Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Fabric 88

02/06/2016 / Sophie Daniels

#REVIEW: Fabric 88 – Ryan Elliott

De mixcompilatie met de kenmerkende blikken doosjes komt deze maand met een nieuwe release. Het is ondertussen al de 88ste in de reeks en de Amerikaanse techno dj en producer Ryan Elliott maakt hiervoor zijn opwachting.

Elliott groeide op in een klein stadje nabij de heimat van de techno, Detroit. Daar evolueerde hij als jongeman vanuit de hip hop scene naar het nachtleven. Hij begon als dj en bouwde een reputatie op aan de zijde van zijn goede vriend Matthew ‘Audion’ Dear. Via labels als Ghostly International en dochter Spectral Sound verwierf hij internationale bekendheid.

In 2009 stak hij de grote plas over om zich in Berlijn te vestigen. Hij werd al gauw resident in het befaamde Berghain en begon ook platen uit te brengen op hun Ostgut Ton label. Toch had hij al eerder een oversteek gemaakt naar Europa. In 2005 speelde hij immers voor het eerst in de al even befaamde Londense club Fabric. Sindsdien is hij er een gevestigde waarde en dat levert hem nu een plaats op in hun prestigieuze rijtje compilaties.

Het is een groovy mix geworden die variatie brengt in zowel timbre als textuur en allemaal zonder daarbij in te boeten aan kracht. Met zo’n 24 tracks volgen de platen elkaar in snel tempo op. We krijgen een vloeiende, coherente mengeling voorgeschoteld gaande van tech house over techno en terug. Hij mag dan al een tijdje in Europa zitten, de motor city roots van Elliott zijn nog steeds duidelijk voelbaar. Fans van tribal en het oudere werk uit Detroit zullen in deze cd zeker hun hartje kunnen ophalen.

Als uitschieters duiden we het dynamische The loop van Kid Sublime en Five Fingers in the West van Steve O’ Sullivan en Ben Sims aan, twee tribal krakers met trouw aan de traditie. Ook het hypnotiserende Luminescent Black van Mike Parker, Achievement 3 van Tensal en Eleven + Twelve van Sub Space konden ons bekoren.Wie 24 bommen voor zijn geld verwacht is eraan voor de moeite want dit is een mix voor de fijngevoeligere, meer onderbouwde luisteraar die tegelijkertijd niet bang is van het stevigere werk. Hij is verkrijgbaar op cd en digitaal vanaf 17 juni 2016 maar je kan hem nu al bestellen. Wie Ryan Elliott aan het werk wil zien zal naar het buitenland moeten. Een tip is misschien de releaseparty in Fabric te Londen op 3 september 2016. Alle informatie daarover vind je op de site van Fabric.


 

Tracklist

01 King Cheetah - Water Maze [Light Body Works]
02 Borrowed Identity - LFI [Hardgroove]
03 Wincent Kunth - Unknown Deep [Marcel Dettmann Records]
04 Black Boxx - Black Boxx EP2 (B1) [Ferrispark]
05 DJ Skull - Revenge Of The Synth [Chiwax]
06 Phil Moffa - Ignition [The Corner]
07 Fiedel - Back Door (Tallmen 785 Remix) [Fiedeltwo]
08 Lapien - Searching [Mistress]
09 Kid Sublime - The Loop [Dopeness Galore]
10 Tensal - Achievement 3 [Float]
11 Bas Mooy - Nearby Silent Horses [Mord]
12 3KZ - Machine [Fides]
13 The Persuader - Inre Stenen [Templar]
14 Anna Caragnano & Donato Dozzy - Parola [Spectrum Spools]
15 DVS1 - Tracking [HUSH]
16 James Ruskin - The Outsider [Blueprint]
17 Robert Hood - Master Jack [Dekmantel]
18 Mike Parker - Luminescent Black [Inkblots]
19 Orion - Patos [GKNSTR]
20 Steve O'Sullivan & Ben Sims present High-Life - Five Fingers In The West (UK Gold Remix) [Mosaic]
21 Sub Space - Eleven + Twelve (Locked Grooves) [Minimalizm]
22 Z.I.P.P.O - Shift [LDNwht]
23 Jack Murphy - B1 [Reference]
24 Anne-James Chaton with Alva Noto & Andy Moor - Chapitre VIII: Nihon No Tabi [Raster-Noton]

Foto credits: Jimmy Mould