Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Artwork van Night Signals door Listen Festival

25/02/2022 / Dieter Holvoet

Listen Festival brengt problemen in het nachtleven in kaart met Night Signals

Een vierdaags programma met lezingen, rondetafelgesprekken en getuigenissen

Het nachtleven mag dan wel het coronavirus overwonnen hebben, maar daarmee zijn jammer genoeg nog niet alle problemen van de tafel. Vorig jaar nog ontstond er een overstroming aan getuigenissen over seksueel geweld in het nachtleven als gevolg van de #balancetonbar-beweging. Ook clubs als Fuse en Charlatan kwamen in het nieuws door getuigenissen van seksueel geweld en het niet correct - of gewoon niet - reageren door het personeel.

In de hierboven genoemde gevallen is deze problematiek ondertussen wel aangekaart, maar het blijft een structureel probleem. Da's waar Listen Festival, als grote speler in het Brusselse nachtleven, zijn bijdrage wilt leveren. Hun doel is een platform te bieden om na te denken over thema’s als een concreet risicobeperkend beleid in het nachtleven, protocols tegen seksuele intimidatie, auteursrecht en muziekeconomie. Met lezingen, rondetafelgesprekken en getuigenissen/open-mics willen ze antwoorden formuleren op de vraag “Hoe ziet de toekomst van ons nachtleven eruit?”.

Een ander onderwerp dat ze willen aankaarten is erfgoed van het nachtleven, meer concreet over concepten als archiveringstechnieken en de mondelinge geschiedenis van het nachtleven.

Geïnteresseerd? Hieronder volgt het volledige programma met meer info per talk.

iMAL (Art Center for Digital Cultures & Technology) in Molenbeek
iMAL (Art Center for Digital Cultures & Technology) in Molenbeek, de locatie voor Night Signals. © Maxime Delvaux - divisare.com

Programma

donderdag 31 maart

16u00 - 18u00: Brussels Nightlife (Roundtable, EN)

Verschillende actoren uit het Brusselse nachtleven komen samen om lessen te trekken uit het voorbije jaar en zich te verenigen voor de toekomst.

16u00 - 21u00: New Uses of drugs (Roundtable)

Verschillende nieuwe toepassingen van illegale substanties/drugs haalden in 2021 de krantenkoppen. De juiste informatie rond drugs- gebruik kan van vitaal belang zijn om schade te beperken. Dit rondetafelgesprek (achter gesloten deuren) is bedoeld om mensen met verschillende achtergronden rond hetzelfde thema bijeen te brengen en zo een ruimte te creëren om ideeën en ervaringen uit het veld uit te wisselen.

vrijdag 1 april

13u00 - 20u00: Harassment Policy Workshop (FR)

Plan SACHA is een project ter bestrijding van seksistisch en seksueel geweld binnen de context van het nachtleven en de uitgaanscul- tuur. Deze workshop is bedoeld voor promotors en organisatoren van feesten om beter te begrijpen welke vragen gesteld moeten worden bij het opstellen van een duurzaam anti-intimidatie beleid.

16u00 - 18u00: Music rights x Nightlife: how does the money flow? (Talk, EN)

Muziekrechten in het nachtleven zijn voor vele actoren zoals DJ’s en online radio’s nog onbekend terrein. Tijdens deze talk stellen we ons de vraag: Wat zijn de verschillende moeilijkheden en topics binnen het veld van het nachtleven en de muziekrechten?

19u00 - 21u00: Community Radio Economies: strategies from different geographies. (Talk, EN)

Dit laatste decennium zijn community radio’s uitgegroeid tot belangrijke steunpilaren in de underground muziekscene. Tijdens de lock- downs werden ze virtuele ontmoetingsplaatsen van een hele community. Met welke economische middelen functioneren en gedijen ze? Hoe werkt radio zonder winstoogmerk? En wat zijn de verschillende tactieken die gebruikt worden om te overleven en lokaal talent te steunen?

zaterdag 2 april

14h00 - 16h00: Archiving nightlife: how do we remember the night? (Talk, EN)

Hoewel de verhalen van elektronische muziek pioniers of lang verdwenen mythische nachtclubs het laatste decennium in de schijnwer- pers staan, worden verhalen over het nachtleven nog lang niet beschouwd als een integraal deel van onze geschiedenis. Hoe moeten we deze verhalen van de nacht vertellen? Wat is de status van onze herinneringen aan het nachtleven? En over welk deel van nachtleven hebben we het dan eigenlijk? Mondelinge overlevering, erfgoed, archieven: met deze lezing willen we een debat op gang brengen over het statuut van de geschiedenis van het nachtleven in een steeds sneller evoluerende wereld.

17u00 - 19u00: Harm Reduction & nightlife: the policy of care. (Talk, FR)

Na de verschillende evenementen rond illegale substanties en drugs, zullen we verschillende professionelen en experten van op vlak van harm-reduction samenbrengen om te praten over een methodologie die nog steeds ter discussie staat.

zondag 3 april

12u00 - 16u00: The future of nightlife: a live manifesto.

Geen betere manier om deze drie dagen van reflectie over het nachtleven af te sluiten dan met een blik op de toekomst toch? Hoe zien we het nachtleven van morgen voor ons? Om die vraag te beantwoorden organiseren we een open mic gevolgd door een zondagse drink.

Geen registratie nodig.

Kopfoto: © Listen Festival

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête