Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Bodyjack, He/aT

05/09/2016 / Sophie Daniels

#REVIEW: He/aT - I've been thrown out of better places than this EP

Na een ijzersterke release door Oscar Mulero eerder deze maand kunnen we weer reikhalzend uitkijken naar een nieuwe EP op het Rotterdamse Mord. Labelbaas Bas Mooy doet hiervoor beroep op de diensten van He/aT. Deze Brit kennen we ook wel onder zijn eigen naam Chris Finke of als Bodyjack, zijn eerder house geïnspireerde alter ego. Met He/aT keerde Finke een tijdje geleden terug naar waar zijn roots liggen, straight-up techno zonder compromissen. In dat opzicht is deze samenwerking een perfect huwelijk en vanzelfsprekend spek naar onze bek.In lijn met de poëtische touch die Finke graag geeft aan zijn recentste releases zal deze de geladen titel I’ve been thrown out of better places than this dragen, iets wat een gevoel van misnoegen en verontwaardiging doet vermoeden. De gelijknamige titeltrack is dan ook voorzien van een donker gevoel van onbehagen, een stilte voor de storm. Een storm die zo’n tweeënhalve minuut aanzwelt om dan in alle hevigheid los te barsten en aan het einde weer min of meer te gaan sluimeren in een onheilspellende luwte. Deze eerste schijf moet het niet hebben van veel toeters en bellen of opzwepende ritmes maar blinkt uit door zijn abstracte eenvoud.

Het daarop volgende Live and don’t learn kenmerkt zich door een snijdende baslijn en een acid geïnspireerde synth loop. Ergens gelijkend op een gesofistikeerde versie van Green Velvets Destination Unknown, tast het de grens tussen techno en tech-house af.

Als de vorige titels al enige emotionele lading deden vermoeden, dan gaat deze derde toch met de hoofdvogel lopen, want met I’ve never gone to bed with an ugly woman, but I’ve woken up with a few doet ons toch vermoeden dat Finke al eens graag een alcoholisch drankje bezigt met niet mis te verstane gevolgen voor zijn beoordelingsvermogen, dit natuurlijk geheel terzijde. He/aT stuwt het energieniveau alvast de lucht in met een redelijk rechttoe rechtaan techno ritme waarin vooral de gemanipuleerde hats en een zoemende synth opvallen. Het is zeker geen klassieker, daarvoor zijn er te weinig uitschieters, maar wel eentje om de energie op de dansvloer even op te drijven als de flow van het moment er is.

Als afsluiter krijgen we het toepasselijk genaamde Thy will be done nog voorgeschoteld. Ook hier vinden we acid toetsen terug, een pompende kick en tech house ritmes die in de achtergrond sluimeren. Het markante element vinden we terug in het midden van de track, waar een iets langere break letterlijk en figuurlijk met een orgelpunt besloten wordt. Het geluid van een kerkorgel kondigt het einde van de maat aan, brengt een vrolijke toets in een eerder serieus kader en biedt ook een inzicht in de archaïsche titelkeuze van de producer.

I’ve been thrown out of better places than this is een plaat voor de liefhebbers van stevige, rauwe en abstracte techno met weinig franjes. Geen opwaarts gestuwde breaks of massa’s whitenoise maar enkel de essentie blijft over in deze release. De plaat komt uit op Mord Records en zal verkrijgbaar zijn vanaf 22 september 2016 en komt zowel digitaal als op vinyl uit.

Hieronder kan je het nummer al horen in de UnderGround BroadCast podcast, als laatste track.

TIP
Op 16 september zakt het Mord collectief af naar de Kompass Club in Gent onder leiding van RIMBU. Meer info over het event vind je hier.


Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête