Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Obscuur w/ Mankiyan, Vers, yAAri & I Kill Screens, in opdracht van Obscuur

14/03/2024 / Dieter Holvoet

Obscuur organiseert een UK bass-gefocuste clubnacht in Chinastraat

Een avond vol UK bass, breaks, jungle en electro met als headliner Samurai Breaks.

Obscuur, het collectief dat sinds 2022 clubnachten en een jaarlijks zomerfestival in Kuurne organiseert, gaat voor hun volgende bijeenkomst de Gentse Chinastraat onveilig maken. We spraken de organisatie vorig jaar nog naar aanloop van de tweede editie van hun festival, en tijdens dat gesprek bleek al dat ze een lichte voorkeur hadden voor UK-born muziekgenres. Die liefde staken ze nu duidelijk ook in de lineup van hun volgende clubnacht, die bestaat uit enkele van - naar onze bescheiden mening - Belgiës meest veelbelovende artiesten binnen deze genres. Wij doken alvast eens wat dieper in de lineup, met de bedoeling om jou ervan te overtuigen om erbij te zijn. Ons zal je op 23 maart alvast terugvinden in de Chinastraat!

Samurai Breaks

Eerder stond hij al op festivals als Outlook Origins en Bang Face Weekender, nu komt hij (voor de eerste keer?) ook naar België! Samurai Breaks was de afgelopen jaren koploper binnen de UK's 160bpm+-explosie en won in 2021 zelfs DJ Mags Best Breakthrough Producer. Dit was een echte overwinning voor iemand die buiten de normale grenzen van het genre valt en motiveerde hem om de uptempo muziekscene verder uit te dagen - en te bewijzen dat snelle en vunzige beats niet alleen maar boze drum & bass hoeven te zijn. Sindsdien is hij elk weekend non-stop aan het optreden, maar heeft hij ook tijd gevonden om zijn nieuwe label Super Sonic Booty Bangers op te richten.

Enkele weken geleden bracht hij nog een dikke EP uit samen met Napes, vier uptempo schijven die zich ergens bevinden tussen bassline, jungle en garage. Het nummer 'Violent Violin's' is waarschijnlijk onze favoriet: vlijmscherpe grime met vioolsamples die heel mechanisch, bijna als elektrische gitaren doorklinken.

Bruce Botnik

Bruce Botnik heeft al het grootste deel van de jaren 2000 doorgebracht als dj. Hij startte met een techno-achtergrond, maar waagde hij zich al snel aan electroclash, italo en future bass, om uiteindelijk gelukkig zijn weg terug te vinden naar electro, ghetto tech en hardcore. Je hebt hem misschien al zien spelen op LAWAAI, Drag Me To Hell of zijn energieke closing sets gehoord op de Los Niños-feestjes. Nog niet zo lang geleden startte hij samen met Superview TV ook Mitsubishi Dance Klub op, een ode aan de snelle muziek, snelle auto's en de legendarische Mitsubishi's uit het nachtleven van de jaren '90. Je kan er terecht voor een reeks kletterende SoundCloudmixes en minstens even kletterende feestjes in het Hasseltse.

Helsmoortel

Afkomstig uit het land dat de wereld introduceerde tot de new beat, zag Helsmoortel het licht na een aantal muzikale en hedonistische verkenningen. Beïnvloed door boom bap hiphop uit de jaren '90, rave, jungle, techno en drum-'n-bass, kijkt hij ernaar uit om de gevoelens die deze genres bij hem opwekten als jongen uit een kleine stad, naar een nieuw esthetisch tijdperk te duwen. Hij houdt ervan om keiharde drums en vervormde klanken af te wisselen met opwindende melodieën die de dansvloer veroveren. Zijn motto is: Niets is zeker, alles kan.

Wij zijn alvast al een tijdje grote fan van zijn producties. De laatste was een nieuwe EP genaamd 'Face It, We're Fucked', drie top-notch electroschijven en twee remixes door CYRK en Burial Soil-baas Ravn Jonassen. De rest van zijn releases die we eerder reeds coverden vind je op zijn profiel.

I Kill Screens

I KILL SCREENS of kortweg IKS is een allround creatieve explosie. Van videoglitches tot zeefdrukken en audiovisuele installaties, IKS neemt je mee op een reis door zijn wereld. Een beetje brutaal, in your face, speels, maar altijd high energy zijn de hoofdingrediënten van al zijn creatieve inspanningen. Dit wordt ook weerspiegeld in het platenlabel Ruis. dat IKS in 2018 samen met Helsmoortel oprichtte en dat naast het uitbrengen en ondersteunen van lokale artiesten ook focust op het bieden van een meer gevarieerde, genre-overstijgende clubervaring. Deze aanpak wordt ook toegepast op het jaarlijkse podium dat het Ruis. label host en organiseert op Obscuur Festival, waar eerder al namen als Hermeth, NVST, Neek en meer werden geboekt.

IKS brengt een mix van elektronische muziek met een vleugje UK undergroundnostalgie, een eerbetoon aan de genres waarmee hij is opgegroeid. Jungle, 140, grime, garage en 2-step zijn altijd maar 1 overgang verwijderd - alles is mogelijk!

Ron_no

Ron_no is een selector uit Kortrijk die momenteel in Brussel woont. Als resident op community radio's Microwave en OK Radio met zijn FASTFRWRD-concept, probeert Ron_no een platform en veilige ruimte te creëren zonder grenzen, waar artiesten en DJ's zich volledig kunnen uitdrukken.

Bewogen door alle soorten ritmes en grooves, probeert Ron_no als selector al zijn invloeden samen te voegen tot vibrerende, energieke sets en zijn kijk op experimentele clubsounds te delen. Voor zijn openingsset zal Ron_no de vloer vullen met zijn favoriete dubby baslijnen, gebroken ritmes en percussiegeladen tunes.

Tickets

Tickets zijn in de laatste wave te koop aan €20.21 per stuk. Wees er op tijd bij, want ze zijn bijna uitverkocht!

Ondertussen uitverkocht, op een beperkt budget of feeling lucky? Op onze Instagram kan je nog terecht voor een ticket giveaway.

Kopfoto: © Obscuur

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête