Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Mark Hollander

21/06/2023 / Dieter Holvoet

Hi Scores en Crammed Discs brengen eerbetoon aan SSR Records en hun gigantisch nalatenschap uit de jaren '90

'SSR Records: In Retrospect' is een compilatie met negen geremasterde tracks, geselecteerd door Koen Galle a.k.a. Kong DJ.

De nineties zijn terug! Na de D.O.C. EP's, een driedelige heruitgave van tracks van de Zwitserse Marco Repetto, en het boek over het Belgische dj-duo Smos en Baby Bee door Koen Galle, worden we door Koen getrakteerd op meer muzikale goodies uit de jaren ‘90. Met een nieuwe 2LP compilatie genaamd 'SSR Records: In Retrospect' proberen de Belgische labels Hi Scores en Crammed Discs de essentie vast te leggen van het immense en moeilijk te vatten nalatenschap van het Brusselse label SSR Records. De compilatie bestaat uit 9 geremasterde tracks, geselecteerd door Hi Scores head honcho Koen Galle a.k.a. Kong DJ. De tracks werden origineel uitgebracht tussen 1990 en 1996, een tijd dat de doorbraak betekende van muziekgenres als house, breakbeat, electro en trance.

SSR Records werd in 1988 opgericht door Marc Hollander als een sublabel van zijn Crammed Discs en omspande de beginjaren van house, acid, rave, trance, new beat, hiphop, future jazz en broken beat. Bijna 200 lokale en internationale releases later werd het label in 2002 opgedoekt.

Terwijl ik samenwerkte met Crammed Discs aan de releases van Aksak Maboul in 2016 en Zazou / Bikaye in 2018 op Ensemble, begon ik me de indrukwekkende catalogus van het label en zijn sublabels, waaronder SSR, eigen te maken. Verbaasd over de kleine voetafdruk die SSR op het wereldwijde web had achtergelaten - vaak het geval voor labels die voor de internetrevolutie ophielden - schreef ik een artikel voor de Britse website The Vinyl Factory. Dit zou later de eerste stap blijken naar dit compilatiealbum, waarbij ik favorieten van het label verzamelde als een kind in een gigantische snoepwinkel.

Koen Galle a.k.a. Kong DJ (Hi Scores)

Onze favoriet van de compilatie is zonder twijfel 'Acid Nation', een indrukwekkende, hypnotiserende en meer dan 15 minuten durende acid-tranceschijf. De artiest erachter is George Fleming-Saunders alias Solar Quest, die in de vroege jaren negentig arriveerde in Brussel vanuit Schotland. Toen al was hij een veelgevraagde DJ die tourde door heel Europa.

Crammed Discs is momenteel nog druk bezig met het uitpluizen van zijn archieven, met als doel meer dan 250 tracks - voornamelijk uit de SSR-catalogus - digitaal uit te brengen. Het gaat om muziek die ooit alleen op vinyl zijn verschenen en daarom decennialang niet beschikbaar waren voor nieuwe generaties van DJ’s. De eerste twee fasen ('Rare SSR Electronica 1988-94' en 'Rare Global Pop 1980s') kwamen uit in 2022, terwijl fase 3 en 4 ('Rare Electronica 1994-01' en 'Rare Electronica B-sides 1988-97') binnenkort worden uitgebracht.

Tracklist

  1. Avalon - Linked (Move D Remix)
  2. Alegria - Danger (It's For Real) (Alien Remake)
  3. Gemini - 7 : 15 PM
  4. Solar Quest - Acid Nation
  5. Modulate - Dreams
  6. Nu Era - Pisces
  7. Hans G - Anything You Like (B2)
  8. Q - Burn's Abstract Message - Mess Of Afros (Glenn Underground Remix)
  9. Hector Zazou & Harold Budd - The Light Gave Us Away (House Mix By Herbert)
Kopfoto: ©

Mark Hollander

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête