Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Plastic Pact

27/04/2019 / Sophie Daniels

Plastic Pact voor Vlaamse festivals

Vanaf 2020 zijn plastic wegwerpbekers verboden op Vlaamse festivals.

Wordt dit het laatste festivalseizoen met bier uit plastic bekertjes, pizza op kartonnen bordjes en frieten met plastic bestek? Wees maar zeker van yes. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) legt vanaf 1 januari 2020 een verbod vast op plastic tijdens de festivals. 

De organisatoren van evenementen in Vlaanderen zullen vanaf volgend jaar geen drank meer mogen serveren in wegwerpbekertjes, blikjes of petflessen. Vorig jaar besliste de Vlaamse regering al om het gebruik van eenmalige verpakkingen aan te pakken. Ze wilde zo de verspreiding van plastic afval in het milieu terugdringen. Nu is die beslissing dus ook concreet uitgewerkt. Het verbod zal gelden voor alle evenementen, van lokale buurtfeesten tot grote festivals.

Organisatoren kunnen het verbod wel links laten liggen maar dan "moeten ze die materialenstroom voor 90 procent opnieuw inzamelen", zegt Jan Verheyen, woordvoerder van OVAM. "De bewijslast daarvoor ligt bij de organisator."

Foto

Het goede voorbeeld
We zien de laatste jaren dat steeds meer festivals een eerste stap zetten in de richting van een klimaatneutraal beleid. Zo werkte Garnizoen, dat vorig weekend plaats vond, met herbruikbare bekers. Pukkelpop verzamelde vorig jaar bijvoorbeeld al het afval om dit in de editie van 2019 te kunnen gebruiken als bierbeker. En ook Paradise City oogst internationale erkenning met hun ecologische inzet. Het CO2-neutraal festival is al jaren bezig zijn plastic afvalstromen te beteugelen, het serveren van nog duurzamer voedsel, groene energie en de lokale behandeling van afvalwater.

Onze noorderburen staan nóg een stap verder. Voor 2025 moet het plasticgebruik met een vijfde verminderd worden én moeten alle plastic verpakkingen volledig recyclebaar zijn. Een pact dat ondertekend is door zo’n zeventig partijen, waaronder concert- en festivalorganisatoren MOJO en ID&T. Het is niet de eerste stap die MOJO zet richting een plasticvrije toekomst voor zijn festivals. Alweer veertien jaar geleden introduceerde MOJO op Lowlands de biobased PLA beker, een beker van plantaardige grondstoffen zoals mais of suikerbieten. Zeven jaar geleden werden ook de bordjes, het bestek en de overige horecaverpakkingen al vervangen door biobased alternatieven.

Maar de grootste uitdaging blijft recycling. Ook daar is MOJO pionier en zijn ze bezig met de ontwikkeling van een eigen sorteerinstallatie. Op Down The Rabbit Hole en Lowlands wordt deze zomer ook een proef uitgevoerd met het composteren van biobased verpakkingen, waarbij allerhande bakjes en bordjes op natuurlijke wijze worden afgebroken tot een stof die de festivalgrond weer kan verrijken.