Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Helsmoortel

01/08/2022 / Edward Van SumereEdward Van Sumere

Helsmoortel - Hoodlems EP

Belgische electro en ghettotech met een internationale twist

Na de goede ontvangst van zijn tracks Raided en Violence op het Schotse 'Avoidant' label en zijn Rave Generator EP bij het Engelse 'Bricksweat records', brengt onze Belgische Helsmoortel met Hoodlems deze keer een self-released EP uit. Zoals de titel al doet vermoeden, vallen de tracks onder de paraplu van ghettotech en electro en zijn ze sterk geïnspireerd op de gangstarap uit de jaren negentig. Helsmoortel was trouwens in voortreffelijk internationaal gezelschap voor deze release, want Slim Shae, de "head honcho" bij 'Bricksweat records' en Sophie Forrest en nickname uit het Land Down Under remixten elk één van zijn drie tracks.

Na de eerste paar seconden van Evil Intent, is het duidelijk dat Hoodlems alles behalve een saaie plaat wordt. Helsmoortel opent onmiddellijk met lekkere kicks en drums die je automatisch doen snakken naar het vervolg van de track. En dat vervolg stelt absoluut niet teleur. De onafgebroken en stevige bassline die opkomt is in mooi samenspel met de scherpe lead synth en de strakke vocals die het lied meer snelheid en tempo geven. Deze elementen maken van Evil Intent tegelijkertijd een reminiscentie naar de Amerikaanse hiphopscene uit de nineties. Helsmoortel liet ons weten dat hij zich voor de synth bijvoorbeeld rechtstreeks liet beïnvloeden door The Chronic, het toonaangevende album van Dr. Dre. De bas deed hem dan weer onmiddellijk denken aan die in de track Hip Hop van het New Yorkse duo Dead Prez. De vocals ten slotte, zijn eveneens hiphopgerelateerd. De volleerde showbizzkenners bemerkten misschien dat de stem die van de Amerikaanse televisiepresentatrice Oprah Winfrey is. Een heel creatief sample dus van Helsmoortel, die haar woorden uit The Oprah Winfrey Show extraheerde. De context? Winfrey vraagt in 1990 aan raplegende Ice-T of deze "evil intent" heeft met zijn vaak onverbloemde teksten. Je kan het horen in onderstaand filmpje op 7:08. Het sample uit Violence, een van Helsmoortels eerdere tracks, komt trouwens ook uit deze specifieke uitzending.

FTP Server, de tweede track op de EP, is mijn favoriet. Het is een heel opzwepend nummer met een sample van Big Pun die de woorden "fuck the police" door de micro rapt op zijn classic Twinz (Deep Cover '98). Het contrast tussen deze rauwe vocals en de bouncy melodie, waarvoor Helsmoortel zich liet beïnvloeden door Dance Mania en early ghettotek, maken het nummer zo speciaal. Het is een van die schijven die je evengoed op een zomerse zonovergoten rave als in een donkere kelder door de speakers kan jagen. Het effect zal in beide gevallen hetzelfde zijn: een dansvloer in beweging. Het sample komt voor op 1:45.

Met Osc Filter Mod, drijft Helsmoortel het tempo van zijn EP nog een heel stuk op. De synths produceren een soort racegeluiden die je de indruk geven op een formule 1-circuit te staan waarop de wagens in harmonie rijden. Gepaard met de acidachtige klanken ben ik ervan overtuigd dat dit nummer veel voetjes aan het stampen zal brengen.

Nicknames remix van Evil Intent is de enige track op de EP die niet echt in de categorie van ghettotech of electro valt. Helsmoortel zelf beschreef het eerder als breaks met een donker kantje aan. Ondanks dit verschil in genre valt het nummer niet uit de toon van de gehele EP. Nickname behield het sample uit het origineel, maar voegde harde drum breaks toe, afgewisseld met een dansbare bas. Slim Shae kwam met een creatieve interpretatie van FTP Server op de proppen. Hij gaf de  zwaailichtgeluiden die al voorkomen in de oorspronkelijke track een veel prominentere plaats en liet ze goed inspelen op de melodie. Het is een degelijk nummer met een fijne kick en bas. De laatste schijf op de EP is de Osc Filter Mod remix door Sophie Forrest. De Australische electro queen bleef veel dichter bij Helsmoortels origineel dan nickname en Slim Shae deden, maar gaf het nummer een iets rustigere vibe.

Al bij al, opnieuw een ijzersterke EP van Helsmoortel met creatieve samples, pittige beats en nostalgische knipoogjes naar muziekculturen uit het verleden. De remixes van internationale makelij mogen er ook zeker zijn.

Tracklist

  1. Evil Intent
  2. FTP Server
  3. Osc Filter Mod
  4. Evil Intent (nickname Remix)
  5. FTP Server (Slim Shae Remix)
  6. Osc Filter Mod (Sophie Forrest Remix)

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête