Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Afbeelding

24/03/2017 / Sophie Daniels

KERK Gent - De Sloop: het allerlaatste feest (18/03)

Zaterdag rond middernacht komen we aan in Gentbrugge. We merken aan de gezellige drukte dat er iets 'vree wijs' staat te gebeuren. De KERK-site krioelt van het volk. De voorziene voorverkoop was al hopeloos uitverkocht, want niemand wil deze spectaculaire Sloopnacht missen. Terwijl we ons tussen het volk begeven, horen we dat het publiek uit alle hoeken van België is afgezakt.

Bij KERK hebben ze een fantastische line-up voorzien, bovendien zijn er maar liefst 5 zalen/loodsen, allemaal verbonden met elkaar. Een topidee, waarmee ze er echt een mini-festival van maken. We halen meteen een drankje, steken onze jassen in de lockers en we zijn ready to sloop.

We beginnen ons muzikaal avontuur in de Nächtvøgels-zaal. De zaal zit al gezellig vol, terwijl DJ Jensens set al een kwartiertje bezig is. De Curfew-resident, tevens West-Vlaming, weet perfect hoe hij Gent moet bedienen met een heerlijk dansbare combinatie van techno en house. De toon is meteen gezet.

We lopen verder door in het feestdoolhof - eerst nog eens langs de bar - en we houden halt bij de gezellige Dekmantel Selectors-zaal. Daar trakteert de Londenaar Tapes op een lekkere house-disco-cocktail. De grote Selectors-zaal straalt een ietwat old school sfeer uit met de nodige decoratie, ook de verhoogde dansplaatsen zorgen voor het nodige open air-gevoel.

WM1_2957

Het publiek danst zich de nacht in en we verliezen bijna de tijd uit het oog, want om 2 uur speelt een legende met de naam Levon Vincent. De Amerikaan is nog niet veel op nationale bodem geweest, dus daar willen we heel graag bij zijn.

Terug in de Nächtvøgels-zaal merken we dat we niet de enige waren met dit plan. Iedereen wil een glimp opvangen van de passage van Levon Vincent en geef ze eens ongelijk. Levon laat Gent zien, horen en voelen dat hij een perfecte symfonie kan brengen die zich ergens bevindt tussen Detroit en Berlijn. Kwaliteit en talent druipen van zijn set af, het publiek gaat helemaal uit zijn dak. Net wanneer je denkt dat het niet beter kan worden schakelt hij telkens een versnelling hoger.

 Na anderhalf uur onze benen suf gedanst te hebben, beslissen we om op zoek te gaan naar een chillroom. En of het een chille room is. De ietwat kleinere zaal is ingericht als een gigantische living, vol Perzische tapijten en zalige zetels. Midden in de woonkamer staat er een lage salontafel waarop heel veel muziekapparatuur staat. Een artiest speelt op een MPCachtig toestel heel aangename ambient. Perfect om even op adem te komen van het dansfeest in de andere zalen.

Weer over naar de dansvloer. Young Marco b2b Gilb'r, dat is een mix van Frans talent en een Nederlandse Dekmantel-goeroe. Ze speelden een set van hier tot in Tokio. Klassiekers en onbekende discoplaten om ù tegen te zeggen. Plaat na plaat blijven ze verbazen en boeien. Hun set duurt maar liefst 4 uur en ze spelen uitsluitend kwaliteit, verspreid over het hele disco-spectrum. Dat belooft voor deze zomer op Dekmantel in Amsterdam.

WM1_3060

Na een uurtje disco keren we terug naar de Nächtvøgels-zaal. Marco en Dario Zenker (Brothers) zijn al eventjes bezig aan hun set als we binnenkomen. Kleppers van hetzelfde kaliber als Levon Vincent, als je het ons vraagt. Ze kiezen ervoor om de zwaardere techno op het publiek los te laten. Duitsland op zijn best, what else? Dat kunnen wij wel beamen, samen met de goed bevolkte loods.

Na de set van de Zenker-broers pikken we nog enkele plaatjes mee van de KERK-vrienden Maté en Bafana, een luchtiger setje na het hardere Duitse werk. Moe, maar voldaan keren we terug naar de lockers en nemen we de taxi richting Gent-Sint-Pieters. Het was zonder twijfel een 'vree wijze' avond, amen to that.

Foto's door Wouter Maeckelberge