Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Tegel luchthaven

17/10/2023 / Evelyne Vanherf

Nieuwe club op voormalige Berlijnse luchthaven Tegel

Na een reeks sluitingen van nachtclubs, biedt Turbulence opnieuw hoop in de Duitse hoofdstad.

Berlijn heeft de afgelopen jaren te maken gehad met een reeks sluitingen van nachtclubs, maar een nieuwe club biedt opnieuw hoop. Turbulence is gevestigd op de voormalige luchthaven Tegel, die onzekerheid kende sinds de laatste lijnvlucht in november 2020. Doorgewinterde Berlijners herinneren zich TXL wellicht vanwege de grimmige brutalistische architectuur, de labyrintische hallen en een ongewone sfeer die doet denken aan een busstation. 

Ervaring en tijd hebben ervoor gezorgd dat onze industrie onderdak heeft gevonden in allerlei ruimtes. Voormalige kerken, bunkers, grotten en nu ook vliegvelden!

Turbulence Club
©

Turbulence Club

Brutalistische stijl

De Berlijnse luchthaven Tegel sloot de deuren in 2020. Hoewel het creatieve potentieel ervan het jaar daarop al werd geïdentificeerd met de komst van het geluidskunstfestival Sonambiente Berlin TXL, is het pas nu volledig geheractiveerd. Alte Frachtkantine, de voormalige kantine van de luchthaven, maakt deel uit van een reeks gebouwen op het voormalige vliegveld Tegel (TXL). Het gebouw is een prachtig voorbeeld van de bouwstijl van de jaren zestig. Het opvallende, oranje, brutalistische gebouw, waarvan de omgeving beschermd is als monument, is nu een nieuw cultureel centrum. 

Turbulence Club

Centraal in de missie van Turbulence staat toegankelijkheid en duurzaam feesten. In nauwe samenwerking met Initiative Barrierefrei Feiern, een organisatie die zich inzet voor barrièrevrije en betaalbare evenementen voor iedereen, wil Turbulence een gastvrije en toegankelijke ruimte creëren.

De club's inzet voor inclusiviteit is ook van toepassing op hun selectie van artiesten. Het collectief verzekert dat ze enkel artiesten zullen boeken met een achtergrond die vrij is van anti-discriminerend gedrag en praktijken.

Met 3.747 vierkante meter aan buitenruimte, en een capaciteit voor ongeveer 700 personen, is de club uitgerust om live- en DJ-muziek, visuele installaties en uitvoerende kunst aan te bieden. Degenen die een beetje willen ontspannen, kunnen genieten van ruime zitplaatsen buiten het podium. Er zijn zelfs tafeltennistafels aanwezig! 

Turbulence Berlin
©

Turbulence Berlin

Collectief 

Turbulence is een internationaal, kleurrijk collectief van spelers uit de Berlijnse kunst-, cultuur-, performance- en clubscene. Het team bestaat uit Raulito, Jakob, Anna, Paula, Laura en Johannes. Ze hebben podia gebouwd, evenementen georganiseerd en mensen over de hele wereld bij elkaar gebracht. Nu combineren ze hun creatieve ideeën en netwerken om op Tegel Airport een nieuw cultureel centrum en gemeenschap te creëren.

Turbulence Team
©

Turbulence Team

Bereikbaarheid

De club is bereikbaar per auto, fiets en het openbaar vervoer. Ook vertrekt er een pendeldienst vanaf S+U Jungfernheide met de capaciteit om rolstoelgebruikers te vervoeren van 14.00 tot 23.00 uur. Deze rijdt elke 25 minuten van 14.00 uur tot 23.00 uur.

Meer informatie over Turbulence Club

Info
Kopfoto: ©

Tegel luchthaven

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête