Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Radical G met rode achtergrond

28/08/2021 / Sophie Daniels

Radical G - The Deserted Kingdom

Belgisch techno/elektro producer Radical G, een project van Glenn Keteleer, heeft weinig introductie nodig. Met zijn beklemmende techno-hooks en obscure synthpop brengt hij al jarenlang steengoede producties naar buiten. Zijn laatste album MANKIND dateert alweer van 6 jaar geleden, hoog tijd voor een nieuwe langspeler. 

Zijn nieuwe album, 'The Deserted Kingdom', bevat 10 originele tracks van Radical G, een nieuwe collab met The Horrorist én 8 remixes van artiesten als Shlømo, Hadone en Lokier.

10 eigen tracks

Dystopisch-futuristische nummers die je melancholisch zullen laten voelen op de dansvloer. Ze vinden het evenwicht tussen het duistere elektronische geluid dat we van Radical G gewend zijn en zijn nieuwe klassieke invloeden. Neem ‘A Blood Red Sky And A River’ bijvoorbeeld: het begint nog magisch en rustgevend en dan bam, gooit hij zwaarmoedige en doordringende elektro in de mix. Een track waarvan je ogen sluiten en je lichaam zich laat meevoeren.

Zo word je op 'Chaos And Silence' het ene moment geprikkeld om te bewegen en het andere moment weer compleet tot rust gebracht. Bij 'Self Infused Pleasure' en 'Shivering Heights' hoor je techno met een met een laagje melancholiek. 'Passengers In The Mist' is dan weer een bezwerend, duister nummer waarin ook ruimte is voor kalmte. 

Afsluiten doet hij met zijn samenwerking met The Horrorist op 'Birds Of Prey' en 'Reign Of Fire'. Op de ene track klinkt dat meer als meeslepende IDM ambient, op de andere is het bíjna techno te noemen. Maar nooit wordt het stampend, de nadruk blijft op de diepere atmosfeer. 

Op dit nieuwe album hoor je allerlei invloeden voorbij komen, van Daniel Avery-esque techno tot Depeche Mode synthpop en slomo EBM. Ook leuk om thuis op te zetten.  

8 remixes

Het album telt ook 8 herwerkte versies van nummers. Zo nam het Franse EBM duo Imperial Black Unit de titeltrack 'The Deserted Kingdom' voor hun rekening. De band heeft zich al een tijdje in Berlijn gevestigd en maakt een mix van vroege EBM/industrial met een eigentijdse toets. In die lijn liggen ook de remixen van de Franse David Carretta en Arnaud Rebotini, member van Black Strobe

Daarnaast staan er ook twee Belgen op de albumhoes. B1980, beter bekend als de award winning drummer van GOOSE, neemt 'Birds Of Prey' onder handen. Terwijl CJ Bolland 'Passengers In The Mist' een herwerking geeft. 

Verder zijn Lokier, Shlømo en Hadone ook op remix duty. Zij zorgen voor het hardere werk op het album.

'The Deserted Kingdom' komt midden september uit op een rode transparante vinyl en is een limited edition van 300 vinyls. Pre-orderen kan via deze link: https://radicalg.bandcamp.com/album/the-deserted-kingdom.

The Deserted Kingdom
The Deserted Kingdom red vinyl

Tracklist

 1. A blood red sky and a river
 2. Chaos and silence 
 3. The Deserted Kingdom (album version) 
 4. Manifestation of many minds
 5. Self infused pleasure
 6. Shivering heights
 7. Funeral for the blind
 8. Passengers in the mist
 9. Radical G & The Horrorist - Birds of prey (Extended version)
 10. Reign of fire
 11. The Deserted Kingdom (Arnaud Rebotini remix)
 12. The Deserted Kingdom (Imperial black unit remix)
 13. Birds of prey (David Carretta remix)
 14. Birds of prey (B1980 remix)
 15. Passengers in the mist (CJ Bolland remix)
 16. Birds of prey (Shlømo remix)
 17. The Deserted Kingdom (Hadone remix)
 18. Passengers in the mist (Lokier remix)

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête