Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Afbeelding

07/03/2017 / Raisa Moureau

Pär Grindvik levert een full length EP op Weekend Circuit

Pär Grindvik is zeker geen nieuweling en speelt al sinds de jaren '90 een sleutelrol in de Zweedse elektronische muziekwereld. Grindvik bracht al grote hoeveelheid releases uit op verscheidene befaamde labels wereldwijd, alsook op zijn eigen Stockholm LTD. Recent werk van hem werd verspreid door labels als Semantica, Marbacka, Sinister en Dystopian.

Met Sole Survivor bezorgt hij ons een plaat vol scherpe tonen, subtiele variaties en kleine imperfecties die onze geest zalig zachtjes op een dwaalspoor brengen. Een mooie presentatie van zijn kenmerkend geluid.Als een enorme windklok die bewogen door een lichte bries zeer milde klanken voortbrengt vormt het eerste nummer Breath een korte, meeslepende en hypnotiserende introductie voor de plaat.

Detached is een Perpetuum Mobile, een eeuwig durende beweging en meteen ook de hevigste beweging op de plaat. Zeker wanneer een snijdende percussie invalt die je door zijn variaties steeds harder gaat opzwepen. Dit alles wordt begeleid door een verzachtende, bijna sussende melodie.

Na die eerste prik gaat het er weer even rustiger aan toe bij Hail Fellow Well Met. Het lijkt of een bovenaardse communicatievorm plaatsvindt waar we niets van begrijpen, maar we kunnen wél vermoeden dat er geen kwaad in zit. Maar af en toe komt iets dreigends aan de oppervlakte wanneer een verwrongen, zwaar verstoorde percussievorm ritme tracht te brengen in deze spookachtige klanken.

Door de constante aanwezigheid van een clap en het bevreemdende van de zorgvuldig misplaatste hihats levert Sever een zekere nervositeit alsof er elk moment iets kan gebeuren, en dat gebeurt ook bij het invallen van de prachtig gepositioneerde cymbalen. Lichte kriebelingen komen op. Bij Left Alone lijkt een verdwaalde ziel kreten uit te brengen in de hoop op het krijgen van een antwoord, op het vinden van een richting, maar echter steeds verder verdwaald in een o zo’n bevreemdende omgeving.

De EP komt uit op 7 maart zowel op vinyl als digitaal.