Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
KLAKMATRAK op We Are Open 2022

06/02/2023 / Dieter Holvoet

Een selectie van tien elektronische talenten op Trix' showcasefestival We Are Open

Van modulaire electronica tot breaks, UK funky en gabber, en het meeste bovenal nog eens live.

We Are Open is het jaarlijkse, tweedaagse showcasefestival van Trix dat je meeneemt op ontdekking door een grote lineup van opkomende Belgische artiesten in een breed scala aan genres. Als magazine over elektronische muziek groeven we specifiek door dat gedeelte van de lineup, op zoek naar de meest veelbelovende performances. Het resultaat heeft ons alleen maar meer zin gegeven in komend weekend: een hele reeks unieke live performances, afgewisseld door enkele sets door de beste DJ's uit de Belgische underground. 

 

 

We Are Open 2022
We Are Open 2022. ©

Tone Verswijvel

Foto in opdracht van Trix
©

Tone Verswijvel

Lennart Heyndels (live, vrijdag van 20:50 tot 21:20)

Lennart Heyndels is een Belgische bassist en elektronische muzikant, gevestigd in Brussel, die thuis is in de meest uiteenlopende muzikale omgevingen. Hij staat bekend als de helft van het experimentele popduo Hi Hawaii en bassist in een aantal internationaal gerenommeerde ensembles zoals Ben Sluijs Quartet, Kaja Draksler Octet, Alex Koo Trio en Les Chroniques de l'Inutile. Daarnaast heeft hij ook een soloproject waarin hij vooral focust op modulaire synthesizers en elektronica, en dat is direct ook wat je van hem kan verwachten in de Trix. Een oase van associatieve midi- patronen, hydraterende synth-melodieën en verdacht dansbare enkelbrekers.

Yooth b2b DJ Insecure (dj, vrijdag van 00:50 tot 02:00)

De coolste dj’s van het coolste dj collectief in ons Belgenland, Brikabrak.

Ingmar Doumen is een Brusselse urban DJ afkomstig uit Midden-Limburg. In 2013 begon hij met zijn soloproject genaamd Yooth, geïnspireerd door de optredens van Major Lazer & Yellow Claw. Hij probeert de zweverige & soulvolle geluiden die typisch zijn voor future bass te combineren met wat meer exotische & organische geluiden, waardoor hij op reis kan gaan door genres als trap, hip-hop, global bass en zelfs wat funky, housy dingen. Geïnspireerd door dj's, producers en labels zoals Lefto, de Soulection-fam (vooral Sango, Jarreau Vandal, Sam Gellaitry) Kaytranada, GoldLink, Faisal, Branko's Enchufada, etc.

DJ Insecure, ook bekend als Fahad Seriki: een man met vele muzikale talenten. Van radio-hosting, rappen, tot produceren en cureren. Hij begon in 2019 met dj’en terwijl hij als artiest / rapper werkte onder de naam DVTCH NORRIS. Voortdurend vindt hij nieuwe delen van zijn muzikale identiteit via Brikabrak. Hij onderzoekt voortdurend nieuwe delen van zijn muzikale identiteit, onder andere via Brikabrak, waar o.a. heerlijke afrobeat, dance en funk wordt gedraaid en hij de dansvloer op z’n kop zet.

Lolita b2b Brennt (live, vrijdag van 03:00 tot 05:00)

De eerste back-to-backset van Lola Ilegems a.k.a. Lolita en Brent Vanneste a.k.a. Brennt. Zij is een opkomende hardcore DJ en organiseert feesten met dj- en kunstcollectief Burenhinder, hij is al sinds 2004 de voorman van postmetalband Stake, heeft sinds kort een eigen technoproject Brennt en vormt met Dreeten Van Maris Klakmatrak. Het belooft 'een mix van dj-sets, livemuziek en algemene gekte' te worden.

Sweats (live, zaterdag van 19:40 tot 20:10)

High energy electro pop, elektronische muziek met een pittige saus van attitude en punk. Superstrak geproduced, catchy teksten en podiumprésence for days. Verwacht je aan een dikke boit, een heerlijk gestructureerde, maar toch chaotische liveshow.

Use Knife (live, zaterdag van 21:50 tot 22:30)

Use Knife is een muzikale uitlaatklep van Stef Heeren, Kwinten Mordijck en Saif Al-Qaissy, waarin ze hun liefde voor analoge en modulaire elektronische machines loslaten. Ze beroepen zich op heftige Arabische percussiegrooves en vocale energie. Ze laten westerse undergroundmuziek samenvallen met de traditionele Arabische muziekcultuur, met als resultaat een ware smeltkroes van unieke, elektronische muziek.

Stacks (live, zaterdag van 22:00 tot 22:40)

Stacks is een samenwerking van twee Antwerpse broers, Jan & Sis Matthé. Hun nieuwe album 'Love and Language' verscheen onlangs op het Amsterdamse label Knekelhuis. Verwacht een verzameling aan elektronische, stemmige en romantische pop-not-pop parels.

LEESE (live, zaterdag van 22:40 tot 23:20)

De Brusselse Leese is een elektronische muziekartiest die bekend staat voor haar unieke stijl die percussie, breaks, rollende techno en tribal invloeden vermengt. Ze tekende onlangs twee EP's bij label Yuku, waarvan er één werd uitgeroepen tot Best Bandcamp Release van april, en treedt op in clubs en festivals door heel Europa. Op het podium levert ze gepassioneerde en energieke optredens, waarbij ze haar publiek betovert met haar krachtige beats en betoverende sferen. Ze wordt steeds bekender in de elektronische/bass-muziekscenes en haar project evolueert en ontwikkelt zich voortdurend. Haar livesets zijn telkens een combinatie van haar eigen muziek, dans en visuals. Een bijzondere om bij te wonen!

Gitzwart (live, zaterdag van 23:20 tot 00:00)

Gitzwart is een Brusselse producer die Ambient gabber en atmosferische hard dance met frenchcore en hardtek invloeden producet. Ze combineert ambient sferen met stevige gabber kicks, geïnspireerd door de Half Life 2 soundtrack. Muziek gemaakt voor de leegte. Een goed voorbeeld van die stijl vind je in haar track '667'. Daarnaast staat haar SoundCloud vol van pure ambient tracks als 'KLO' en tracks die harder naar de gabber-kant leunen zoals 'XX3'. Met releases en sets voor onder andere Burenhinder en Nooit Meer Naar Huis is ze in het Gentse geen onbekende meer.

Comité Hypnotisé (live, zaterdag van 00:10 tot 00:50)

Het nieuwste project van Tim Vanhamel (frontman van Millionaire, gitarist geweest bij Evil Superstars en dEUS). Trippy shit in de Bermudadriehoek van hip hop, dub en funk. Naar eigen zeggen 'Een dansend delirium van geest en ziel. Een fata morgana van een hersensmeltende toekomst'. Echt gaan zien dit!

Rrita Jashari (dj, zaterdag van 00:30 tot het einde)

Oprichtster van 54KOLAKTIV, een Brussels concept die hun eigen soundsystem hebben gebouwd, volledig gefocust op Jamaican style. Is regelmatig te zien/horen bij Kiosk Radio en afgelopen zomer ook op Horst. In haar DJ-sets neemt ze het publiek graag mee op ontdekkingsreis door geluiden uit verschillende tijdperken en gebieden te mengen, gaande van experimentele, etnische en underground muziek tot dansvloerhits of zelfs meer poppy muziek - dit alles afhankelijk van haar stemming, de context, de plaats, het publiek en de dingen waar ze in die specifieke fase van haar leven naar geluisterd heeft. Geen purisme, gewoon veel bass!

Eervolle vermeldingen

Lander & Adriaan hebben we deze zomer al meermaals geloofd, ga hun zeker checken als je de kans hebt (meer info). Trancegression is een feestconcept van het collectief V23 dat het esthetische en kenmerkende geluid van de trance- en technoscene uit de vroege jaren 2000 omarmt.

Timetable

Timetable van We Are Open 2023 op vrijdag.
© Trix
Timetable van We Are Open 2023 op vrijdag.
© Trix
Kopfoto: ©

Brent Schroeyens, in opdracht van Trix

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête