Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto van DEBORAH X

20/08/2021 / Dieter Holvoet

#CRATEDIGGING met DEBORAH X

Ze deelt tien toppers uit haar collectie in een brede waaier aan stijlen

DEBORAH X - echte naam Deborah Sumter - is een Rotterdamse DJ en deel van het volledig vrouwelijke DJ-collectief Ampfeminine. Ze begon met dj-en in 2018 en is een aanstormend talent dat je zeker in de gaten moet houden! Haar mixen zijn niet beperkt tot één genre. In haar sets verbindt ze graag alles tussen groovy, soulful en jackin house met detroit techno en bas. Als ze speelt kun je veel percussie, stevige baslijnen en af en toe soulvolle teksten verwachten. In haar mixen wisselt ze vloeiende en scherpe overgangen af die je op de been houden. De kers op de taart? Haar hoofd bonkt, danst en lipsynct mee met haar tracks.

Ze is regelmatig te horen op feestjes in Nederland en in september draait ze voor de eerste keer ook in België: je kan haar gaan bewonderen op zondag van Horst Festival te Vilvoorde. De volledige line-up per dag vind je hier terug.

De playlist

De tracks

Gal Costa - Fruta Gogoia (Gayance Edit)

Gayance is iemand die ik vorig jaar heb leren kennen tijdens het begin van de pandemie en ik ben zo blij dat ze een paar maanden geleden haar debuutnummer heeft uitbracht. De warmte, de stem. Ook de sexiness van de taal. De opbouw van de track. Dit nummer belichaamt voor mij hoe het was om mijn zondagen door te brengen in een hangmat bij het strand (ik ben opgegroeid op een eiland). Ik kan niet wachten om dit op de dansvloer te spelen en ik kijk er natuurlijk naar uit om te horen wat ze nog meer zal uitbrengen. Deze gaat in de map: Warm Up/Intro.

MoMa Ready - I Miss Your Love

Nog een club track. Geweldige opbouw en ik ontdekte steeds nieuwe lagen in dit nummer de eerste paar keer dat ik ernaar luisterde. Dit hele album raakt mijn hart terwijl ik ook denk, hier moet ik op dansen. Voor mij de perfecte combinatie. Ik moet zeggen dat MoMa Ready en AceMo met hun HAUS of ALTR-label de real deal zijn. Koplopers die me altijd weten te verbazen met de nieuwe tracks die ze maken. Het bereik, de reis, de afzonderlijke tracks, maar ook de hele EP's en de compilaties nemen je mee. Zeker een aanrader om hun werk te volgen.

Bored Lord - What is Love?

Bored Lord. Wat kan ik zeggen. Een van mijn favoriete producers. Elke Bandcampdag (en tussendoor) wacht ik op wat er uitkomt. Vooral dit nummer moet naar mijn mening luid over speakers worden gespeeld. De zware bas en hypnotiserende kicks brengen je gemakkelijk in een soort trance-fase terwijl je nadenkt over wat liefde juist is. De pauzes zorgen ervoor dat je wakker blijft. Er zijn niet veel sets waarin ik geen nummer van Bored Lord speel.

LSDXOXO - Baby

LSDXOXO is een ander icoon in deze lijst. 'Dedicated 2 Disrespect' is een erg zwarte en queer EP en daar ben ik voor. Dit nummer in het bijzonder is een verleidelijke, sexy clubtrack die bedoeld is om tijdens peak time te worden gespeeld. Dat is in ieder geval wat ik in de toekomst van plan ben.

Max Watts - Disengage

Dit nummer is funky en geeft je een oorveeg met zijn pulserende kick. Het staat in mijn BANGERS-map. Een nummer waarvan ik me voorstel dat ik het ook tijdens peak time zou spelen.

Floorplan - Never Grow Old (Re-plant)

Absoluut een klassieke showstopper, prime time banger. Floorplan. De teksten raken je ziel en de aanhoudende kick en zware baslijn houden je op de been. Een stamper: Een nummer dat ik van plan was te spelen tijdens de summer of love in Nederland, maar die werd toen helaas geannuleerd.

Tygapaw - Magenta Riddim

Tygapaw is een nog een geweldige verhalenverteller door middel van muziek. Iemand die ik absoluut bewonder vanwege haar onverschrokkenheid en moed. De nummers op dit album geven een kijkje in wie ze juist is. In dit nummer hoor je de soca terug tijdens de snel pulserende kicks. Ik zou zeker aanraden om naar de 'Ode to Black Trans Lives Matter' te luisteren. Wanneer ik 'Magenta Riddim' zou spelen? Zeker ook tijdens peak time.

SHE Spells Doom - Death Screen

Deze knallende track neemt je mee op reis. Het is een balans tussen warmte en luide drums. Van deze Zambiaanse geproduceerde track moet je houden.

Jasmine Infiniti - Ghettro

'Ghettro', een track die zeker als ravetrack kan worden benoemd. Ik kan niet stil zitten als ik hiernaar luister. Het vraagt ​​me om mijn lichaam in allerlei vormen en vormen te schokken. Deze track maakt deel uit van de 'BXTCH SLÄP EP', die zoveel bereik toont en je meeneemt van house naar rave, naar electro en techno. Elke track met zijn eigen schaduw van duisternis.

Dutch Afro - Raving Såm

DutchAfro is een opkomende producer en DJ uit Nederland. Ik heb haar vorig jaar leren kennen via een track die ze ter plekke maakte en die uitgebracht werd op de 'The Netherlands'-compilatie, met zoveel andere geweldige producers. Ik leerde dat ze ook enkele andere nummers in haar eentje produceerde. Toen ik 'Raving Såm' hoorde, werd ik super enthousiast. Dit nummer is een beetje donkerder dan de andere op de lijst. Het roept op de een of andere manier herinneringen op die ik had en emoties die ik heb gevoeld als het alternatieve zwarte meisje op de middelbare school. Het laat me wegdrijven en nadenken over hoe ik me soms een beetje een alien voelde en hoe ik dit gevoel nu volledig omarm. Krachtig voor mij.

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête