Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Macadam

19/03/2025 / Evelyne Vanherf

Macadam landt deze zaterdag in Brussel met een nieuwe editie in Studio Citygate

De Canadese artiest Daura maakt de oversteek voor een exclusieve set, ondersteund door locals Boudewijn Ericx en Edouard Hauki.

Op 22 maart landt Macadam in Brussel, met Studio Citygate als speelterrein brengt het team een bijzondere line-up samen. De Canadese artiest Daura maakt de oversteek voor een exclusieve set, ondersteund door locals van eigen bodem Boudewijn Ericx en Edouard Hauki, die als residents de avond in goede banen leiden.

Met een mix van internationale allure en lokale virtuositeit belooft deze editie weer een leuke ervaring te worden voor liefhebbers van elektronische muziek. Een rendez-vous dat de clubcultuur van Brussel versterkt en Studio Citygate tot een bruisend ontmoetingspunt maakt.

Wij gingen in gesprek met Ward, mede-oprichter van Macadam, en resident Edouard Hauki, die ons meer vertellen over Macadam en de gemeenschap eromheen.


Kunnen jullie Macadam kort introduceren? Waar staat het collectief voor?  

Ward: "Macadam is een nightlifecollectief dat verschillende vormen van artistieke expressie een kans wil geven in een stedelijke, maar veilige omgeving. Het zou mooi zijn om na verloop van tijd een community op te bouwen van mensen die in ons project geloven."

Waar komt de naam Macadam vandaan en wat betekent die voor jullie?  

Ward: "De naam Macadam verwijst naar het type wegverharding dat werd gebruikt om straten aan te leggen. Voor ons symboliseren deze straten verbindingen tussen verschillende werelden."
"Met Macadam willen we mensen uit diverse doelgroepen samenbrengen die dezelfde passies delen of dezelfde behoefte hebben aan culturele expressie. Daarnaast is Macadam ook een knipoog naar de ruwe, industriële locaties waar we onze feesten organiseren - plekken die we tot leven brengen met scenografie en natuurelementen."

Welke artiesten of stijlen passen volgens jullie perfect bij de Macadam-sound? 

Ward: "Wat onze artiesten spelen, is vaak moeilijk in woorden te vatten – en dat maakt het net zo boeiend. Maar om het simpel te houden: ze draaien voornamelijk house en techno, vaak diepgaand en minimalistisch, met invloeden uit genres als electro, breaks, new beat en dub."

"We streven ernaar om verrassend uit de hoek te komen door artiesten samen te brengen die je niet meteen aan elkaar zou koppelen, maar waarvan wij geloven dat er een bijzondere spark ontstaat. Tot nu toe steeds een succes – denk maar aan de back-to-backs tussen Kuba’97 en Gurl of Walrus en Super Venus!"

Macadam
©

Macadam

Macadam
©

Macadam

Vinyl, digitale sets, live performances – hoe kijken jullie naar verschillende DJ- en performancevormen?

Ward: "Bijna alle artiesten spelen vinyl, maar dat is niet per se een vereiste. we nodigen graag artiesten uit die uniek zijn of een specifieke stijl hebben, en er zijn veel artiesten die digitaal heel cool spelen, dus dat kan bij ons zeker ook geprogrammeerd worden. Maar aangezien de sound op onze feesten vaak heel 90’s gericht is, is het ergens wel logisch dat veel artiesten op platen spelen in plaats van digitaal."

Laten jullie je beïnvloeden of blijven jullie bewust een niche bewandelen?  

Ward: "We surfen zeker niet mee met trends en proberen zoveel mogelijk een niche te bewandelen. We proberen zelfs binnen die niche niet altijd de usual suspects te programmeren, en als we dat wel doen, willen we dat op een leuke manier doen zoals die verrassende back-to-back’s waar ik het over had."
"We weten dat we met Macadam dicht aanleunen bij verschillende andere collectieven binnen Brussel wat betreft muziekstijl, dus om ons wat te distantiëren proberen we zo vernieuwend mogelijk te zijn."
Macadam
©

Macadam

Macadam
©

Macadam

Zijn jullie eerder voorstander van langere DJ-sets of snellere wissels tussen artiesten? Waarom?  

Ward: "Langere dj-sets, of course! Een dj heeft tijd nodig om zijn verhaal te kunnen vertellen. We programmeren liever drie artiesten die elk 3u spelen (zoals deze zaterdag op Macadam 05 in Studio Citygate) dan vijf artiesten die niet de tijd krijgen om hun verhaal deftig te vertellen."
"Bij back-to-back’s geven we de artiesten graag minstens 4 uur de tijd, anders hebben ze volgens ons niet voldoende tijd om aan elkaar te wennen, elkaar te vinden en nadien hun ding te doen."

Zijn er bepaalde normen of waarden binnen Macadam die jullie altijd proberen te bewaken? 

Ward: "Muzikale integriteit spreekt voor zich, we hechten veel belang aan de kwalitatieve muziek op onze feesten. Daarnaast zijn inclusiviteit en veiligheid twee aspecten die bij ons ook topprioriteit zijn. Een 100% veilige omgeving kan je nooit garanderen, maar we doen wat we kunnen om onze bezoekers een veilige en aangename ervaring te bezorgen." 
"Na onze derde editie hebben we door middel van feedback ons safety aspect herbekeken, en hebben we samen met Mila (onze nieuwe aanwinst!) een vast safer space team opgericht die erop toeziet dat onze huisregels goed nageleefd worden en dat onze bezoekers zich goed en veilig voelen."

Waarom hebben jullie voor StudioGate gekozen als locatie? Wat maakt deze plek bijzonder voor jullie evenement en community?  

Ward: "De locatie sluit perfect aan bij onze identiteit. Het is een ruwe, stedelijke locatie waar je alles zelf moet regelen - die DIY spirit leeft wel bij ons. En eindelijk in Brussel, dat werd tijd!"
Citygate
©

Citygate

Citygate
©

Citygate

Hoe kijken jullie uit naar jullie event op 22 maart? Wat kunnen we verwachten? 

Ward: "We hebben er zin in! Het is een grote zaal en we mikken op ’slechts’ 300 a 350 bezoekers, dus we gaan veel scenografiewerk hebben om het gezellig te maken. Het wordt een uitdaging maar dat geeft dan ook voldoening als het een geslaagde editie zou zijn!"
Kopfoto: ©

Macadam