Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Red D, gemaakt door Red D

20/04/2023 / Evelyne Vanherf

Draaien op vinyl met Red D

Wij spraken met Bart over zijn workshops in Aalst, vinyl draaien en zijn favoriete platenzaken in België

Bart Van Neste, in de muziekwereld beter bekend als Red D, heeft amper nog een introductie nodig. Hij staat bekend als één van de pioniers van de techno- en housemuziekscene in België, draait al jaren op vinyl, heeft tonnen van ervaring en deelt deze al een aantal jaar met dj's in wording aan de kunstacademie te Lede. Laten we zeggen dat Red D zijn platen draait, muziek maakt, feestjes geeft en zijn label We Play House Recordings runt met passie, lust en een gezonde dosis relativering. 

Red D heeft een enorme muzikale kennis die verleden, heden en toekomst omspant. Hij verspreidt maar al te graag zijn muzikale geluiden door heel wat Belgische clubs en festivals, maar gaat evengoed de grens over om achter de decks van de Panorama Bar in Berlijn te draaien. 

Je zou denken dat er nog weinig tijd over is om zijn ervaring ook nog eens te delen met leergierige studenten via workshops, maar niets is minder waar. Dit jaar heeft Bart 3 workshops op de planning staan in Cinema te Aalst. De eerste workshop was in maart, de tweede staat vanavond gepland en een derde vindt plaats in mei. Wie graag nog wilt aansluiten is eraan voor de moeite want de workshops zitten volledig vol. 

Met zijn workshops neemt Bart je mee in de wondere wereld van de muziek én in de kunst van het DJ'en op vinyl. Welke muziek bestaat er zoal, hoe kan je al die (op het eerste zicht misschien wel onverenigbare) genres combineren? Hoe werken vinylplaten en platenspelers en wat moet je weten voor je een beginnersdeck aankoopt? Welke basis moet je in de vingers hebben en wat kan je doen om jezelf constant te verbeteren? Dat kom je allemaal te weten tijdens de workshops van Bart.

De workshops worden gehouden in Cinema te Aalst, voor wie deze locatie nog niet kent, het is een jeugdontmoetingscentrum in hartje Aalst. Cinema is een laagdrempelige en bruisende plek waar jongeren op een veilige manier kunnen feesten, genieten van concerten, workshops volgen, zelf een event op poten zetten of genieten van een comedy-avond.

(Lees verder onder de afbeelding)

Foto  van Red D, gemaakt door Cabana Photography
© Cabana Photography

Wij spraken met Bart over zijn workshops, het vinyl draaien en zijn favoriete platenzaken. 

Bart, je hebt dit jaar 3 workshops gepland, de eerste was op 23 maart. Hoe is deze meegevallen? 

Alles ging zeer vlotjes met zeer geïnteresseerde leerlingen, waarvan sommigen al een beetje ervaring hadden en anderen helemaal niet. Het ging door in Cinema te Aalst omdat één van mijn leerlingen op de academie van Lede mij daar getipt had bij één van de bestuurders.

Waarom de keuze voor het draaien op vinyl? 

Dit was geen keuze, toen ik begon met draaien in 1991 was vinyl de enigste optie. Je had enkel vinyl en het is voor mij ook de basis van alle DJ-technieken.

Wat is voor jou het grootste verschil tussen digitaal en vinyl draaien? 

Vinyl draaien doe je met jouw oren, handen en ogen. Het is heel tactiel (door aanraken waarneembaar, red.) je moet er meer moeite voor doen. Voor mij is er geen kunst zonder moeite.

Merk je dat er een opmars is in het vinyl draaien en waarom?

Vinyl is weer hip en wordt weer veel meer gemaakt en verkocht, maar da’s vooral voor en door niet-DJ’s. Een normale tegenreactie op het wat ontastbare en onpersoonlijke van streaming. Mensen hebben gewoon graag dingen die ze kunnen vastpakken en bekijken. Bij DJ’s gaat het alleen maar achteruit door een gebrek aan kennis en een gebrek aan moeite doen bij zowel de DJ’s zelf als de clubs en organisatoren die niet meer weten hoe ze een goeie vinyl set-up moeten voorzien.

Wat wil jij de studenten bijbrengen wanneer ze naar je workshop komen?

Ik wil hun vooral bijbrengen dat vinyl de basis is van alle DJ-technieken en dat als je met vinyl kunt draaien, alle digitale toepassingen makkelijk zijn. Vinyl leert jou echt luisteren naar muziek in plaats van enkel op een schermpje te kijken.

Waar maak jij het verschil in verband met het draaien op vinyl? 

Ik kan het verschil maken met mijn ervaring, kennis en vooral mijn passie.

Tot slot, wat zijn jouw twee favoriete platenzaken in België? 

Twee van mijn favoriete zaken in België zijn Music Mania in Gent wegens de historie (ik heb er zelf nog gewerkt) en de brede selectie die je er kan vinden. De tweede is Crevette Records in Brussel voor de zeer fijne selectie DJ-genres house, techno, new beat, disco, enz.

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête