Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Muziekclub Wintercircus

15/11/2023 / Evelyne Vanherf

Van circus tot garage tot nightlife venue. De geschiedenis, het nu en de toekomst van Muziekclub Wintercircus

Wij doken even in de geschiedenis van het Wintercircus en spraken met Butternuts Ampe en Keyser die het eerste nightlife-event in Wintercircus mogen verzorgen!

De voormalige garage Mahy, ook wel het Wintercircus genoemd, is gelegen in het centrum van Gent. Ondanks deze centrale ligging, was het gebouw lange tijd onderbenut en verwaarloosd. Tot Sogent het in 2005 in opdracht van de Stad Gent kocht met het oog op renovatie en integratie in een volledig vernieuwd stadsdeel De Krook. De renovatiewerken zijn ondertussen zo goed als afgerond en er is een exploitant aangeduid, TENT. Het Wintercircus opent de deuren in maart 2024, de ondergrondse rockzaal gaat deze donderdag open! 

Muziekclub Wintercircus
©

Muziekclub Wintercircus

TENT wil van het Wintercircus een echte technologietempel maken met een focus op innovatie en gezondheidstoepassingen, maar ook op kunst en creativiteit. Het gerenoveerde Wintercircus zal rond een centraal en overdekt binnenplein onderdak bieden aan werkplekken en cocreatieruimtes voor start-ups en scale-ups, vergaderzalen, een auditorium, een concertzaal voor 500 personen, een brasserie, restaurant en een publiek toegankelijk overdekt binnenplein van 1.000 vierkante meter voor evenementen. Tot slot is er ook een terrasbar op het dak met uitzicht op de stad.

Van circus tot garage

In de 19de eeuw verschenen in vele steden specifieke gebouwen voor ontspanning, waaronder stenen circussen. Ook Gent ging mee in deze internationale tendens. In 1894 werd het zogenaamde ‘Nieuw Cirkus’ opgetrokken, naar ontwerp van architect Emile De Weerdt. Het gebouw, aanvankelijk opgevat als paardenrenbaan met bijhorende feestzaal, werd uiteindelijk ingehuldigd als stenen circus, waar talrijke gezelschappen voorstellingen gaven, ook tijdens de winter.

Kort na de Tweede Wereldoorlog werd het Wintercircus omgebouwd tot de garage van Ghislain Mahy. In 1978 sloot de garage haar deuren en bleef het gebouw nog twee decennia lang dienst doen als depot voor oldtimers. Daarna stond het gebouw zo goed als leeg.

Renovatie

In oktober 2019 begon de tweede fase van de renovatie. De olifantenhelling, de helling waarlangs de dieren vanuit de Plattenberg tot op de scène van het circus werden gebracht, is nu opnieuw een belangrijke toegang tot de middenpiste. In de vroegere paardenstallen onder het gelijkvloers zijn er nu karaktervolle vergader- en ontmoetingsruimtes. De voormalige scène van het circus op de eerste verdieping kreeg een nieuwe invulling als auditorium en de smeerputten uit het garagetijdperk vormen een ontmoetingsruimte. Ook de rockzaal werd afgewerkt en de gevels werden gerenoveerd. 

Muziekclub Wintercircus
©

Muziekclub Wintercircus

Muziekclub Wintercircus
©

Muziekclub Wintercircus

Samenwerking VIERNULVIER en Democrazy

VIERNULVIER en Democrazy organiseren al vele jaren samen concerten en nightlife events. En na meer dan 10 jaar betrokken te zijn bij tal van plannen, technische uitvoeringen en financiële oefeningen, zullen Democrazy en VIERNULVIER - verenigd in de vzw Muziekclub Wintercircus - nu ook samen deze nieuwe Gentse muziekclub waarmaken. 

Met de opstart van Muziekclub Wintercircus rondt Democrazy een lange zoektocht naar een vaste stek af. Na jaren van rondtrekken in Gent, wordt het Wintercircus de plek waar ze een groot deel van hun programma kunnen realiseren. Muziekclub Wintercircus ligt op minder dan 100 m van De Vooruit, de vaste stek van Kunstencentrum VIERNULVIER, waardoor beroep doen op het ervaren team van VIERNULVIER vanzelfsprekend wordt.  

Muziekclub Wintercircus
©

Muziekclub Wintercircus

Zaal met immersive sound en 360° projectie

Bij een nightlife event behoort natuurlijk ook een volledig soundsystem. Voor de Muziekclub hebben ze beroep gedaan op een ‘immersive soundsystem’. Deze verschilt grondig van een 'regulier' stereo PA-systeem, waarbij de klank van de verschillende geluidsbronnen op het podium door de mengtafel naar twee sets speakers links en rechts van het podium wordt gestuurd. Bij het reguliere systeem is het geluid slechts in een klein deel van de zaal optimaal en perfect uitgebalanceerd. Deze zogenaamde 'sweet spot' bevindt zich bovendien meestal daar waar de geluidstechnicus staat.

De immersive sound technologie gaat in die zin veel verder dan een ‘surround systeem’, zoals het nu bijvoorbeeld al in cinema’s gebruikt wordt. 

De beleving wordt pas echt immersive als je naast klank ook echt omgeven wordt door beeld. En ook daar komt de ronde vorm van de zaal goed van pas. Dankzij een ingenieus systeem met gemotoriseerde projectieschermen rondom de zaal en een cluster beamers in het midden van de zaal wordt het mogelijk om het publiek helemaal te laten omcirkelen met een videoprojectie. Denk aan een nightlife event waarbij de DJ in het midden van de zaal staat, omgeven door publiek én 360° visuals: VR zonder bril.  

Plattegrond
©

Plattegrond

Eerste nightlife-event van Gents Butternutcollectief

Het eerste nightlife-event staat gepland op 17 november. Dan zal het Gentse collectief Butternut voor de eerste keer de decks van Muziekclub Wintercircus in volle modus zetten. Voor deze avond hebben ze een sterke lineup gekozen die perfect aansluit bij een openingsavond van het Wintercircus. Met Schacke, Jeans en Butternutqueens Ampe & Keyser kijken wij al uit naar dit eerste nightlife event. 

Dit nightlife-event is deel van een reeks concerten in de nieuwe muziekclub. In maart volgt een tweede reeks. Tijdens deze reeksen zal het immersieve geluidssysteem nog niet aanwezig zijn. Vanaf 2024 opent de zaal officieel, mét immersive sound en 360° projectie.

Butternut - Ampe en Keyser
©

Butternut - Ampe en Keyser

Wij spraken met Butternuts Ampe & Keyser die het eerste nightlife event in Wintercircus mogen verzorgen!

Jullie zijn het eerste nightlife event op de gerenoveerde locatie het Wintercircus. Hoe voelt dat?

Ampe: Het voelt als een grote eer! Het is altijd een mysterieus gegeven geweest in 't stad: iedereen weet dat het er is, maar niemand heeft het echt gezien omdat je er voorbij loopt als je niet oplet. 

Keyser: Dat wij onze eigen invulling kunnen doen in de zaal, terwijl het voor de mensen ook de eerste keer is dat ze voet binnen zetten vinden wij de max en ook heel spannend. Het is voor iedereen een proefavond, dus we delen denk ik wel een emotie van excitement. 

Waarom is het Wintercircus de perfecte locatie voor een event van Butternut? 

Keyser: We hebben met Butternut altijd ofwel kleine capaciteitsfeesten gedaan voor 200 - 300 man, ofwel hostings in Kompass voor meer dan 1000 man. Wintercircus heeft een mooie capaciteit van 500 man dus dit bevind zich er pal middenin. 

Ampe: Butternut hosten in het Wintercircus voelt aan als het ontbrekende stukje in onze puzzel. 

Welk gevoel kregen jullie bij het binnenkomen? 

Ampe: We kregen onmiddellijk een warm gevoel bij het betreden van de zaal: de houten vloer met de ronde rode bakstenen muur geeft een cozy gevoel. De zaal oogt ook echt groot. De combinatie van gezelligheid en grootte komt niet veel voor, dus we zijn hier wel blij mee. 

Keyser: We gaan ons best doen om de zaal een beetje ‘stouter’ te maken met decoratie. Dit is een hele opdracht, want we hebben maar een uurtje om alles op te zetten doordat er een concert voor ons feest nog doorgaat dus dat wordt héél spannend.

Voor het event brengen jullie deze keer Schacke en Jeans mee naar de draaitafel. Hoe is de connectie ontstaan tussen Butternut en deze twee artiesten? En waarom passen deze twee artiesten perfect bij een event van Butternut?

Ampe: Het is de perfecte mengelmoes van donkere trippy techno en uptempo pumping vibes, wat ook de vibe is waar Butternut voor staat. Schacke is een van de koplopers van de Deense ‘fast techno’ scene. We volgen hem al sinds het begin van zijn carrière en zijn tracks vinden heel vaak een weg naar onze sets. 

Keyser: De timing om Schacke te boeken is voor ons nu perfect, want hij is te groot om in een kleine zaal van 200 man te laten spelen, maar is nog nét iets te underground om hem een zaal van 3000 te laten uitverkopen. 

Ampe: Jeans gaat iets dieper, duisterder en sneller, wat een perfecte aanvulling is op de sound van Schacke. Zijn sets zitten vol met mysterieuze en spacey sounds die gelayerd worden met muziek die geïnspireerd is uit te tekno, breakbeat, sjamanistische trance... Het is een echte artiest waar wij als DJ's met een mond vol tanden (en veel kwijl) naar staan luisteren. We zijn ongelooflijke fan van zijn sound en zijn skills, dus we zijn dolblij om hem te mogen ontvangen.

Tijdens een Butternut-evenement ben je zowel organisator als artiest. Hoe werkt dat voor jullie?

Keyser: Dit doen we altijd tijdens Butternutfeesten (intussen al 13 edities). Wij weten welke vibe we naar voor willen brengen en we denken en hopen dat mensen hiervoor ook naar Butternut komen. Doordat het ons eigen feest is kunnen we op artistiek vlak volledig ons ding doen want we hoeven geen rekening te houden met iets of iemand, gewoon de algemene flow van ons feest in ons achterhoofd houden en dat doet wel deugd. 

Ampe: Voorbereidingen voor Butternutsets zijn altijd wel miniem, omdat dit meestal blijft liggen tot op de laatste moment. Maar we weten welke vibe we willen brengen dus we zien dit ook een beetje als een uitdaging om te improviseren op ons eigen feest.

Staan er dit jaar nog events op de planning met Butternut?

Ampe: We treden op 16 december buiten Gent richting Brussel en mogen een avond hosten in de nieuwe club van Horst! Wat een eer. Voor deze gelegenheid nodigen we Peachlyfe en CEM uit. Ook weer twee knallers van formaat in een crazy ass setting.

Keyser: Voor de rest blijven we grooven, blijven we gewoon gaan gelijk we altijd doen.

Tickets voor Butternut op 17 november

Tickets in voorverkoopzijn volledig uitverkocht, op de avond zelf zijn er nog een aantal tickets beschikbaar. Zet je TicketSwap op of wees vrijdag op tijd is de boodschap! 

Tickets Butternut - Muziekclub Wintercircus

Tickets
Kopfoto: ©

Muziekclub Wintercircus

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête