Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Raveporter, gemaakt door Raveporter

18/04/2024 / Pieter-Jan Nerinckx

Franse free party scene in grote getalen aanwezig tijdens protesten in heel het land

Verschillende organisaties riepen op tot vreedzame streetraves als reactie op toenemende repressieve acties van lokale overheden.

Na het beruchte teknival TekWest op de landingsbaan van de luchthaven van Quimper bij Finistère nam de politie voor 340 m³ aan materiaal in beslag, kregen zo'n 12.000 mensen een boete van 135 euro en werden 68 mensen opgepakt voor verdere ondervraging. Bovendien kondigden verschillende Franse prefecturen een tijdelijk verbod aan van feestelijke bijeenkomsten van muzikale aard tussen 11 en 15 april. Mensen die in deze periode geluidsmateriaal zouden vervoeren konden ook beboet of bestraft worden met inbeslagnames.

In Frankrijk zijn spontaan georganiseerde muzikale bijeenkomsten die minder dan 500 feestgangers tellen normaal gezien nochtans toegestaan en hoeven ze niet te worden aangegeven bij de lokale autoriteiten. Om tegen de nieuwe tijdelijke maatregelen in te gaan en te protesteren tegen de zware repressieve acties die tijdens TekWest plaatsvonden, riepen verschillende soundsystem crews op tot vreedzame streetraves. 

(Lees verder onder de afbeelding.)

Foto  van Raveporter, gemaakt door Raveporter
'Manifestive' in Marseille. © Raveporter

In Parijs, Marseille, Lyon, Toulouse, Lille, Nantes en andere Franse centrumsteden kwam de free party scene afgelopen zaterdag in grote getalen op straat. Uit niet geverifieerde cijfers afkomstig van een flyer die voor de protestactie werd verspreid, zouden in 2023 meer dan 1000 mensen zijn gearresteerd en 45 inbeslagnames van geluidsmateriaal hebben plaatsgevonden. Volgens deze informatie zouden die in meer dan 70% van de gevallen hebben plaatsgevonden tijdens feesten met minder dan 500 aanwezigen. 

Volgens mij werden er in 2023 ook wel meer free party's georganiseerd dan in de jaren voorheen, dus ergens is die stijging van arrestaties wel te verklaren. Toch heerst er in de scene het gevoel dat de autoriteiten steeds repressiever handelen. Zoals bijvoorbeeld met dat verbod op bijeenkomsten.

Anonieme Franse feestganger

Kopfoto: © Raveporter

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête