Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Release Festival

06/05/2024 / Maxime Mach

Maak kennis met Release Festival

Een verborgen, groene parel in Limburgs Haspengouw met een diverse line-up.

Als redacteur bij What Happens schrijf ik graag over een breed aanbod aan festivals, clubs, evenementen of organisaties. Vaak omdat ik vol ongeduld het evenement afwacht, omdat ik er al eens kwam als bezoeker, of omdat we als magazine een lopende samenwerking hebben met de organisatie in kwestie. 

Dit artikel kent een andere, iets gekleurdere insteek. Want als actief lid van het kernteam achter Release Festival, en als mede-verantwoordelijke van het team programmatoren, heb ik vandaag het voorrecht om jullie kennis te laten maken met het evenement waar ikzelf ook al een tijdje mijn tanden in zet. Dat doe ik omdat ik er oprecht van overtuigd ben dat de visie, line-up en organisatie van het festival passen binnen de scope van ons magazine.

Conform de regels van de journalistieke deontologie ben ik uiteraard ook verplicht om te melden dat ik met veel plezier onze "Haspengouwse parel" wat naamsbekendheid zie verwerven buiten de Limburgse provinciegrenzen. Maar geen paniek! Als full time wild child bij What Happens is Dieter Holvoet onze man om je klachten over overmatige subjectiviteit aan te kaarten. Genoeg over mezelf nu, let's talk business. 

Foto  van Release Festival 2023, gemaakt door Lukas Van Impe
© Lukas Van Impe

Speels en organisch

Release is een tweedaags muziek- en belevingsfestival dat elk jaar plaatsvindt tussen de idyllische kersenweides van Manshoven, te Borgloon. Dankzij de nauwe samenwerking tussen jeugdhuis 't Biejke en vzw Jeugdinfrastructuur heeft het festival na 16 edities een sterke reputatie opgebouwd in Borgloon en omstreken. Vanuit de liefde voor muziek én Haspengouw wordt het festival georganiseerd door een groep vrienden, voor een zo breed mogelijk publiek. 

Het festival profileert zich als organisch, speels en familiair. Om deze kernwaarden ook visueel te laten resoneren bij het publiek werd dit jaar een nieuwe huisstijl gelanceerd, in samenwerking met grafisch talent Elias Jansen. Het resultaat is een frisse, vrolijke en zomerse huisstijl, die zowel de regio als de sfeer van het festival capteert. 

Groen en milieubewust

De monumentale Manshoven-winning is het decor waarin het festival zich afspeelt. Al dat natuurschoon zorgt ervoor dat de bezoekers het festival op een unieke manier beleven. Helaas zijn festivals eerder belastende fenomenen met een potentieel schadelijke impact zolang de impact niet zorgvuldig geëvalueerd wordt. Daarom springt de jonge organisatie met creativiteit en nieuwsgierigheid om met deze uitdagingen, en ziet ze haar taak maatschappelijk. Release denkt dus groen. En dat is geen last, maar een spannend engagement.

Deze groene overtuiging manifesteert zich veelvoudig. Zo werd in 2023 een werkgroep 'Ecologie' opgericht, krijgt de natuur een centrale plaats in de scenografie, is er een bewuste limiet van 1800 bezoekers per dag om schade in te perken, en wordt er op het festivalterrein bewust omgegaan met water, energie en afval. 

Ook partnerschappen, eten en drinken, scenografie en transport vormen belangrijke groene pijlers. In 2023 werd het 'Green Ticket' geïntroduceerd, waardoor je voor een meerprijs van €2,5 de lokale fauna en flora ondersteunt dankzij een samenwerking met het Vlaams Bijeninstituut. Voor de inkleding van het festival wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecycleerde en herbruikbare materialen, en wordt materiaal geleend van plaatselijke partners om transport te minimaliseren. Verder worden fietsers en carpoolers beloond met drankbonnen als blijk van waardering.

'Groen Release' is bovenal een leerproces. Het succes ervan hangt af van de inzet van haar wereldse, bewuste bezoekers, vrijwilligers en leveranciers. Wie tips en tricks heeft hoeft niet te aarzelen om de organisatie te contacteren via info@releasefestival.be

Foto  van Release Festival, gemaakt door Tim Oosterlynck
© Tim Oosterlynck

Muziek en beleving

Zoals op elk festival is het entertainen van bezoekers prioriteit nummer één. Daarom werd er dit jaar weer hard gewerkt aan een gebalanceerde, genrefluïde line-up met zowel jonge wolven en gevestigde waarden. Hieronder even alles op een rijtje...

Artwork  van Release Festival 2024, gemaakt door Release Festival
© Release Festival

Vrijdag

Vrijdagavond wordt er gedanst. Headliner op de Main Stage is David Vunk. Geboren en getogen te Rotterdam, baas van Moustache Records en dé koning van diverse sets die schommelen van acid naar techno, van italo disco tot electro, en weer terug. Zowel voor als na de headliner staan er twee B2B's gepland: om op te warmen staan Milan Evens en MAYA klaar, en om af te sluiten vergezellen niemand minder dan Kim Mathijs en Ruben VSB mekaar in de DJ-booth voor een eerste B2B samen. 

De eerste geluidsgolven in de Beehive, het tweede podium, worden verzorgd door DJ Dino en vervolgens resident Casper Cox. Als kers op de muzikale taart staan er twee Antwerpse artiest-ondernemers geprogrammeerd die houden van UK-born genres en nineties sounds: BAVR en DC Noises

Foto  van Release Festival 2023, gemaakt door Sam Ramaekers
© Sam Ramaekers

Zaterdag 

De tweede festivaldag staat in het teken van live muziek, een interactieve festivalmarkt en animatie. Om electronica niet helemaal buitenspel te zetten op zaterdag tekenen Borokov Borokov (live), Lukas Van Impe en Free The Bees Soundsystem present. Dat laatste is een intern Release-project dat jong talent binnen de kernorganisatie samenvoegt onder één noemer, om zo de afterparty op zaterdagavond mee vorm te geven met een DJ-set, gevolgd door resident B-BASE

Ook wie houdt van rap, indie, zang of gitaren wordt verwend op Release. Zo komen ook LANI, Jokke, Mojo & The Kitchen Brothers, The Sha-La-Lees, The Guru Guru, Soulguzzlers en Berry zaterdag langs. Genrefluïde was dus niet gelogen. 

Praktisch

Wie door dit uiterst objectieve artikel overtuigd is om langs te komen kan hier terecht voor tickets. Een regular dagticket kost je €23, een combiticket kost je €31. Kamperen is kosteloos. De camping opent op vrijdag 12 juli vanaf 16u, de festivalweide om 20u. 

Wie voor een meerprijs van €2,5 graag het Vlaams Bijeninstituut steunt, wordt aangemoedigd om een Green Ticket te kopen. 

Kopfoto: © Release Festival

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête