Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto

12/04/2018 / Victor De Smet

#INTERVIEW: Curatoren Eppo Janssen, Kim Mathijs en Dries De Bock over Garnizoen

Nog negen dagen en dan is het eindelijk zover: Garnizoen! Het nieuwe project van Pukkelpop in de Citadelsite van Diest wordt een absoluut festijn voor de house- en technoliefhebber. Haeken, Sam Paganini, Dense & Pika, Dan Shake: het zijn slechts enkelen die pronken op de fraaie line-up van het festival. Wij zaten samen met curatoren Eppo Janssen, Kim Mathijs en Dries De Bock voor een gesprek over hun nieuwe project.

WH - Als Pukkelpop beslist om een nieuw festival op te richten, hoe gaat dat dan concreet in zijn werk? Is er een groep werknemers die zich exclusief focust op het project Garnizoen?

Eppo: "Sinds 1985 zijn de Humanistische Jongeren van Leopoldsburg de drijvende kracht achter Pukkelpop. De organisatie is in de afgelopen jaren enorm geprofessionaliseerd, maar onze jongerenwerking blijft de onderbouw van alles wat we doen. Al geruime tijd was er een vraag om weer kleinschaligere evenementen te organiseren. Samen met het jonge team gingen we op zoek naar een fijne locatie, wat de Citadel in Diest is geworden. De jongeren nemen zelf de leiding over het evenement en al zijn aspecten: van look & feel over communicatie tot de productie. Het team professionals is er om hen in raad en daad bij te staan. Verder zijn ook lokale house-helden Mause events en de Stad Diest nauw betrokken."

WH - We zien heel wat namen van Pukkelpop 2017 terugkeren op Garnizoen. Toeval?

Kim: "Garnizoen staat qua gevoel, visie en feeling niet zo ver af van wat we op Pukkelpop proberen te doen in de Castello en de Booth, twee podia die op zoek gaan naar wat er in de rand van het elektronische muzieklandschap gebeurt. We zien veel bewegen in house en techno en - toevallig of niet - zijn ook enkele lokale frisse namen uit Diest en ruime omgeving er kleine kampioenen in.  Hier geldt net zoals op Pukkelpop de gouden regel om ook plaatselijk talent te steunen. En ja, als iemand als Dan Shake uitblinkt op Pukkelpop twijfel je geen seconde om zo iemand terug te vragen."

WH - Redelijk veel Belgische namen ook, was dat een bewuste keuze?

Kim: "Naast de grote internationale namen vullen we graag aan met Belgische dj’s. Zeker tegenwoordig is er zoveel straf talent en kwaliteit in België waarmee we makkelijk meerdere events kunnen vullen. Als je ziet hoe de Nederlandse of Duitse underground dj’s zijn uitgegroeid tot een internationaal gewaardeerde scene is het hoog tijd dat de Belgen eens in de kijker staan. We behalen ook makkelijk hetzelfde niveau. Er is zoveel talent en variatie in ieder genre. Dus het is zeker een bewuste keuze om de Belgische dj’s daarin te ondersteunen en een staalkaart te geven wat er leeft."

WH - De house stage zal gehost worden door de eventorganisator Mause. Waarom specifiek die organisatie? Hoe veel vrijheid krijgen ze dan, beslissen zij de namen/de stage/de praktische inrichting?

Eppo: "We wisten al op voorhand dan we een kwalitatieve house room wilden en zagen in hen de perfecte partner voor de hosting van de stage. De Mause organisatie kent het publiek in Diest best, dat bewezen ze al met meerdere events in de stad en daarbuiten. Hun advies op verschillende vlakken en hosting van de house stage is zeer belangrijk voor ons. Supervlotte samenwerking!"

WH - Het idee voor Garnizoen vindt zijn oorsprong in de befaamde Warehouse-nachtclub in Chicago. Vertel!

Dries: "Eind jaren 80 en begin jaren 90 bestond de clubscene in Chicago vooral uit meer rudimentaire gebouwen zoals de club die bekend staat om de geboorte van het house genre: The Warehouse. De befaamde club met resident Frankie Knuckles, 'the Godfather of House'. De club zelf was een meer industrieel pand dat lijkt op de Berlijnse club Berghain. Je merkt dat de house en techno genres best gedijen op dergelijke locaties, al sinds de beginjaren. We brengen graag die vibe van de vroege Chicago house dagen tot de hedendaagse Berlijnse clubs naar België. De citadel in Diest heeft eveneens dezelfde uitstraling als de grote clubs in deze steden en neemt ons terug naar de essentie van de genres."

WH - Er werd bewust gekozen voor laagdrempeligheid, kwaliteit boven kwantiteit. Welke verschillen merken jullie op in vergelijking met de organisatie van een grootschalig festival. Is dat iets wat meer vrijheid geeft? Kunnen jullie nu idealistischer zijn of net niet?

Eppo: "In alles wat we doen dragen we kwaliteit hoog in het vaandel. Of het om een grootschalig event als Pukkelpop gaat of het betreft een kleine fuif in ons jeugdhuis: alles wordt gewikt en gewogen en moet voorbij de kwaliteitscontrole. Voor geen enkel van deze organisaties bestaat een format en dat houdt ons hopelijk fris. Vrijheid creëer je zelf."

Kim: "Dit event focust zich uitsluitend op house en techno, dus we richten ons meer op de genres waarbij we een meer gespecialiseerd publiek voor ogen houden. Daarbij komt zeker een andere look & feel en aanpak kijken. Of dat nu per se idealistischer is durf ik niet te beweren."

WH - Vanwaar de keuze voor de citadelsite in Diest?

Dries: "Zoals we al vermeldden, de prachtige site straalt perfect uit waar house en techno perfect tot hun recht komen. Het rudimentaire en radicale van de genres krijgt hier een ideale locatie en omgeving. Uiteraard is ook de site ook nog nooit gebruikt voor een dergelijk event wat het zeker uniek maakt. Diest is daarnaast ook zeer makkelijk bereikbaar uit alle hoeken van het land. 15 minuten van Hasselt, Leuven en de Kempen. Half uur van Brussel en Antwerpen."

WH - Hoe zien jullie Garnizoen op lange termijn? Is het een eenmalig project?

Eppo: "Dit is de eerste editie, dus we kunnen nog niet helemaal vooruitblikken tot Garnizoen heeft plaatsgevonden. Hopelijk biedt het een kader voor nog meer edities met een affiche waar we even trots op kunnen zijn als deze. En meest van al hopen we dat het onze jongeren de honger geeft om nog meer van dit soort evenementen uit de grond te stampen waarbij ze ook nog andere genres kunnen exploreren. Want de liefde voor muziek is belachelijk groot bij ons."

Tickets voor Garnizoen zijn al eventjes uitverkocht.

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête