Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van STUK, gemaakt door Joeri Thiry

02/06/2023 / Dieter Holvoet

STUK heropent met hun jaarlijks kunstenfestival Artefact

Daarnaast kondigen ze ook STEK aan, een nieuwe zaal en werking voor jonge initiatieven om zich creatief te ontplooien

Na ruim 570 dagen heropent het Leuvense kunstencentrum STUK opnieuw de deuren. Normaal gezien zou dat eind vorig jaar al gebeuren, maar de verbouwing liep vertraging op, waardoor ze noodgedwongen hun werking nog een tijdje langer lieten doorgaan in de legendarische Manhattan, ooit één van de grootste nachtclubs van Europa. Met een grondige renovatie maakten ze van het STUK een duurzamer en toegankelijker gebouw, inclusief een nieuwe zaal.

STEK

Een belangrijk onderdeel van de verbouwing is STEK, een nieuwe participatieve werking binnen STUK waarin jonge initiatieven de tijd en ruimte zullen krijgen om te groeien. Deze nieuwe werking zal bestaan in de vorm van een heringerichte en een nieuwe zaal die met elkaar verbonden zijn:

  • STEK Workspace (de voormalige Paviljoenenzaal) bevat een gezellige coworking space, twee workshop- of vergaderruimtes, een audiostudio, een pianopaviljoen, twee kleine repetitielokalen, een keukentje, lockers en het bureau van LOKO Cultuur, de Leuvense studenten die rond cultuur werken.
  • Daarnaast ligt STEK, een geluidsdichte, ondergrondse zaal voor 155 personen met een vaste bar en een standaard geluids- en lichtplan.

STEK is een open plek voor iedereen die zich creatief wil ontplooien als maker, doener, organisator, curator, kunstenaar, radio- of podcastmaker, ongeacht achtergrond, leeftijd, discipline of medium. Zowel individuen als organisaties zijn welkom, met eenmalige initiatieven of terugkerende projecten, van Leuven of daarbuiten. Het idee is om in STEK een even gevarieerd aanbod te laten plaatsvinden als in de rest van het STUK, denk maar aan concerten, spoken word, performances, korte expo’s, debatten en feestjes.

In de voor iedereen toegankelijke STEK Workspace zal een gezellige drukte heersen terwijl er vergaderingen, repetities en radioshows bezig zijn. Wat in de Workspace bedacht en gecreëerd wordt, kan in STEK getoond worden.

De finalisatie van deze ruimtes gebeurt echter pas deze zomer, waardoor al dit moois pas echt in 2024 van start zal gaan. Wij zijn alvast benieuwd!

The Ecstatic Being

Samen met de heropening gaat ook de zestiende editie van Artefact van start, het grootste jaarlijkse kunstenfestival van STUK. Onder de titel 'The Ecstatic Being. Between knowing and understanding' kijkt Artefact in 2023 naar hoe andere vormen van bewustzijn een impact hebben op hoe we onszelf en de wereld rondom ons begrijpen. Meer info over het thema vind je op de website van STUK.

Het hoogtepunt van Artefact is de expo, waar een groep kunstenaars en artiesten een reeks werken rond het thema tentoonstellen. Daarnaast is er ook een uitgebreid festival- en sound-programma waarmee je via concerten, performances, film en lezingen op een andere manier in het thema kan duiken. Wij maakten een selectie van drie muzikale events die je zeker een kans moet geven, waarvan een concertavond, een korte clubnacht en een langere.

Kopfoto: © Joeri Thiry

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête