Als iemand die veel bezig is met muziek krijg ik regelmatig de vraag: 'wat voor muziek hoor jij eigenlijk graag?'. Als antwoord op die vraag zou ik een lijst van genres of stijlen kunnen beginnen opsommen, maar eigenlijk komt de essentie neer op 'muziek die me iets doet voelen'. En geen muziek die me meer doet voelen dan muziek met lang uitgestrekte soundscapes, soms dreigend, anders hemels, veel progressie, optioneel gecombineerd met klassieke, akoestische instrumenten of krachtige stemmen. Er zijn verschillende artiesten die voor mij aan dat recept voldoen, waaronder Caterina Barbieri, Aïsha Devi, Grand River, Marina Herlop, BOLT RUIN, Ego Death en Isabelle Lewis. Sinds kort maakt ook Penelope Trappes deel uit van dat lijstje.
Penelope Trappes
Penelope Trappes groeide op in een landelijk dorp in een subtropisch deel van Australië, net onder Brisbane. Ze groeide op in een strikt huishouden, met een Katholieke moeder en een atheïstische vader. Al van jonge leeftijd had ze een sterke voeling met muziek, en meer specifiek zang: op veertienjarige leeftijd zong ze al solo’s op begrafenissen, zoals een keer in een Katholieke kathedraal voor een medestudent die overleden was. Op zeventienjarige leeftijd kreeg ze les van een zangdocent, de koordirigent van de lokale kerk, die haar introduceerde tot veel Hebridense (Schotse Gaelische) volksliederen.
Het was pas na de geboorte van haar dochter in haar twintigerjaren dat ze effectief muziek begon te maken. Na betrokken te zijn in enkele synthpopbands en te verhuizen van New York naar Londen ontwikkelde ze de identiteit van haar soloproject. Een project met een van in het begin volledig gevormde esthetiek, én het plan om van de eerste drie albums een trilogie te maken - geïnspireerd door de theorie van de power of three.
Haar solodebuut, 'Penelope One' uit 2017 - het eerste deel van deze trilogie - hulde duistere stukken voor piano en stem in een gelaagde reverb. In de jaren die volgden is de sfeer van haar muziek steeds zwaarder geworden, met als resultaat een weelderig sombere fusie van ambient, folk en goth.