Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van MACADAM, gemaakt door Camille Van Elderen

09/10/2023 / Pieter-Jan Nerinckx

MACADAM lanceert tweede clubnacht in Asiat Park

Wij interviewden medeoprichter Ward De Boeck over het begin van MACADAM, hun visie en betekenis van underground

Het Vilvoordse collectief MACADAM organiseert voor de tweede keer een clubnacht in het befaamde Asiat Park, de oude legerbasis in de randgemeente. Met een sterk oog voor talentvolle selectors en een duidelijke visie op safer space policy en community building, zou je niet zeggen dat deze groep vrienden nog maar aan hun tweede feest zit. Wij waren benieuwd naar hun verhaal en dus konden we Ward De Boeck, medeoprichter van het collectief, strikken voor een gesprek.

Hoe is het idee voor MACADAM ontstaan?

Het oorspronkelijke idee kwam eigenlijk van Pieter, die ons ongeveer 2 jaar geleden overtuigd heeft om samen iets op te starten. We woonden toen allemaal net buiten Brussel, en hadden het gevoel dat er in onze buurt, waaronder Vilvoorde, iets te weinig kwalitatieve underground feestjes waren. Daar wouden we iets aan veranderen.

Wat betekent underground voor jullie?

Underground betekent voor ons een plek waar mensen helemaal zichzelf kunnen zijn en kunnen experimenteren met zichzelf en met elkaar. Een plek waar liefde heerst en respect voor elkaar de norm is. Het is voor velen een soort 'safe haven', want die liefde vind je niet overal terug in onze huidige maatschappij. Daarnaast betekent underground voor ons ook wel een beetje het omgekeerde van 'mainstream'. Hypes & trends zijn hier niet belangrijk, foto's en filmpjes voor op ieders sociale media doen er echt niet toe. Artiesten worden niet gekozen omdat ze populair zijn, maar omdat ze talent hebben en een verhaal kunnen vertellen met hun muziek.

Foto  van MACADAM, gemaakt door Camille Van Elderen
© Camille Van Elderen

MACADAM is a nightlife collective striving to create a community out of contrasting matters. Wat bedoelen jullie met een “community out of contrasting matters”?

Contrast zorgt in onze ogen altijd voor een heel toffe dynamiek. Op vlak van mensen speelt zich dat uit in diversiteit, iedereen is welkom en moet zich welkom & veilig kunnen voelen op onze events. Clubbing ervaring leert ons dat de beste feestjes bestaan uit de meest diverse crowds! Wat de locatie betreft, momenteel het Asiat Park, zien we ook veel contrast: een grijze, industriële setting die langzaamaan overgenomen wordt door groene natuur. Dat grijs en groen trekken we ook door in het design, net zoals zwart en wit, kleuren die ver uit elkaar liggen en een totaal andere symboliek weergeven, maar toch complementerend zijn. Vandaar dus de 'community out of contrasting matters'.

Wat is voor jullie de belangrijkste eigenschap van een goed feest?

We hebben een ideaalbeeld van een 'rave' en dat zouden we graag zoveel mogelijk proberen nastreven met MACADAM, zowel op vlak van muziek, scenografie, diverse crowd, safer spaces, etc. Maar als we 1 iets moeten kiezen, dan gaan we voor samenhorigheid onder het publiek, het 'community'-gevoel.

Wat doen jullie om een divers publiek aan te trekken?

Het is niet zo dat we echt marketingstrategieën hebben om een diverser publiek aan te trekken. We proberen onze policy wel duidelijk te maken en zo te laten zien dat iedereen zich bij ons welkom kan voelen.

Jullie eerste event was niet mis. Een sold out feest in Asiat Park met Karla Böhm en Rino als headliners. Hoe hebben jullie dat klaargespeeld?

Er kwam enorm veel steun vanuit onze vriendenkringen. Promo voor het event ging dus vrij vlot waardoor we heel snel sold out zijn gegaan. De locatie, bekend van het Horst festival, en de line up hebben natuurlijk ook zijn bijdrage geleverd, vooral bij de mensen uit Brussel dan. Rino en Karla Böhm zijn zeker geen onbekenden in de Brusselse underground scene. 

Hoe is jullie eerste feest verlopen? En hadden jullie al ervaring in de organisatie van feesten?

We hadden geen ervaring in het organiseren van zo'n events, maar over het algemeen verliep het verrassend goed. Er waren wel een paar pijnpuntjes, die we met veel plezier willen verbeteren op onze volgende edities.

Op welke moeilijkheden botsten jullie tijdens het organiseren van jullie eerste event? En hebben jullie tips voor beginnende collectieven zoals MACADAM?

In het begin was het vooral chaotisch, wat moet er eigenlijk concreet gebeuren om zoiets op poten te zetten? We bleven maar leuke ideeën in de groep gooien, maar echt concrete acties kwamen er niet snel. Wat we wel goed deden van in het begin, was een conceptnota opstellen waarin we een duidelijke missie en visie hadden met MACADAM. Dat heeft ons heel hard geholpen bij het vinden van de locatie, aangezien de mensen achter het Asiat Park en Horst geloofden in ons concept. We raden elk beginnend collectief aan om hetzelfde te doen, en bij alles wat je doet te gaan checken of het wel nog in lijn ligt met je oorspronkelijke missie & visie. Ook een budgettering opstellen en planningen maken is heel handig om chaos te vermijden, ook al lijkt het soms overbodig werk.

Wie staat er deze keer op de affiche?

De line up bestaat opnieuw uit Brusselse dj's: Ben Kamal, Dana Kuehr, Gurl en Kuba'97. 4 Uitstekende diggers en record selectors, elk met hun unieke sound. Gurl en Kuba'97 zullen 4 uur lang back-to-back spelen. Een closing set waar we heel hard naar uitkijken!

Hoe zien jullie de toekomst van MACADAM?

Onze ambitie is niet per se om snel heel groot te worden. Kwaliteit boven kwantiteit! We willen ons niet vastbinden aan de typische clubnachten, dus in de toekomst willen we wel eens experimenteren met een open air, een after of een zondags event (zoals Sundaze of The Way You Move). Het is vooral belangrijk dat we niet beginnen afwijken van onze visie en dat de waarden en normen van onze community behouden worden. 

Foto  van MACADAM, gemaakt door Camille Van Elderen
© Camille Van Elderen
Kopfoto: © Camille Van Elderen