Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Nite Kite

28/12/2022 / Dieter Holvoet

En Plein Air, een neoklassieke EP door Brusselse producer Nite Kite

Gecomponeerd met een buffetpiano, enkele synthesizers en een hoop menselijke willekeur

Een nieuwe buffetpiano, een handjevol analoge synthesizers en het gezelschap van enkele gelijkgezinde artiesten. Dat was voor Dieter Boels a.k.a. Nite Kite, een Brusselse geluidstechnicus en multi-instrumentalist, het recept om tot deze nieuwe EP te komen. En Plein Air is het resultaat van talloze laagdrempelige nachtelijke jams, experimentele sessies en muzikale knutselateliers. Tijdens het maken van de EP omarmde hij de pracht en het belang van willekeur, waar we volgens hem in onze verwetenschappelijkte wereld maar weinig oog en oor voor hebben.

Zijn muziek bevindt zich ergens in het schemergebied tussen akoestisch en elektronisch.  Het klinkt naar eigen zeggen als een ontmoeting tussen Nils Frahm, Trentemøller en The Cinematic Orchestra. Denk aan: sereen, romantisch, melancholisch, filmisch, organisch, …

Mijn favoriet is ‘Boven De Grijze Wolken’. Een erg rustgevend nummer met prachtige instrumentatie. Zoals bij de rest van de tracks overheerst de piano, terwijl de synths een meer ondersteunende functie hebben. In de bijna zeven minuten verandert het nummer een aantal keer licht van koers, alsof het je een verhaal probeert te vertellen.

De artwork is een werk van de Ierse artieste Fionnuala McGowan.

Fionnuala is een longterm vriendin die ook de schemerzone tussen het digitale en analoge opzoekt, vaak met natuurlijke elementen. In dit werk heeft ze een contrast tussen een macro en in micro gevoel bereikt, iets wat ikzelf bij de muziek van deze EP ook kan terugvinden.

Nite Kite

En Plein Air is voorlopig alleen te beluisteren via streamingplatformen.

Tracklist

  1. Juggling Wolves
  2. Waanbeeld
  3. Boven De Grijze Wolken
  4. Shimmering
  5. A Mesmerizing Appearance 
Kopfoto: © Nite Kite