Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Pfert

25/04/2018 / Sophie Daniels

#FOCUS: Ongestructureerde Leuvense structuur met Pfert

Op een zonnige voormiddag na Listen Festival met o.a. Luke Slater, DJ Stingray, Antigone en Volruptus, zaten we samen met Sann Karim en Herve Ngendabanka, de twee organisatoren achter Pfert. Na hun one-year anniversary een kleine maand geleden, maken ze hun alvast klaar voor hun volgende samenwerking met Pinnacle.

WH - Dag Herve en Sann, hoe is Pfert begonnen?

Sann - "Toen ik nog in Leuven woonde, was Herve bij mij komen wonen. Hij was al actief in de evenementenwereld met o.a. Kryptonight Events en Habitat Festival. Herve had veel know-how en goede connecties en dit maakte hem de geschikte gast om mee samen te werken, allé 'tis te zeggen geschikt en ongeschikt (lacht)."

WH - Met namen zoals Arnaud Le Textier, The Gods Planet, Rommek, Janice, Alfredo Mazzili, Joachim Spieth en Deepbass lijkt hij meer dan de geschikte persoon. Waarvoor staat Pfert eigenlijk? Wat is jullie missie?


Herve: "Kort en krachtig is Pfert techno met een ander kijk. >ij focussen op diepere atmosferische techno, ook wel deep techno genoemd. In het afgelopen jaar zijn we zeker significant geworden in de Leuvense nightlife scene."

WH - Hoe is Pfert geëvolueerd het laatste jaar?

Sann: "In het begin wilden we kwalitatieve artiesten naar Leuven brengen, maar nu willen we ook breder gaan dan enkel Leuven. Leuven is natuurlijk ons thuispubliek, maar willen graag uitbreiden. De stad biedt weinig tot geen mogelijkheden om groter te worden. Het is moeilijk om door te breken door het gebrek aan passende grotere locaties. Als er in Leuven wel goede alternatieve bestonden hoefden we niet naar Kompass of Fuse te gaan."

WH - Naast jullie eigen events werken jullie ook vaak samen met andere organisaties, zo is het Leuvense Pinnacle een van jullie succesvolste samenwerkingen geweest, hoe is dit tot stand gekomen?

Sann: "Iedereen in Leuven kent uiteraard de mannen van Pinnacle, met namen zoals Ansome, 138, Anthro, Keepsakes, J.Tijn, Ossian, Ayarcana en Myler zijn ze zeker een gerespecteerd en ruwer concept in Leuven. Ik leerde Ruben (Grava) kennen op hun event met 138 en sinds toen zijn we altijd in contact gebleven. We delen dezelfde passie en visie en wilden al langer samen iets organiseren. Onze eerste samenwerking was meteen een soldout editie met NoneOfTheAbove en Datasmok."

WH - Wat maakt jullie uniek ?

Herve - "Door de ongestructureerde structuur die we geven aan de gasten. Op Pfert is iedereen welkom en leggen we de nadruk op de sociale interactie tussen de mensen op onze feesten. We zijn tegen de overvloed van commerciële techno feesten. Wij steken enorm veel moeite om de juiste artiesten te vinden want hun visie moet ook aansluiten bij die van ons. Zo hadden we in het verleden een showcase van Affin en The Gods Planet, maar hier was een kleine opkomst. Misschien was Leuven nog niet klaar hiervoor, maar wij brengen hier stilaan een verandering in."

WH - Voor de volgende editie met Pinnacle op 30 april, nodigen jullie twee italianen uit namelijk Gaja en VSK. Wat mogen we nog verwachten?

Sann - "Naast deze twee Italiaanse kleppers met onder andere releases op 47, Mord, Perc Trax en S.L.A.M nodigen we ook Where House Terror Squad uit (met Waldorf en Nick Bollaert). Na onze vorige collab met Pinnacle kregen we ontzettend veel positieve respons. Het techno spectrum is ontzettend breed, waarbij we op deze samenwerkingen kunnen opbouwen van de diepere kant naar de industriële kant. Bovendien is de volgende een feestdag dus iedereen kan zeker komen dansen tot in de vroeger uurtjes."WH - Op welke manier selecteren jullie de artiesten?

Sann - "Vooral door onze persoonlijk voorkeur, zoals eerder vermeld moeten we wel nakijken of deze wel zullen aanslagen in Leuven. Zo zijn er ontzettend veel artiesten die we graag willen booken in Leuven, maar Leuven beperkt ons ook. Zo is VARG één van deze artiesten. We willen een statement maken en zorgen voor een alternatief voor de Leuvense jeugd."

WH - Wat waren jullie eerste kennismakingen met de diepere kant van Techno?

Herve - "Ongetwijfeld de Schotse Deepbass."

Sann - "Polar Inertia, toen ik 18 was hoorde ik voor het eerst 'Major Axis'. Toen snapte ik er niets van, hoe sommige ongestructureerde elementen toch structuur brachten en alles mooi combineerde met elkaar. Zij hebben mij laten zien dat techno veel meer is dan enkel 4x4 straight forward beuken, maar dat je ook op een andere manier een verhaal kan vertellen dat veel dieper gaat."

https://www.youtube.com/watch?v=KQIhAlMJPss

WH - Wat zijn jullie favoriete live acts?

Sann - "Ik zou graag Karenn willen booken, ze staan naast elkaar, doen elk hun eigen ding zonder iets te zeggen, alsof ze dit elke dag doen."

Herve - "Ik volg Sann met Karenn, één van de betere collaboraties in de technowereld maar kies ook voor Peter Van Hoesen. Daarnaast zou ik ook graag Luigi Tozzi en Antonio Ruscito graag live aan het werk zien. We willen deze artiesten ook graag een platform geven maar de beperkingen in locaties in de stad laten dit niet toe, deze soort line up werken gewoon beter in bijvoorbeeld Brussel , Gent of Antwerpen."

WH - Zijn er nog problemen die jullie ondervinden in Leuven?

Herve - "Er zijn een heleboel beperkingen die wij hebben in Leuven zoals het gebrek aan een passende locatie en de decibel beperkingen. We zouden eigenlijk een betere ondersteuning moeten krijgen van de stad in de plaats van tegenwerking en hierdoor zouden meer productieve samenwerkingen kunnen ontstaan. Hierdoor krijgen de feestvierders ook een beter gevoel."

Sann - "In Leuven zijn er natuurlijk enkele organisaties zoals Onkruid met hun AND& Festival. Dit is een onzettend goed initatief, dat lectures over lectures over heatlth, technologie en creativiteit combineert met clubnights met o.a. Joy Orbison, Bicep, Laurel Halo, Kamaal Williams, Project Pablo, Legowelt etc. Dit is een enorme progressie voor Leuven wat enkel goed is voor de toekomst van onze stad."

WH - Wat zijn jullie favoriete labels van het moment?

Herve - "Hypnus, Spazio Disponible, maar ook Form and Function en Sonata Forma van A. Brehme. Er is zeker genoeg talent op eigen bodem. Vroeger kende iedereen België door R&S en Bonzai, persoonlijk denk ik dat er binnen 5 - 10 jaar terug een Belgisch label aan de top kan staan, denk zeker maar aan Token."

Sann - "Zeker Hypnus voor ons beiden maar ook Token. Als je kijkt de geschiedenis van R&S bijvoorbeeld is dit ook enorm belangrijk geweest, maar wat Token de laatste 10 jaar presteert is enorm indrukwekkend."

WH- Hoe zit Pfert eruit binnen 5 jaar ?

Herve - "Als we mogen dromen kiezen we voor Donato Dozzy b2b Peter van Hoesen, met Deepbass, Ness, Kas:st, Rrose en Boston 168. Als dit ooit gebeurd, kan ik goed slapen (lacht)."

Sann - "Zeker ook Lucy, Polar Inertia en Etapp Kyle niet te vergeten. Ik wil ook graag zeker meer focussen op het visuele aspect tijdens onze evenementen."

WH - Welke artiesten moeten onze lezers zeker nog volgen?

Herve: "Kas:st, ook zeker de artiesten uit Frankrijk (Antigone, AWB, PWB) en Italië.

Sann: "Zeker A. Brehme, ongelooflijk wat hij allemaal doet , hij lijkt wel een kleine tovenaar."

https://www.youtube.com/watch?v=WshPfM7BtOE

WH - Merci voor jullie tijd en tot snel! 

Meer weten over Pfert ? Kom dan zeker 30 april naar Leuven om VSK en Gaja aan het werk te zien!

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête