Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Lissa en Willem

15/12/2023 / Evelyne Vanherf

Remix EP release party 'Don't Waste Another Night' deze avond in AMIGO

We spraken met Lissa en Willem over hun nieuwe EP dat uitkomt op het Gentse label WeZienWel, met remixes van internationale artiesten.

Master William en Mona Lee bundelden hun krachten voor een nieuwe EP Don't Waste another Night die uitkomt op het Gentse label WeZienWel, met remixes van internationale artiesten zoals Jovonn (NYC) en Mike Ekim. Ze vieren de nieuwe EP met een release party deze avond in de kelder van Amigo. Verwacht je aan een avond vol heerlijke diepe baslijnen, live piano, vocals en groove - kortom, muziek die je in beweging brengt. Twee weken geleden was Mike Ekim, één van de remixers, nog te gast bij StuBru om de release party aan te kondigen. Deze week hadden we het genoegen om met Lissa en Willem te spreken, die vol enthousiasme vertelden over hun langverwachte release.

Lissa en Willem
©

Lissa en Willem

Dag Lissa en Willem, hoe gaat het met jullie? 

Lissa: Goed! We zijn volop aan het uitkijken naar vrijdag. Het wordt een leuk en gezellig feestje in Amigo! Bovendien zijn we de afgelopen 2 à 3 weken druk bezig geweest met het plannen van verschillende zaken voor de release van onze EP die vanavond uitkomt op het label WeZienWel.

Hoe is de connectie met muziek ontstaan?

Willem: Toen ik 5 jaar was, kocht mijn oma een klein pianootje voor me. Hierdoor wilde ik me inschrijven voor de muziekschool en uiteindelijk ging ik dan ook naar het conservatorium. Mijn kennismaking met housemuziek kwam van mijn oudere zus, die cassettes kocht om dansjes op te maken. Ik werd altijd verplicht om haar dansjes te beoordelen, maar dat heeft me wel geleerd housemuziek te waarderen. (Lacht)

Lissa: Mijn vader is een audiofanaat en mijn broer en ik werden als kleine kinderen altijd verplicht om naar zijn nieuwste geluidssysteem te luisteren in de woonkamer. Op die manier leerde ik vooral jazz en blues kennen. Mijn oudere broer werd op zijn 16e dj, en ik ging altijd mee als zijn grootste fan (en mocht stiekem ook al eens uitgaan toen ik eigenlijk nog te jong was). Hij inspireerde me om housemuziek te leren waarderen en draaide bijvoorbeeld veel platen van Defected.

Willem: Ook Niles 7787 (vriend en DJ die ook op de release party zal draaien) helpt me m'n blik open te houden voor muziek uit alle uithoeken van de wereld.

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen? 

Lissa: Via House of Media leerde ik Willem kennen, gezien ik daar de onboarding deed van alle nieuwe audio engineers (als community manager). Hij werd door een freelancer, Kaja, aanbevolen als iemand die ook house produceert en openstaat voor het maken van podcasts, zoals we doen bij House of Media. 

Willem: In dat gesprek kwam aan het licht dat we beiden eigenlijk muziek maakten voor het label WeZienWel. Door later wat muziek uit te wisselen, werd al snel duidelijk dat we redelijk dezelfde smaak hebben in housemuziek, met een voorkeur voor raw/soulful/deep house met live elementen zoals keys of vocals.

Waar komt de interesse voor het housegenre vandaag?

Lissa: Grappig genoeg werden we ook elk beïnvloed door onze oudere zus of broer. Maar door de jaren heen werden we ook gevoed door de levendige house scene in Gent, bijvoorbeeld door concepten/feesten zoals Private Sessions, Curfew, What's cooking, ... die mij vooral inspireerden tijdens mijn studententijd. 

Willem: In Brugge ging ik ook wel al eens naar harde technofeestjes zoals Area 51, die mijn interesse voor het genre house muziek verder aanwakkerde. We zijn elk zeer geïnspireerd door US/UK influenced house, en zijn bv. elk grote fan van artiesten zoals Jovonn, Kerri Chandler, ... die al in de jaren 90 supergoeie platen uitbrachten.  

Waarom de keuze gemaakt om voor het agency Roundabout te kiezen? 

Lissa: Het vloeit organisch voort uit een community die werd opgebouwd door WeZienWel. Willem had bijvoorbeeld de plaat Pekkoe gereleased op WeZienWel, en ik de plaat It's a Soul Thing, op hetzelfde album dan nog. Roundabout was dan ook een logische keuze, gezien we al samen muziek uitbrachten, af en toe samen op een line-up stonden, of op gelijkaardige houseconcepten draaiden vanwege onze gemeenschappelijke smaak voor muziek. 

Willem: Roundabout is eigenlijk een verlengstuk van WeZienWel, waar we als artiest door de bookers van Roundabout meer kunnen gaan optreden, terwijl we onze muziek blijven uitbrengen op het label WeZienWel of geregeld samenkomen op feestjes van hun. 

Release
©

Release

Wat is het verhaal achter de EP? 

Lissa: Willem was aan het jammen en experimenteren met zijn nieuwe Behringer Neutron synth. Die jam stuurde Willem eens door naar mij om mijn mening te horen, en ik suggereerde dat het ook goed zou passen met een vocal. In the end is de sound van de Behringer Neutron eruit gehaald omdat sommige mensen het te scherp vonden klinken (hoewel ik er eigenlijk wel fan van was). 

Willem: Soms begint een idee als iets totaal anders, maar dat kan juist de schoonheid zijn van het maken van muziek.

Lissa: Willem is al lang een grote fan van Jovonn en had ooit contact met hem gelegd door een track van hem te delen op Instagram, waarop hij live keys speelde. Jovonn reageerde erop en deelde het zelf terug. Ik heb al jaren een verzameling vinyl van Jovonn, omdat ik zo'n fan ben van zijn sound. Toen ik dit jaar in New York was, legde ik ook persoonlijk contact met hem in de hoop misschien vocals voor één van zijn nummers te mogen doen. 

Willem: Toen we ontdekten dat we allebei fan waren, werd het logisch om Jovonn te vragen om een remix van dit nummer te maken.

Lissa: Mike Ekim werd door Willem gekozen als de andere remixer, gezien hij al lang een fan is van zijn sound en skills als producer. Willem bracht ooit zijn eerste plaat uit op een jong Belgisch label genaamd Aftrtrax en ontdekte zo Mike Ekim.

Welke uitdagingen kwamen jullie tegen bij het maken van deze EP? 

Lissa: Het oorspronkelijke idee nam een andere wending, maar het leidde tot een prachtig resultaat. 

Willem: Alles verliep eigenlijk vrij soepel, wat aantoont dat de samenwerking tussen alle artiesten goed zat.

Wat mogen we deze avond verwachten van de release party? 

Willem: We kijken vooral uit naar een family gathering, samen dansen, vieren, klinken op hoe muziek ons weeral maar eens heeft samengebracht en ons heeft laten zijn wie we zijn. 

Lissa: Ook hopen we op de komst van nieuw publiek dat we kunnen verwelkomen en misschien zelfs inspireren met deze muzikale stijl.

Lissa: Heerlijke diepe baslijnen, live piano, live vocals en groove - kortom muziek dat je in beweging brengt. Het is ook gewoon een ontmoeting van gelijkgestemde mensen, velen die van house houden, of van muziek in het algemeen. Muziek zal opnieuw mensen verbinden, en de kelder van Amigo is de perfecte gezellige club daarvoor, met een indrukwekkend soundsysteem waar onze muziek volledig tot zijn recht zal komen.

Lissa en Willem
©

Lissa en Willem

Het einde van 2023 staat voor de deur, wat is jullie bijgebleven van 2023? 

Willem: Als we terugkijken op onze individuele muzikale carrières, kijken we elk met een blij en trots hart terug naar de groei en de kansen die we kregen dit jaar. Tegelijkertijd overheerst er een gevoel van verdriet als we stilstaan bij de verschrikkelijke gebeurtenissen die plaatsvinden, zoals in Oekraïne, Israël en Palestina.

Wat hebben jullie geleerd uit 2023 en nemen jullie mee naar 2024? 

Lissa: Beiden zijn we van mening dat je alles moet durven uitproberen. Als je het niet probeert, zul je het nooit weten. Een nee heb je, maar een ja kan je krijgen. Durf te dromen, vooral als je voelt dat iets je passie is en je eigenlijk niets anders zou willen doen, zoals bijvoorbeeld muziek maken. Aarzel niet om mensen aan te spreken die jou inspireren, van wie je kunt leren of met wie je kunt samenwerken. Ondanks dat niet alles altijd verloopt zoals je hoopt, kun je je nog steeds verbazen over wat er allemaal wél mogelijk is!

Willem: Dit is ook waar onze songtekst in deze track over gaat: "Believe in what you have to say, get out there, find your way, it's time to shine, you'll be alright, don't waste another night!".

Hoe kijken jullie uit naar het nieuwe jaar? 

Lissa: We hopen dat onze nieuwe EP veel mensen zal aanspreken en dat het in talloze clubs, woonkamers of slaapkamers mensen aan het dansen zal krijgen. We kijken vooral ook vol goesting uit naar een nieuw jaar vol muziek, de mogelijkheid om te creëren, verbinding te maken met mensen op de dansvloer, samen van muziek te genieten, muziek maken,... zovele meugelijk - eigenlijk - op zijn West-Vlaams!

Alvast bedankt voor het gezellige interview, veel succes deze vrijdag en een heel fijn eindejaar gewenst!

Don't waste another night
©

Don't waste another night

Tickets voor de release party in Amigo

Tickets
Kopfoto: ©

Lissa en Willem

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête