Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Toumba

17/11/2022 / Dieter Holvoet

Toumba - Rosefinch

Uiterst dansbare clubgeluiden met Arabische invloeden

Vandaag hebben we eens iets anders voor jullie in petto. Een andere stijl, maar minstens even dansbaar.

De in Amman gevestigde artiest Toumba kondigt 'Rosefinch' aan, zijn eerste EP op wax, en de debuutrelease van het in Londen gevestigde platenlabel Hypnic Jerks.  De Jordaanse DJ, producer en geluidsontwerper integreert elementen uit Jordaanse en Levantijnse volksmuziek in klassiekere dancehall clubmuziek. De EP is vernoemd naar de nationale vogel van Jordanië.

Toumba is curator bij MNFA, een club en kunstruimte in de Jordaanse hoofdstad Amman.  Het is een toevluchtsoord geworden voor de artistieke gemeenschap van het land, in het aangezicht van een conservatieve overheid dat vaak een vijandige houding koestert ten opzichte van de soorten culturele expressie waar MNFA voor staat.

'Multipack of Limes' is een percussieve work-out met pittige toetsen en een stuwende kracht die doet denken aan de toetsenisten van Jordaanse bruiloften. 'Shurooq', wat 'zonsopgang' betekent, is een dieselmotor die langzaamaan anticipatie opbouwt met zijn synth- en percussieve elementen, voordat een enorme zware sub-bas het nummer samenbindt. 'Sa7rawi', een pittige peak-time track, wilt op suggestieve wijze de schoonheid en ruigheid van het woestijngebied overbrengen. 'Lil Amam Sir', een term die in het leger wordt gebruikt en 'vooruit marcheren' betekent, is er een voor de DJ's: een four to the floor banger die het publiek zonder twijfel aan het two-steppen zal krijgen. 'Tidallal' ten slotte staat voor 'in de watten gelegd' en is een stevige dancehalltrack met een snel ritme en vervormde Arabische vocals.

Toumba graag eens aan het werk zien? Op 26 november is hij in het land voor Yalla, een feestje in Gent met wereldse clubmuziek door artiesten uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Twee dagen later zal hij te horen zijn bij Kiosk Radio.

Tracklist

  1. Multipack of Limes
  2. Sa7rawi
  3. Shurooq
  4. Lil Amam Sir
  5. Tidallal
Kopfoto: © Toumba