Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
interview joyhauser

03/10/2017 / Raisa Moureau

#INTERVIEW: Joyhauser

In het Belgische nachtleven heeft Joyhauser geen introductie meer nodig. 2017 was hét jaar voor Bilzense Boys. Ze draaiden in elke Belgische club met naam en deden zowat elk festival - Pukkelpop, Extrema Outdoor en Tomorrowland inclusief. Yes, Joyhauser is booming. Hoog tijd om eens een klapke te slaan met deze talenten. Zéker nu er een nieuwe EP zit aan te komen met remixes van Marco Bailey en Kevin De Vries. Lees snel verder!

What Happens - Laten we beginnen met de start van Joyhauser: hoe hebben jullie elkaar leren kennen? En hoe zijn jullie dan uiteindelijk een dj-duo geworden?

Stijn - We hebben elkaar op de middelbare school leren kennen. We gingen in het weekend en in de vakantie vaak met een kliek in een park bij ons in de buurt rondhangen en muziek luisteren. De draadloze speaker van Joris blies vaak hele nachten door. Qua uitgaansleven was het in die tijd gene vette in Bilzen. Vanuit diezelfde kliek is dan ook het idee ontstaan om zelf techno en minimal feesten te hosten.

Joris - Op die feesten (Rejekted Rave) is Joyhauser zo’n beetje geboren, ontsproten uit de spontane back 2 back-sets die Stijn en ik daar deden. Stijn draaide daarvoor al enkele jaren, ik zat met een voetbalcarrière die veel tijd in beslag nam. Maar vervolgens kreeg ik een zware kwetsuur waardoor voetballen niet meer mogelijk was. Ik pikte het draaien meer en meer op en toen hebben we ook besloten om het kind een naam te geven.

WH - Van waar komt jullie passie voor techno?

Joris - Ik heb de elektronische muziek leren kennen via mijn broer toen ik ongeveer 14 jaar was. Toen was groove heel fel de trend. In het begin was het dus vooral groove dat door mijn speakers knalde maar ik neigde al snel naar wat stevigere en meer opzwepende muziek: techno. Mijn eerste echte techno ervaring was dan ook I Love Techno. Ik krijg er nu nog steeds kippenvel van... Check dit filmpje maar eens (lacht).

https://www.youtube.com/watch?v=M8IPGh6j-1s

Stijn: We hebben allebei wel wat uitstapjes naar meerdere elektronische genres gedaan. Bij mij begon het in ieder geval begin jaren 2000 bij de trance muziek. Die invloeden hoor je heel duidelijk in onze laatste nieuwe producties, maar daarover vertel ik straks meer. Tijdens mijn jeugd was het wel vooral techno wat de klok sloeg. I Love Techno en 10 Days Off, daar sloeg de grote vonk 10 jaar geleden over.

WH - Het laatste jaar worden jullie geboekt in alle grote Belgische clubs en er zijn amper festivals waar jullie deze zomer niet gedraaid hebben. Hoe voelt dit?

Joyhauser - Het is ongelofelijk waar we het laatste jaar overal hebben gestaan. We zijn iedereen die ons support gegeven heeft enorm dankbaar. Zowel onze fans als de promotors. Het betekent heel veel als je doorzetting en passie gewaardeerd wordt. We proberen die waardering dan ook altijd terug te koppelen naar fans en promotors. Respect goes both ways.

WH - Welk event vonden jullie het leukste om te doen? En waarom?

Joyhauser - Dat is een moeilijke. Elke gig is anders. Club of festival, klein of groot, warming-up, headliner of sluit? Het heeft allemaal zo zijn charmes. Wij proberen er altijd van te genieten en dat hebben we volop gedaan. Maar als we dan toch één hoogtepunt moeten kiezen, zal dat toch Extrema Outdoor zijn. We begonnen met klamme handjes voor een bescheiden gevulde Floorfiller stage, geprogrammeerd tegenover Nic Fanciulli op de Mainstage. Elke keer dat we opkeken, kwam er maar meer volk bij tot na verloop van tijd heel de wei voor ons vol stond. De adrenaline en voldoening die je dan voelt is met geen pen te beschrijven.

Verder was het closen van de Fuse (Trybe) ook best memorabel. Gewoon omdat we met Fuse een heel sterke affiniteit hebben. Een club met zo'n legendarische status mogen afsluiten was voor ons heel speciaal. We kunnen hier gemakkelijk nog een aantal events opnoemen: Pukkelpop, Tomorrowland, Exhale by Amelie Lens,.. Allemaal topmomenten die we niet snel zullen vergeten.

WH - Hoe bereiden jullie een set voor?

Joris - Ik werk door de week in Brussel en stream muziek tijdens de lange ritten, op zoek naar nieuwe platen zodat de verloren tijd toch goed wordt ingevuld. Stijn selecteert er uit de grote hoop en we bespreken dan voor het weekend welke nieuwe we gaan spelen. Soms is het samen voorbereiden, soms is het improvisatie of het gevoel op het moment zelf.

Stijn - Het hangt er ook sterk vanaf op welke spot we die avond spelen. Een warming-up pakken we heel anders aan dan bijvoorbeeld een closing set. Bij een warming-up kruipt er net iets meer detail en voorzichtigheid in je set, vooral in anticipatie op de artiest die na je speelt. Headlinen en closen mag wat meer op improvisatie gebouwd zijn. Het belangrijkste is natuurlijk om in ongeacht welke situatie in een goede flow met je publiek te geraken. Een letterlijke tracklist volgen we dus nooit, de grote lijnen zijn wel altijd uitgezet.

WH - Wat vinden jullie de beste plaat ooit?

Joris - Minilogue - The Leopard (Extrawelt Remix)

Stijn - Onmogelijke vraag maar ik volg Joris in deze. Eén van die klassiekers die ’s nachts door het park weerklonk.

WH - Met welke plaat steken jullie op dit moment de dansvloer in de fik?

Joyhauser - Sama - Existence.WH - Zitten er nog nieuwe releases aan te komen?

Joyhauser - We hebben op dit moment heel wat tracks klaar die we de wereld in gaan sturen. In de nabije toekomst gaan we ook al met een heel mooi label in zee gaan, maar daar kunnen we nog niet te veel over verklappen. Wat we wel mogen lossen is dat we heel snel een nieuwe EP gaan releasen Floorfiller Music, onze track Bad Generator met remixes van Marco Bailey en Kevin de Vries.

WH - Wat mogen we van de plaat verwachten?

Joyhauser - We draaiden Bad Generator al een paar keer in onze sets afgelopen zomer. Het is een iets donkerdere plaat dan gewoonlijk en de melodie heeft iets buitenaards. Marco Bailey heeft er een stevige acid-zwier aan gegeven. Kevin is eerder met het melodische van de plaat aan het werk gegaan. Voor ieder wat wils.WH - Hoe was het om samen te werken met dj’s als Marco Bailey en Kevin de Vries?

Joyhauser - Grote fan van beide heren, dus dat was best een hele eer. Met Marco Bailey’s techno zijn we zowat opgevoed en Kevin de Vries representeert ook echt waar onze sound nu zit. En dan zijn het op persoonlijk vlak ook nog eens topmensen. Kevin de Vries was erg enthousiast over de original en stelde meteen voor om hem te remixen. Met Marco hebben we al langer contact dus hij zag dat ook meteen zitten.

Thanks Joyhauser! Om af te sluiten hebben we nog enkele dilemma's voor jullie klaar...

Live or dj-set? Live

Festival or club? Festival

CDJ's or vinyl? CDJ’s in the booth, turntables at home

Night on the couch or night in the club? Night in the club

Backstage or in the audience? Audience

Your own country or a foreign country? Worldwide

Belgian fries or Belgian chocolate? Belgian fries

Slowly getting in the mood or going strong right away? Slowly getting in the mood

Meer zien van deze jongens? Wij deden een livestream met hen! Bekijk 'm integraal:

What Happens invites Joyhauser

What Happens invites Joyhauser! Livestream powered by PowerBox Official

Posted by What Happens on Wednesday, September 27, 2017

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête