Of draai je vaker in Europa?

PLEXØS: In de VS is er zeker plaats voor hardcore. Het genre is de laatste tijd zeker in populariteit toegenomen. Momenteel zijn het vooral underground raves onder bruggen, in een willekeurig pakhuis of in iemands achtertuin. Al is hardcore al lang aanwezig in de VS. Ik ging naar happy hardcore raves in het begin en midden van de jaren 2000. Maar vandaag is er happy hardcore, jump style, uptempo, noise, industrial hardcore, jungle en nog veel meer. Het wordt misschien niet zo massaal gewaardeerd als in Europa, maar er is in ieder geval weer een scene voor aan het ontstaan.

Artwork  van Black Mass
© Black Mass

Hoe verschillen jullie stijlen met elkaar?

Høbie: Ik denk dat onze stijlen niet veel van elkaar verschillen, maar toch hebben we allemaal onze eigen kleine dingen die de tracks wel uniek maken. Kleine stukjes die we in de track passen en die de track van ons maken. We hebben onze eigen stijl van kicks en naar mijn mening is dat het meest opvallende in hardcore.

PLEXØS: Ik vergelijk ons ook niet graag, want we hebben allemaal een geweldige unieke stijl, maar Hobie met zijn in your face brain cracking tracks die de dj gear naar voor zouden kunnen laten vliegen tijdens een set, is toch wel crazy.

Hayek: Helemaal akkoord. Høbie is echt een speed demon papa guru van alles wat distorted is.

PLEXØS: Ja en jij hebt dan weer dat hard en vloeiend ritme dat melancholie en kracht combineert, waardoor je nooit meer wilt stoppen met bewegen. En dan heb je mij, hard, alternatief en enigszins experimenteel met de intentie om je iets anders te laten voelen.

Jullie drie zullen samen met Hashtaga een set spelen op de volgende rave van Black Mass. Hebben jullie dat ooit al gedaan of is het de eerste keer met zoveel volk achter de draaitafels?

PLEXØS: Eerste keer voor ons allemaal! Ik weet nu al dat het geweldig gaat worden. Eerst een paar biertjes drinken en samen eten. Wat in principe op het podium zal gebeuren als Høbie zijn traditionele taart meebrengt.

Wacht, wat (lachen)?

Høbie: Ja kijk, ik kom uit Nederlands Limburg en van kinds af ben ik verzot op vlaai en dus als ik een gig in de buurt heb, neem ik altijd een heerlijke vlaai mee als midnight snack. Without vlaai no party!

Foto  van Black Mass
Høbie (links) en Wanton (rechts). © Black Mass

En welke voorbereidingen treffen jullie zo nog buiten het regelen van eigenaardige midnight snacks?

Høbie: Persoonlijk improviseer ik graag, ook als ik solosets draai, dus voor mij zal het wat meer improvisatie zijn. Al zal ik zeker een trackselectie maken waarvan ik denk dat die past bij de rest van de tracks die de anderen meebrengen, zodat het een goede set wordt. We bespreken meestal een bpm bereik zodat we een beetje weten wat we mee moeten nemen.

Hayek: We hebben ons hier elk op onze eigen manier op voorbereid tijdens onze carrière. Nu is het showtime, baby!

Hoe bepalen jullie tijdens zo'n set wat je zal spelen? Steken jullie alle koppen even bij elkaar of verrassen jullie de andere dj's?

PLEXØS: Gewoon elkaars flow aflezen en je hart volgen. Een beetje communicatie over de muziek op het podium moet er wel zijn natuurlijk, maar voor de rest: SURPRISE!

Høbie: Yes, inderdaad! Hiervoor is het ook een beetje improviseren. We zullen elkaar verrassen met wat onuitgebrachte tracks die niemand eerder heeft gehoord, maar verder communiceren we meestal welke track erin gaat, als de bpm omhoog vliegt of wanneer je kunt beginnen met mixen. Dit zorgt ervoor dat het nog steeds een beetje gestructureerd is, hoewel ik wel echt van de chaos hou (lacht).

Zijn er do's en don't's bij zulke sets waarbij je met vier tegelijkertijd speelt?

Hayek: Ga helemaal uit je dak, maar val niet van het podium omdat je te hard danst (lacht)!

PLEXØS: Yes, maak plezier en dans! Blijf niet staan wachten op het volgende nummer dat je gaat spelen.

Høbie: Ja, zeker plezier maken! en ik denk dat het ook belangrijk is om ervoor te zorgen dat de persoon die speelt genoeg ruimte heeft om dat te doen. Daarnaast is duidelijke communicatie tussen iedereen ook zeker nodig. En vooral goed voor elkaar zorgen, het is een eenmalig iets dus het belangrijkste is dat we allemaal genieten van de avond want dit zal waarschijnlijk niet snel weer gebeuren...

Kopfoto: © Black Mass

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête