Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Onder Stroom

14/04/2023 / Pieter-Jan Nerinckx

Onder Stroom zet er een punt achter

Problemen met vergunningen gooiden roet in het eten

Triest nieuws uit de Scheldestad: Onder Stroom, één van Antwerpens meest interessante plekken, stopt ermee. Het ontbreken van bepaalde vergunningen, het gebrek aan toekomstperspectieven in verband met een nieuwe locatie en een nonchalante houding van de stad maakten komaf met de werking van de culturele hotspot. 

(Lees verder onder de afbeelding.)

Foto  van Onder Stroom
Kunstenaars in het atelier. © Onder Stroom

Begin 2019 richtten een groep Antwerpse creatievelingen de vzw Onder Stroom op. Van een nikszeggend, leegstaand pand tussen ‘t Eilandje en Schipperskwartier maakten ze dé autonome, culturele vrijhaven van Antwerpen. Het werd een plek waar kunstenaars gewoonweg hun ding konden doen, want daar had de stad absoluut nood aan. Gedurende vier jaar organiseerde het collectief lezingen, expo's, workshops, concerten en clubavonden. 

(Lees verder onder de afbeelding.)

Foto  van Onder Stroom
© Onder Stroom

Aan die werking komt nu helaas een einde. Alhoewel de organisatie wist dat de invulling van het gebouw tijdelijk was, werd de termijn tot nu toe elk jaar verlengd. De problemen stapelden zich echter op na een bezoekje van de milieudienst. Een controle in verband met een onterechte asbestmelding zorgde voor een volledige doorlichting van de werking en vergunningen. Een verlopen omgevingsvergunning bracht een administratieve rompslomp op gang, waarbij Onder Stroom op weinig steun van de stad kon rekenen. Dat in combinatie met financiële problemen door verhoogde energierekeningen en een verplichte sluiting eind 2023 werd de doodsteek voor de organisatie. 

Het is erg jammer dat een vzw die vooral op vrijwilligers draait door zulke moeilijkheden moet gaan zonder daarbij voldoende hulp te krijgen van haar lokale overheid. Al verbaast het ons bitter weinig na de afschaffing van de projectsubsidies voor cultuur in de havenstad. Gelukkig staat er nog een laatste uitspatting van formaat gepland tijdens het laatste weekend van mei. Het wordt een driedaags slotfeest met club nights, concerten, lezingen, performances en workshops. 

Lees hier de volledige verklaring van Onder Stroom:

Kopfoto: © Onder Stroom

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête