Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Promo  van Afterclub, gemaakt door Afterclub

02/05/2023 / Evelyne Vanherf

Afterclub kondigt met trots nieuw boek aan rond het eerste Belgische DJ duo Smos & Baby Bee

18 jaar Belgische uitgaanscultuur verzameld in 1 boek

Een boek waarvan wij denken dat je hem mag toevoegen aan je 'lees-bucketlist' is het boek over het legendarische Dj-duo “Smos & Baby Bee: Party Flyers And More. Reminiscences Of A Unique Era In Belgian Nightlife Culture. (1993–2010)” dat uitkomt op 15 mei. Wij mochten voor jullie het eerste deel van het boek doornemen, een boek dat je meteen bij het openen transporteert naar een historische reis doorheen het nachtleven van de de jaren 90'. Met een unieke inkijk op het leven van het koppel, bijgehouden flyers en vele verhalen uit de persoonlijke archieven van het dj-duo, van vrienden tot collega-dj's, kunnen wij alleen maar zeggen 'wat een mooi staaltje geschiedenis is hier neergeschreven'. Het boek bevat een pracht van een visueel archief alsof je het dagboek van Smos & Baby Bee aan het beleven bent. 

(Lees verder onder de afbeelding)

Backcover
©

Afterclub

In april 2020 verkeerde het Belgische nachtleven in rouw: op 53-jarige leeftijd overleed dj Smos, de bekende Antwerpse dj en een sleutelfiguur in de Belgische muziekscene. Smos was onlosmakelijk verbonden met Baby Bee. Het onafscheidelijke duo deelde niet alleen lief en leed als partners, ze brachten ook samen 20 jaar lang dansvloeren in heel België en daarbuiten in vervoering. 18 jaar deden ze dat als resident-dj's in Cafe d’Anvers in Antwerpen en vier jaar in de Motion room in Fuse in Brussel. Hun dj-carrière begon begin jaren negentig en hun verhaal is nauw verbonden met de begindagen van de Belgische dj-cultuur en de elektronische muziekscene.

Ik nodigde Smos & Baby Bee vaak uit in mijn radioshows op Studio Brussel, vooral in Switch, een show die hielp bij de emancipatie van underground elektronische muziek op nationale radio.

Jan Van Biesen

Smos & Baby Bee waren begin jaren 90 prominent aanwezig in de elektronische muziekscene, kort na het ontstaan van een nieuwe jeugdcultuur en de tweede Summer of Love in het Verenigd Koninkrijk. Door hun oprechte aanpak en straight forward-mentaliteit brachten ze muziekscenes uit Brussel, Gent, Antwerpen en Wallonië samen. Hoewel een dj-duo vandaag vaak voorkomt, was het toen echt een zeldzaamheid. En ook bijzonder was dat Baby Bee als vrouwelijke dj actief was in een overwegend mannelijke wereld.

Het unieke visuele archief in deze publicatie toont een belangrijke creatieve cultuur die ups en downs heeft gekend, maar nog steeds springlevend is. Bovendien wil het boek Smos herdenken. Door velen gemist, voor altijd in het hart van de Belgische muziekscene.

(Lees verder onder de afbeelding)

Smos & Baby Bee op de City Parade in Gent in 2004 

Smos & Baby Bee op de City Parade in Gent in 2004 
. ©

Benoit Meeus

De verhalen zijn verzameld en geschreven door muziekjournalist Koen Galle, communicatieverantwoordelijke van C12, bekend als Kong DJ, oprichter van Afterclub Publishing, labeleigenaar van Hi Scores en een productieve muziekschrijver die een enorm plezier beleeft aan het onderzoeken van lokale helden en het vertellen van (bijna) vergeten kronieken. Met AfterClub, een jonge en ambitieuze uitgeverij gevestigd in Brussel, brengen ze verhalen over elektronische muziek, clubcultuur en platen verzamelen, gemaakt in België. AfterClub wil vroegere en huidige spelers en cruciale gebeurtenissen in de Belgische elektronische muziekscene archiveren. 

Dankzij dit boek krijgen Smos & Baby Bee een plek binnen de Belgische muziekgeschiedenis die ze verdienen. 

PRE-ORDER

Releasedatum: 15 mei 2023. Pre-order nu en je exemplaar wordt naar u verzonden op de dag van release.

Pre-order
Kopfoto: © Afterclub

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête