Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Reset Studios

20/02/2024 / Dieter Holvoet

Reset richt drie oude ruimtes in tot professionele, budgetvriendelijke muziekstudio's

Het gaat over twee kleine beatmaking booths en een grotere producing booth.

Eind vorig jaar spraken we al met Neil en Robin van Arty Farty, de organisatie achter Reset, over de geschiedenis en toekomst van de organisatie en het oude Dexiagebouw in Brussel dat het een nieuwe invulling gaf. Nu komen ze naar buiten met een nieuw initiatief: muziekstudio’s. In samenwerking met het Brusselse muziekcentrum Volta hebben ze enkele oude ruimtes omgevormd tot twee beatmaking booths en een producing booth. Op 15 februari gingen we zelf al even langs om de nieuwe studio's te bezichtigen.

Beatmakingstudio's 1 & 2

De twee beatmaking booths zijn kleine, akoestische ruimtes met basic, maar kwaliteitsvolle apparatuur voor beatmakers: een audio interface, MIDI keyboard, scherm, monitors, mixer en microfoon.

Reset Studios
© Lukas van Bentum
Reset Studios
© Lukas van Bentum
Reset Studios
© Lukas van Bentum

Producerstudio

De producerstudio is een beatmakingstudio aangevuld met elektronische piano, synths en drummachines, analoge effecten en binnenkort ook een elektronisch drumstel. Perfect voor meer geavanceerde productie- en opnameprocessen en mixen.

Reset Studios
© Lukas van Bentum
Reset Studios
© Lukas van Bentum

Auditorium

Aan de drie studio's grenst een auditorium in Scandinavische stijl (229 zitplaatsen) dat plaats kan bieden aan livebands voor een residentie op het podium. Zo heeft er - voor er sprake was van studio's - al eens een band, Colver, een residentie gekregen in het auditorium om dan op het einde van de week een concert te houden.

Het auditorium is gebouwd in 1973 en die invloed is er nog duidelijk merkbaar. Het is de enige ruimte die nog zó goed intact gebleven is: alle stoeltjes, tapijt en hout zijn origineel. Buiten de tags dan - die zijn het gevolg van het feit dat het gebouw een aantal jaar lang gesquat geweest is.

Het auditorium is waar de bank de aandeelhoudersvergaderingen organiseerde. Het is ook de enige ruimte in de Reset die akoestisch perfect is: de vorm zorgt voor een perfecte absorptie en reflectie van het geluid. Vorig jaar kwam ik tijdens Nuits Sonores met Blawan de ruimte binnengestapt en hij zei "Wat is dit voor een ruimte, kan ik hier niet spelen?".

Neil Brookes
Technical Director & Venue Operator van Reset

Foto  van Reset, gemaakt door Jonas Reubens
© Jonas Reubens
Het auditorium van Reset Brussels
© Reset

Praktisch

De studio's zijn toegankelijk voor muzikanten vanaf 26 februari tot het voorlopige einde van het Reset-project in 2026. Het reserveren van de studio's kan ofwel per halve dag, ofwel in de vorm van een residentie (lidmaatschap).

Indien je gaat voor individuele sessies kost het je tussen €40 en €80 per halve dag, afhankelijk van de dag, tijd en gekozen ruimte. Indien je hier interesse in hebt kan je contact opnemen met studio@arty-farty.brussels.

Voor langdurige trajecten kan je een aanvraag indienen tot een residentie. Aan een lage, vaste prijs wilt Reset hiermee 30 veelbelovende, jonge artiesten voor 10 maanden lang als eerste toegang bieden tot de reservatietool. Indien je hier interesse in hebt kan je via onderstaande link het formulier invullen. Je wordt er gevraagd jezelf voor te stellen, je motivatie om in de studio te werken en je wensen wat betreft beschikbaarheid en toegang tot de studio. Al deze factoren spelen een rol in de beslissing om je een residentie toe te kennen.

Kopfoto: © Lukas van Bentum