Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Eridu

21/05/2025 / Robbe Verlinden

Hoe Eridu trouw blijft aan hun roots in een door techno-gedomineerd landschap

Limburgs house trio heeft het momentum te pakken en is niet van plan de grip te lossen.

House, het genre met haar four to the floor ritme dat éénieder in vervoering kan brengen, met de bovenaardse kracht om te verenigen daar waar verdeeldheid heerst. Een van de almachtige genres, gebeiteld in de voegen van ons menselijk bestaan.

"Mochten aliens op aarde landen en we zouden muziek moeten uitleggen, dan laat je house horen!"

Jeroen Meertens

Enkele weken terug stond ik in Studio Brussel nog te genieten van house van eigen bodem. Eridu was er te gast tijdens Untz en bracht een guestmix vol released en unreleased materiaal. Een terechte uitnodiging door Jeroen Delodder en co., want de Limburgse houseproducers hebben de laatste jaren serieus lawaai liggen maken. Ik sprak met Jeroen, Cedric en Vincent over hun traject tot op heden en samen blikken we vooruit naar wat de toekomst nog brengen zal!

<3 “House is forever” <3

Ik hoor het Bake nog zeggen na een all-nighter b3b met Kit Seymour en Batu in Ormside Projects (Londen) - aanrader trouwens voor wie graag een intieme clubervaring opzoekt - en klopt, house is tijdloos. Er was echter een tijd waarin de heren van Eridu ervaarden dat de Belgische house scene wat op haar gat was gaan liggen. Alleszins bepaalde niches ervan. Je kan stellen dat Vlaanderen momenteel een eerder leftfield, experimentele house scene heeft. Denk aan wat clubs als Fuse, Ampere en C12 durven programmeren, of festivals à la Horst. De eerder minimalistische, techy kant heeft daartegenover woelige waters doorzwommen in de recente jaren. Maar niet getreurd voor de liefhebbers, want bij Eridu voelen ze dat deze niche alweer aan het heropleven is.

“De house scene is een kleine niche in een techno-gedomineerd landschap. Maar de mensen die erin zitten, houden ervan met hart en ziel.” - Jeroen

Promotoren durven dus niet altijd komen aandraven met een tech house line-up, maar de heren weten uit genoeg hout pijlen te maken en hebben de laatste jaren allesbehalve stilgezeten. Waar ik jullie in dit artikel vooral in wil meenemen zijn hun releases. Maar eerst een snelle trip down memory lane, voor zij die mogelijks nog niet bekend zijn met de housevoorvechters uit Babylon.

“Babylon, huh?” Mopje, werkelijk. Eridu kent zijn oorsprong omwille van een inside joke, waarvan de audio-opname de basis vormde van de eerste collab productie tussen het trio op het label Floorfiller.

Eridu, toen nog drie solo acts genaamd Djumaa, Jerrymore en Vertier, waren de homeboys van het Hasseltse platenlabel. Floorfiller bood hen een platform voor hun muziek alsook ineens een podium om op te shinen. Met stagehostings op Tomorrowland, Extrema Outdoor en Café D’Anvers was Floorfiller jarenlang een gevestigde waarde in onze Belgische clubscene. Toen het collectief in 2019 stilaan begon uit te doven, trokken de heren alsmaar meer naar elkaar toe. Vijf jaar geleden markeerde dan de gelegenheid van de allereerste productie onder Eridu, een edit van de tijdloze klassieker 'Lucky Star' van Superfunk ft. Ron Carroll.

Teruggrijpend naar dat ene mopje van weleer, doopten de heren hun collab project Eridu, de voorloper van de legendarische stad Babylon.

Dwaal mee door de discografie

Music-wise is Eridu niet gestart vanuit een bepaalde visie. Het draaide, en nog steeds, rond plezier, bromance en een “we zien wel” mentaliteit. Hun sound, destijds nog abstracter, werd in 2022 omarmd door het Oekraïense label Whoyostro die zonder aarzeling een 10-track ep afnamen.

Amper een jaar later wist Eridu Purism te overtuigen van een 4-track ep, een label waar idolen als Chris Stüssy en Kolter eerder ook al op uitbrachten. Daarna volgden al snel bookings op plekken als Tomorrowland, Vaag Op De Plage en Vaag Outdoor.

Maar toen, in 2023, begon de erkenning voor de heren pas echt door het dak te gaan. In datzelfde jaar als de eerder genoemde ep brachten ze de vibey cut genaamd "Future Teller" uit, ditmaal op het Nederlandse Need label. Hun sound, rond die tijd kleurrijker, meer to the point en relevanter aan het worden, vond een thuisbasis bij Need. Vol lof over hun Nederlandse stal hebben ze er een goede partner in gevonden, zo is al vaak gebleken.

“In onze ogen doet een label goed haar werk wanneer ze een groot netwerk hebben en ze dit durven aanspreken in functie van aankomende releases” – Vincent

Future Teller gaf ons ons eerste kippenvelmoment. De track ging uitkomen na ADE en aldus werd de promo nog voor het festival uitgestuurd. Ik was tijdens ADE op ANOTR hun event No Art en plots hoorde ik Silvie Loto Future Teller inbrengen. Een van de heren van ANOTR ging zelfs kijken om de ID te scoren. En ik stond erop te kijken, kippenvel!” - Jeroen

Daar bleef het echter niet bij, 'Future Teller' zette Eridu werkelijk op de kaart, met wereldwijde support van onder meer Luuk Van Dijk, Jaden Thompson, een feature op BBC1 en de track werd zelfs gedraaid in de legendarische Ushuaia op Ibiza.

Na 'Future Teller' volgden er in stroomversnelling nog twee hits op het Need label, genaamd 'Set The Mood' en 'Hip No Thighs'. Ik was benieuwd hoe de mannen tot deze hits kwamen. Zit er een specifiek idee achter, een bepaalde sound die ze nastreven? Of volgen ze eerder hun gevoel in het moment? 

“Er zit geen plan achter. Wij maken gewoon stuff dat we leuk vinden, we volgen ons gevoel. In onze producties willen we onze verschillende invloeden en inspiraties laten terugkomen. Tegenwoordig vaker minimal en met een jazzy touch.” – Cedric en Jeroen

‘Set The Mood’ was bestemd om een ware streaming hit te worden (ik krijg om eerlijk te zijn zelf geen genoeg van deze track!). ‘Hip No Thighs’ zou op haar beurt een weapon of choice worden in het arsenaal van de grootmeesters. Zo speelde Marco Carola deze recentelijk maar liefst 6x tijdens zijn tour door Italië. De shazams en bijgevolg ook de streams gingen door het dak!

Nu was Eridu onlangs te gast op Studio Brussel en dit moment werd nu ook niet lukraak gekozen. Ze hadden hun eerste vinyl release te vieren genaamd ‘Nous Sommes’ op het Antwerpse Flipsight! Ook hier een begeleidende, geestige anekdote:

“Na een kennismaking op Vaag Outdoor werden we bij Flipsight in de studio uitgenodigd voor een luistersessie. Dat laatste was ons echter wat ontgaan, wij dachten dat we daar samen met de mannen een track gingen maken. We kwamen toe en ze zeiden: laat eens alles horen wat jullie hebben. Dan zijn we wel even bezig zeiden we, maar zo gezegd zo gedaan. Urenlang gingen we door tracks waarvan sommigen zelfs al jaren oud waren, maar nog nooit het daglicht zagen. Het was een ware, mentale doorzeving van Eridu. Daar ter plekke kregen we meteen een voorstel, ze wouden direct 4 tracks tekenen en op vinyl uitbrengen. Het draaide uit op een fantastische samenwerking. Flipsight als label is een perfecte match met het segment van house waar wij ons in begeven, en de eigenaars belichamen dezelfde dikke liefde voor de muziek dan wij.” - Cedric en Jeroen

Telling the future

Wat brengt de toekomst nu verder nog voor Eridu, kunnen ze dit momentum aanhouden nu ze zo on a roll zijn? ’T zal wel zijn! Vanuit hun Nederlandse thuisbasis Need volgen er nog maar liefst 3 ep’s, met eveneens in de nabije toekomst ep’s op labels Savour en Flipsight. Wie dus geen genoeg kan krijgen van onze Belgische housepuristen, volg Eridu op je favoriete socials en streaming services en houd die oren maar open! 

“Allerbelangrijkst voor ons: we gaan onze sound niet veranderen om zakelijke redenen. Dicht bij onze ziel gaan we blijven, dicht bij de house die wij belichamen. We gaan onze ziel niet verloochenen voor de bookings.” - Vincent

“Ik geloof werkelijk heel hard in deze muziek. Always have, always will!” - Jeroen

Luister om af te sluiten ook zeker hun laatste single, vers van de pers: het dromerige 'How I feel'.
De mannen live al eens checken? Op 7 juni staan ze weer maar eens in Club Vaag, naast Bobby & Djenko en Naomi Cazier!

Met dank aan de lieverds van Eridu, voor de muziek en voor de fijne babbel!

Kopfoto: © Eridu