Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Little Waves, gemaakt door Tim Schrijnemakers

17/04/2024 / Maxime Mach

Alternatief indoorfestival Little Waves bestaat tien jaar

De jubileumeditie gaat door in C-mine op 19 en 20 april.

Little Waves blaast dit jaar al 10 kaarsjes uit! Om dit te vieren staat er een twee dagen durende jubileumeditie gepland op vrijdag 19 en zaterdag 20 april. Op vrijdag staan er meerdere elektronische acts op de agenda, met o.a. electro-icoon Tiga, Bibi Seck, Ava Eva en een live set van Lander & Adriaan

De headliner op zaterdag is Selda Bağcan, een belangrijk figuur in de Turkse protestbeweging van de jaren '60 die traditionele Turkse folkmuziek combineert met rock, elektronische en psychedelische elementen. Verder krijgen ook Jungle by Night, Picture Parlour, Ão, Forest Swords, Bolis Pupul, Tsar B, Niels Orens, Susobrino, Uwase, Dushime, Scaler, Piaggio Disco Club en NAH een plekje op de C-mine podia. Wie graag lekker eet kan terecht terecht op de foodcourt, een gratis gedeelte van het festival, waar Limburgse DJ's Jewels en Prinsezy zorgen voor de muzikale begeleiding bij een hapje en een drankje.

C-mine is een hybride, creatieve site waar kunst, cultuur en geschiedenis samenkomen op de
grondvesten van de steenkoolmijn van Winterslag in Genk. Door boeiende evenementen, verschillende exposities en een impressionante setting krijgen bezoekers de mogelijkheid om hedendaagse culturele activiteiten te combineren met een leerrijke ervaring over de mijngeschiedenis van de regio. In aanloop naar het festival spraken we met Ufuk Demir, curator muziek bij C-mine. 

(Lees verder onder de afbeelding) 

Artwork  van Little Waves 2024, in opdracht van Little Waves
© Little Waves

Wat willen jullie bereiken door het gehele complex om te bouwen en bezoekers een festivalervaring te bieden? 

We willen onze bezoekers tonen dat C-mine een plek is die geschiedenis ademt, maar evengoed een creatieve hotspot is die investeert in de toekomst. Je krijgt als bezoekers de idéale setting: een infrastructuur die je de beste faciliteiten voor een ideale concertbeleving aanbiedt, een streling voor het oog is én aanzet tot nadenken over Genks mijnverleden. 

Hoe selecteren jullie de artiesten voor Little Waves? 

We vertrekken vanuit C-mine's motto "Radicaal cité tot internationale top". We proberen een gezonde mix van gevestigde en opkomende artiesten te creëren, met oog voor lokaal talent. Ruwe diamanten ontdekken we vaak op het internet, maar ook dankzij showcasefestivals zoals We Are Open van Trix in Antwerpen, Fifty Lab in Brussel en ESNS in Groningen. 

Wat maakt de line-up van de jubileumeditie uniek volgens jou? 

We hebben voor ieder wel wat wils: van internationale toppers die gekend zijn bij het brede publiek tot pareltjes die op de rand van hun doorbraak staan. Heel wat artiesten op onze line-up brengen in de periode van Little Waves ook een nieuwe plaat uit. Ideaal moment dus om die nieuwe nummers voor het eerst live mee te maken. 

(Lees verder onder de afbeelding)

Wanneer beginnen jullie met het plannen en programmeren van een evenement als Little Waves? 

Het plannen begint voor de zomer. Het actief zoeken naar headliners kan tegenwoordig niet snel genoeg. We merken dat steeds meer concertzalen en festivals hun artiesten eerder beginnen vast te leggen. Als programmator ben je uiteraard sterk afhankelijk van de tour- en releaseschema's van artiesten. 

Hoe zorgen jullie ervoor dat de line-up een diverse en boeiende mix van artiesten biedt? 

We dagen onszelf uit en proberen out of the box te denken. We werken met artiesten die je mogelijks al eens op Studio Brussel of Radio 1 hoort passeren, maar even goed ook met ruwe diamanten die je tijdens een dj-set op het alternatieve Kiosk Radio of NTS hoort. We hebben uiteindelijk wel genoeg ruimte om te experimenteren en daar zijn we enorm blij mee. We vinden het belangrijk dat we naast publiekstrekkers ook het talent van morgen naar C-mine kunnen brengen. 

(Lees verder onder de video)

Aftermovie Little Waves 2023

Nog steeds aan het nagenieten van een prachtige editie met onze aftermovie! 💜 🎥 Robin Todde 🎶 The Haunted Youth - Teen Rebel

Posted by Little Waves on Saturday, April 29, 2023

Hoe zien jullie Little Waves passen binnen het bredere plaatje van de Limburgse cultuur- en festivalsector? 

Limburg heeft een divers aanbod aan festivals: van plekken waar je grote, gekende kleppers ziet spelen tot plekken waar je heel veel opkomend talent kan ontdekken. Little Waves geeft je het beste van die twee werelden. 

Wat hopen jullie dat het publiek ervaart tijdens deze XL-editie, in vergelijking met andere festivals? 

Als bezoeker heb je sowieso je favorieten, maar we hopen ook dat het publiek zich evenzeer laat verrassen door acts die ze nog niet kennen. De acts die dan niet veel later doorbreken en waarvan je kan zeggen "ik was erbij tijdens Little Waves!"

Hoe denken jullie dat dit festival zal bijdragen aan de muziek- en clubcultuur in Limburg? 

De stad Genk en de provincie Limburg hebben een rijke geschiedenis aan muziek- en clubcultuur. Little Waves gaat aan de slag met dat muzikaal erfgoed, maar zorgt er tegelijk ook voor dat het geluid van de toekomst door de erfgoedruimtes resoneert. 

Foto  van Little Waves, gemaakt door Tim Schrijnemakers
© Tim Schrijnemakers
Foto  van Little Waves, gemaakt door Annika Wallis
© Annika Wallis
Kopfoto: © Tim Schrijnemakers

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête