Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Honingbeer

23/02/2023 / Dieter Holvoet

Honingbeer - Opia

Dromerig vioolspel begeleid door minimalistische ambient

Maak kennis met Honingbeer: nee, niet die gele knuffelbeer die gek is op honing, maar de Utrechtse Marthe Lasthuis. Ze creëert 'dromerige viool-ambient, recht uit het hart'. Minimalistische ambient tracks waarin ze elektronische elementen mengt met viool.

In tegenstelling tot haar zelfgetitelde eerste EP die een redelijk opgewekte sfeer met zich meedroeg, voelen de nummers op haar nieuwe EP een stuk druileriger aan. Ze schreef de muziek tijdens een moeilijke, zelfreflectieve periode in haar leven: tijdens de pandemie, terwijl ze dakloos was en onderdak vond bij haar geliefden. Ze raakt naar eigen zeggen thema's als het vinden van ware volwassenheid, het begraven en rouwen van romantische idealen en de absurditeit van het oplossen in het oneindige. 

De EP kreeg een plaats bij Bigamo, een label van Frank Wiedemann. Je kent hem misschien als helft van de dj/live act Âme, of als labelbaas van zijn bekendere label, Innervisions. Bigamo ontstond later, als thuis voor elektronische luistermuziek. Een label voor artiesten die niet echt paste bij het housey, dansbare Innervisions.

Onze liefste Bigamo-artiest Joram Feitsma liet me vorig jaar kennismaken met Marthe aka Honingbeer en ik was meteen gefascineerd door de toon en de ruimte die ze binnen haar liedjes ontwikkelde. Opia is heel ontspannend en gespannen tegelijk, spaarzaam en vol complexiteit, akoestisch en toch elektronisch - allemaal prachtige contrasten die zelden op één EP voorkomen.

Frank Wiedemann

Tracklist

  1. Intro
  2. Opia
  3. Exulansis
  4. Alula Borealis 
Kopfoto: ©

Satellite June

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête