Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Nuits Sonores

21/09/2023 / Warre Vanhoutte , Dieter Holvoet

Een selectie uit de indrukwekkende lineup van Nuits Sonores 2023

Het Brusselse stadsfestival brengt ook dit jaar opnieuw het beste uit de elektronische muziekscene naar onze hoofdstad.

Van donderdag 12 tot zondag 15 oktober 2023 kan je opnieuw een arsenaal aan ijzersterke elektronische artiesten terugvinden in onze hoofdstad. De basisfilosofie van het festival luidt zoals elk jaar: iconische locaties, een programma dat elektronische en hedendaagse muziek integreert, lokale en internationale scenes representeert en daarenboven een sterke nadruk op reflectie en debat legt in de vorm van het European Lab-programma.

Wij namen de moeilijke taak voor ons om uit deze indrukwekkende lineup een selectie te maken van (slechts?) 10 artiesten die je zeker niet mag missen. Check zeker ook eens de playlist hieronder, met een gecureerde selectie tracks van artiesten die op het festival te horen zijn.

Donderdag

Caterina Barbieri (Bozar)

Maak kennis met Caterina Barbieri: deze Italiaanse maakt intense, emotionele muziek met modulaire synthesizers. Geen harde beats of drukke percussie, maar dromerige ambient en zweverige electronica. Muziek dat troost als een warm deken op een gure winterdag. Onze favoriete nummers zijn ongetwijfeld 'Scratches on the Readable Surface' (of de extended live versie) en haar laatste single, 'Perennial Fantas'. Voor haar allereerste concert in Brussel presenteert ze haar nieuwe album Myuthafoo, het derde op haar label light-years, die een intieme reis naar haar innerlijke wereld verklankt.

Vrijdag

Brodinski B2B Slikback (C12)

Een bromance zoals geen andere. Brodinski en Slikback zetten op vrijdagavond C12 in vuur en vlam. Vorig jaar brachten ze nog een gezamelijke EP uit die je van je stoel blaast. Bereid je dus voor op een onvergetelijke avond vol experimentele luide techno en diepe bassmuziek.

Emily Jeanne (C12)

Geïnspireerd door een breed scala aan techno-afgeleiden, creëert Emily Jeanne haar eigen unieke sonische ruimte. Deze Belgisch-Vietnamese artieste combineert moeiteloos broken beats met four-on-the-floor ritmes, afgewisseld met momenten van gewichtloze ambient en drone.

Skee Mask (C12)

Met een onberispelijke mixtechniek is hij uitgegroeid tot een van de meest gewaardeerde artiesten in de scene. Zijn muziek combineert de geluiden van de jaren 90/2000 met ambient, techno en experimentele elementen. 
 

MARRØN (Bozar)

MARRØN, vernoemd naar een Afrikaanse stam die ooit de jungle van Suriname trotseerde, heeft een unieke technostijl gecreëerd met hypnotiserende beats en meeslepende percussie. Zijn meesterlijke groove nodigt je uit om urenlang de dansvloer te veroveren.
 

DJ MELL G (Brasserie Illegaal)

Sinds ze in 2020 haar rechtenstudie opgaf voor een full-time carrière in muziek is het heel snel gegaan voor de Duitse DJ MELL G. Terwijl ze zich in het begin eerder profileerde als een ghettotech-DJ (met o.a. deze heerlijke HÖR-set als resultaat), pivoteerde ze de afgelopen jaren naar electro en begon ze ook te touren en producen. Het resultaat daarvan is haar album 'ISSUES', dat we onlangs nog uitgebreid uit de doeken deden. Naar ons weten is dit de eerste keer dat de artieste in België optreedt, en dan nog in een kleine en gezellige venue als Brasserie Illegaal. Een unieke kans dus.

Zaterdag

Karenn (live) (Bozar)

Een maand geleden nog op XRDS festival, binnenkort nergens minder dan in Bozar. Maak kennis met Karenn. Nee, deze keer geen vrouw van middelbare leeftijd die graag drama opzoekt, maar een samenwerking tussen twee absolute krachtpatsers uit de technoscene: Blawan en Pariah. Het is een project waarbij ze uitsluitend analoge hardware gebruiken om op te treden en tracks te producen. Ze begonnen ermee in 2011 nadat de twee artiesten elkaar ontmoetten door te dj'en op evenementen en platen uit te brengen op Renaat en Sabine's fameuze Belgische label, R&S Records. Twaalf jaar later hebben ze een legendarische status verworven en zijn ze bijgevolg felbegeerd en moeilijk te strikken. Niet te missen, deze!

Nick León (C12)

Nick León's dystopische clubmuziek weeft de klanken van Florida's eclectische ecosystemen in zijn tracks. Zijn passie voor Latijns-Amerikaanse geluiden uit Puerto Rico en Colombia is daarnaast ook hoorbaar in zijn werk. Vorig jaar droeg hij zelf bij aan Rosalía's iconische album MOTOMAMI.

DJ Gigola B2B MCR-T (C12)

Op zaterdagavond is het tijd voor een explosieve samenwerking achter de draaitafels. MCR-T ken je hoogstwaarschijnlijk als de architect van het hitnummer genaamd My Barn My Rules met horsegiirL. Ook DJ Gigola heeft voor zichzelf een naam weten opbouwen als talentvolle dj. Beiden schuwen ze niet om met genres te experimenteren. 

Zondag

NINETTE B2B Monicashflow (Reset)

NINETTE en Monicashflow bundelen hun krachten tijdens het Príncipe x Brikabrak evenement. Beide brengen ze opwindende Amapiano, Gqom, Afro House en zoveel meer. Ook dit wordt een onvergetelijke muzikale ervaring!

Kopfoto: © Nuits Sonores

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête