Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
MONOM Grand Opening

12/12/2023 / Dieter Holvoet

Deze vrijdag in STUK: dompel je onder in 4DSOUND’s oceaan van geluiden met een concert en twee luistersessies

Een mooi begin van je weekend met muziek van Adriaan de Roover, Andrea Belfi en Casimir Geelhoed.

Eerder schreven we al over de verschillende evenementen die doorgaan in context van het Ocean of Sound-festival: de eerste keer dat de gerenommeerde 4DSOUND-technologie van Monom Studios in België te bewonderen is. 

Aan die reeds erg interessante reeks evenementen is ondertussen nog een nieuwe toegevoegd: een avond met één live concert en twee opgenomen luistersessies door respectievelijk Andrea Belfi, Adriaan de Roover en Casimir Geelhoed.

De Belgische muzikant en componist Adriaan de Roover ging speciaal voor dit festival in residentie bij het Berlijnse MONOM, de eerste 4DSOUND-studio in Europa, waar hij voor dit geluidssysteem een compositie ontwierp. Zelf noemt hij het een ‘totaal nieuw instrument om te leren bespelen’. Hoe dat juist in zijn werk ging, vertelt de Roover zelf heel mooi in onderstaande video. 

Hij wordt vergezeld door Andrea Belfi, een Italiaanse drummer en componist die in Berlijn woont. Hij zal live akoestische percussie laten versmelten met elektronische effecten, knisperende ruis en zoemende synthesizertonen. Niet voor niets mocht hij mee op tour met Thom Yorke en werkte hij samen met de allergrootsten zoals Nils Frahm, Mouse on Mars en Jóhann Jóhannsson.

Ten slotte voorziet ook de Nederlandse componist Casimir Geelhoed een luistersessie. In tegenstelling tot de Roover is hij al langer gespecialiseerd in 4DSOUND. Met zijn stuk Scatter, Swarm, Sublimate verbindt hij noise-klanken, meerstemmigheid en ruimtelijk geluid.

Het evenement gaat deze vrijdag 15 december door in het STUK in Leuven. Tickets kosten je €15, of €11 met STUK- of KU Leuven Cultuurkaart.

Indien je vrijdag niet aanwezig kan zijn, kan je ook zondagnamiddag nog terecht in het STUK voor Adriaan de Roover’s luistersessie - zonder de andere twee. Dit evenement is gratis en toegankelijk zonder reservatie.

Kopfoto: ©

Becca Crawford

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête