Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Tomorrowland

12/06/2024 / Dieter Holvoet

5 redenen waarom je als Belg eens op Tomorrowland geweest moet zijn

Wat Disneyland is voor kinderen, is Tomorrowland voor (jong)volwassenen - alleen is het deze keer voor je eigen rekening.

Tomorrowland: love it or hate it, maar er is geen ontkennen aan dat dit Belgische festival al een enorme invloed heeft gehad op onze - of zelfs de wereldwijde - elektronische muziekscene. De aankomende editie zal maar liefst 400 000 mensen lokken, die vanuit meer dan 200 verschillende landen naar Boom zullen afzakken om een weekendje te gaan stampen. Voor veel Belgen is het een ver-van-hun-bedshow, ook al ligt het festival in werkelijkheid veel dichter bij hun bed dan de meeste bezoekers. Laat dat nu net het vooroordeel zijn dat we vandaag de België uit willen helpen: ook al hangt er een prijskaartje aan, een bezoekje aan Tomorrowland is iets wat je zeker eens gedaan moet hebben - al is het maar één dag. En dit is waarom.

Foto  van Tomorrowland 2023, gemaakt door Stijn De Grauwe, in opdracht van Tomorrowland
© Stijn De Grauwe

Je kan er op muzikale ontdekkingstocht gaan

De mainstage is overduidelijk het paradepaardje van het festival: het is de meest indrukwekkende stage, er staat steevast een gigantische hoop mensen, je ziet er uitbundige dans- en vuurwerkshows. Het is ver het enige wat getoond wordt als je een nieuwsreportage ziet over het festival, of als je 'Tomorrowland' zoekt op Google Afbeeldingen. Wat veel mensen echter niet beseffen is dat het festival maar liefst 15 stages telt waar het hele spectrum van de elektronische muziek vertegenwoordigd wordt. Terwijl op de mainstage vooral EDM/big room vertegenwoordigd wordt, zie je op de kleinere stages ook veel andere genres als melodische techno, deep house, hardstyle, hardcore, trap, drum & bass, dubstep, trance, psytrance, enzovoort.

De kers op de taart? Vorig jaar had je zelfs hun Symphony Of Unity, een orkest dat bekende dancenummers in een klassiek jasje goot. Mooi om te zien dat zelfs een festival als Tomorrowland het weet te demonstreren dat klassieke en moderne, elektronische muziek eigenlijk niet zó verschillend zijn.

Mensen zijn gelukkig

Stel je voor: het moment waar je al een jaar naar aan het uitkijken bent is daar, een reis naar dat legendarische festival in België. Je komt toe, de zon schijnt, je bent omringd door kleur, glitter en lachende gezichten. Zo’n sfeer is aanstekelijk. De weekends dat ik al op Tomorrowland heb gespendeerd was het moeilijk om iemand te vinden dat het niet naar z’n zin had. Je kan het exclusieve kantje van het festival als nadeel beschouwen, maar tegelijk zorgt het ervoor dat iedereen des te dankbaarder is om aanwezig te kunnen zijn.

Foto  van Tomorrowland
© Tomorrowland

Het is een totaalbeleving

Tomorrowland is voor mij één van die festivals - naast bijvoorbeeld Horst - waar er écht veel aandacht besteed wordt aan de totaalervaring. Het hele domein wordt voor de gelegenheid ingericht tot een soort van pop-up Disneyland. De stages, zelfs de paden en het water ertussen: alles wordt tot in details gedecoreerd met kleuren, licht, rook, vuur, confetti. Een streling voor je zintuigen.

Foto  van Tomorrowland
© Tomorrowland
Foto  van Tomorrowland
© Tomorrowland
Foto  van Tomorrowland
© Tomorrowland

Je vindt er de beste artiesten uit binnen- en buitenland

Meer dan 400 artiesten uit binnen- en buitenland versieren dit jaar de lineup. Da's zo wat het beste wat de internationale elektronische muziekscene te bieden heeft, allemaal verspreid over twee weekends te bewonderen. Frisse namen als DJ Heartstring, Oguz, Klaudia Gawlas, Haai, Marlon Hoffstadt en Indira Paganotto worden afgewisseld met gevestigde waarden als Keinemusik, Amelie Lens, The Blessed Madonna, I Hate Models, Bonobo en Dixon. Bereid je al maar voor op een stevige dosis keuzestress - maar geen nood, want wij komen nog met een lijstje van must-see artiesten. Coming soon!

Het is onze Belgische trots

Onder andere op vlak van stages en algemene productie is Tomorrowland altijd al een trendsetter geweest. Vergeet de plastic tent met wat podiumelementen onder: ze hebben de Belgische standaard zo hoog gelegd, dat andere festivals bijna niet anders kunnen dan te volgen. Daarnaast is het festival niet alleen een showcase van internationale artiesten, maar jaar na jaar nodigen ze ook een hoop lokale collectieven en artiesten uit. Allemaal zaken om fier op te zijn tegenover die 200 nationaliteiten dat het festival bezoeken. Dus kom op, en zorg ervoor dat ook de Belgische vlag gerepresenteerd is op het festivalterrein!

Kopfoto: © Tomorrowland