Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Nuits Sonores 2023, gemaakt door Camille Doyen, in opdracht van Nuits Sonores

06/06/2024 / Dieter Holvoet

Nuits Sonores Brussels wordt omgedoopt tot Abrupt

Het Brusselse stadsfestival krijgt een nieuwe naam en huisstijl.

We coveren nu al enkele jaren Nuits Sonores, het Brusselse zusje van het gelijknamige stadsfestival dat naar na jaar Lyon volledig inpalmt. De basisfilosofie van het festival luidde elk jaar: iconische locaties, een programma dat elektronische en hedendaagse muziek integreert, lokale en internationale scenes representeert en daarenboven een sterke nadruk op reflectie en debat legt in de vorm van het European Lab-programma. Erg gelijkaardig dus aan dat andere Brusselse stadsfestival Listen, moest je die wel kennen.

Vanaf dit jaar gooien ze het over een andere boeg: het festival zal geen naam meer delen met het Lyonse stadsfestival, en zal in de plaats als ABRUPT door het leven gaan. Een woord dat betekenis heeft in al onze talen - Frans, Nederlands, Duits en Engels - en met BRU een duidelijke verwijzing heeft naar de locatie.

What’s new?

Het concept blijft grotendeels hetzelfde: Abrupt wordt een platform voor artistieke expressie, muzikale innovatie en sociaal discours. Gedurende vijf dagen zal het festival muziek, kunst, debat en wetenschap combineren tot een gevarieerd programma van lokale en internationale artiesten, sprekers en performers.

Nieuw zijn enkele locaties van het stadsfestival. Naast de historische partners van de vzw Bozar, Reset en C12, verwelkomt deze eerste editie een full take-over van concertzaal Botanique en een orgelconcert in de Kathedraal Sint-Michiel & Sint-Goedele. Abrupt introduceert ook een venue op Usquare in Elsene, een voormalig militair complex dat getransformeerd wordt naar een VUB-campus, en organiseert daar twee grootschalige warehouse parties.

De tweede verdieping van de Reset wordt voor de gelegenheid omgedoopt tot Abrupt HQ en zal een uitgebreid programma van activiteiten bieden, waaronder talks met artiesten, workshops muziekproductie en een exclusieve tentoonstelling door de artiesten van Reset Atelier. Als kers op de taart zullen er ook een reeks gratis showcaseconcerten georganiseerd worden.

Lineup

Samen met het concept worden ook de eerste namen aangekondigd. Opmerkelijk is dat het een selectie is die mooi gebalanceerd is over jazz, klassieke en elektronische muziek. Mijn favoriet? Sky H1 & Mika Oki, die in begin 2023 één van de meest memorabele optredens van het jaar neerzetten.

CCL B2B Shed • Chief Adjuah (fka Christian Scott) • Ehua B2B Mankiyan • Elisabeth Klinck • Kafim • Kode9 (Escapology live) • Laurel Halo presents Atlas with Leila Bordreuil • Maxime Denuc • Moses Yoofee Trio • NEK • Sky H1 & Mika Oki (live A/V) • Van Boom (live) • Varg2TM

Tickets

Combitickets voor alle evenementen, enkel de club nights of enkel de concerten zijn nu al verkrijgbaar via Resident Advisor. Tickets voor individuele evenementen komen binnenkort online, samen met het dag per dag-programma.

Kopfoto: © Camille Doyen

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête