Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Garantiefond België

17/02/2021 / Sophie Daniels

Gaat het garantiefonds onze festivalzomer redden?

De evenementenbranche in België zat met smart op het garantiefonds te wachten. Maar nu is dus toch bekend dat de Vlaamse regering 60 miljoen euro investeert voor de eventsector.

De vraag is of daarmee onze festivalzomer is gered.

Wat houdt het garantiefonds in?

Het garantiefonds werd in het leven geblazen om het organiseren van culturele en andere grote evenementen weer op gang te brengen. Het gaat om terugbetaalbare voorschotten voor de opstart en subsidies voor veiligheidsmaatregelen tegen de pandemie. Organisatoren kunnen zo met een verminderd financieel risico aan de opbouw van hun festival beginnen. Het voorschot moet niet worden terugbetaald als het event wordt geannuleerd. Per organisator is er een plafond van 1,8 miljoen euro voor de terugvorderbare voorschotten.

Deze oproep staat open voor festivals, maar ook voor alle andere soorten van events: productvoorstellingen van bedrijven, sportevenementen, culturele voorstellingen of vakbeurzen. 

50 miljoen euro is beschikbaar via het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Organisatoren kunnen daar een voorschot vragen om hun evenementen op te starten dit jaar. De overige 10 miljoen euro moet de organisatoren dan weer helpen om hun event coronaveilig te maken. 

Wie in de zomer een popfestival organiseert, moet nu al contracten met personeel, leveranciers en artiesten sluiten. Het zijn momenteel riskante verplichtingen, omdat verzekeraars geen pandemiedekking meer bieden. Mocht een evenement straks vanwege coronamaatregelen toch niet door kunnen gaan, dan staat nu de overheid garant. Pas half maart wordt er in de Vlaamse regering beslist of, onder welke omstandigheden en wanneer grote evenementen opnieuw kunnen. Dan weten we dus of de zomerfestivals zullen kunnen doorgaan.

“We weten eigenlijk nog niet wat het garantiefonds inhoudt of aan welke voorwaarden we moeten voldoen”, aldus Ugur van Extrema Outdoor. In maart wordt er meer duidelijkheid verwacht rond het organiseren van festivals en de haalbaarheid daarvan. “We willen ons wel aanpassen naar de regels maar niet inboeten op capaciteit, dan slaan we liever een jaar over.” Extrema Outdoor staat gepland om in mei van start te gaan, maar die datum is sowieso al niet meer haalbaar. Verhuizen naar september dan? “Elk festival halsoverkop naar september verhuizen, is geen optie en is niet doenbaar. Dat is geen gezonde situatie en daar is gewoon niet genoeg mankracht voor.”

De festivallawine die nu aan de gang is in Nederland is ongezien. Paaspop, Awakenings, Masters Of Hardcore, Lente Kabinet, A State Of Trance, … ze verschoven allemaal hun datum naar september. In België neemt het zo’n vaart nog niet, maar we houden ons hart vast. “Er zit spanning op de lijn in verschillende fronten. Zo zal er een tekort in bepaalde materialen maar vooral een tekort in capaciteit van medewerkers zijn. Dan hebben we het over podiumbouwers, security, mensen voor de afbraak, … Mensen gaan een grote bepalende factor worden“, besluit Ugur.

Paradise City, een festival dat normaal eind juni plaats vindt, zorgde vorig jaar voor heel wat leuke coronaproof concepten. Maar hoe kijken ze naar deze festivalzomer? ‘We zijn nu bezig met de opties te bekijken. We hebben voorlopig vier scenario’s klaarliggen die elke beslissing van de overheid dekt’, zegt Gilles De Decker van Paradise City. “Ik weet niet welke voorwaarden er gaan zijn, maar ik denk niet dat we gaan moeten inperken in capaciteit. Er zullen eerder social distancing condities voorgesteld worden.”

Ook bij Voodoo Village zijn ze volop in gang geschoten. “Mede door het fonds en omdat we zien wat er in Nederland aan het gebeuren is, kunnen we niet achterblijven. We moeten leveranciers en manschappen vast krijgen voor september, en we moeten daar snel bij zijn”, zegt Maxim De Kegel van Voodoo Village. ‘Ons geluk is dat we een klein team zijn en we snel kunnen schakelen, daardoor konden we de kosten van vorig jaar ook heel hard drukken, al hebben we wel verlies geleden’. Onder welke omstandigheden het festival kan doorgaan, is ook voor hem nog onduidelijk: “We gaan meedenken over bepaalde maatregelen en staan er gerust voor open, maar in capaciteit zwaar verkleinen gaat moeilijk worden voor ons.”

Hoe doet Nederland het?

“Kabinet schiet festivals en evenementen te hulp met garantiefonds van 300 miljoen”, kopte de Volkskrant eind januari. Festivals als Awakenings en Lente Kabinet verplaatsten prompt hun feestweekend naar september en verkochten in een mum van tijd volledig uit. 

De regels in Nederland rond het garantiefonds zijn al iets duidelijker als in België, maar een hoe en wanneer ontbreekt nog. We weten enkel welke evenementen in aanmerking zouden komen voor het garantiefonds namelijk: voor muziekfestivals, zakenbeurzen of sportwedstrijden die na 1 juli worden gehouden en minimaal drieduizend bezoekers trekken. Al werd er zopas nog een motie ingediend voor kleinere festivals, onder de 3.000 bezoekers. Festivals die gesubsidieerd worden, komen vooralsnog niet in aanmerking voor het garantiefonds. Zeker is wel dat er festivals uit de boot gaan vallen.

Dan resten er nog vragen als:

  • Wat als een festival dat normaal in april doorgaat, zijn datum nu verzet naar september. Komt deze dan in aanmerking voor het garantiefonds?
  • Of mag het enkel als het festival oorspronkelijk in september doorgaat?
  • In welke vorm komt het geld? Is het een voorschot, of is het ‘geefgeld’?
  • Moet het terugbetaald worden? Of gaat de sector in zijn geheel dat fonds terug aanvullen?

Kort samengevat: wat is er nog niet duidelijk?

Er zijn nog héél veel vragen. De grootste vraag is: vanaf wanneer mogen festivals doorgaan? En onder welke omstandigheden? Moeten ze inboeten in capaciteit? Mogen buitenlandse artiesten spelen of doen we het met lokaal talent? Moet je gevaccineerd zijn om naar een festival te kunnen? Hoe gaan ze dat testen?

Ondanks alle open vragen denken wij dat de grote festivals het dit jaar kunnen vergeten. Primavera, Glastonbury en ook Graspop annuleerden reeds. En de andere grote festivals zullen ook snel volgen. Voor hun is het niet haalbaar om nu al alles op te starten zonder zicht op de toekomst, ook al is het garantiefonds er. We denken eerder dat kleine festivals met een kleine capaciteit mogen doorgaan, maar eer we daar zijn zal het snel september/oktober zijn.

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête