Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Abstracte, blauwgekleurde foto met de tekst #LIJSTJESTIJD

27/12/2022 / Pieter-Jan Nerinckx , Dieter Holvoet

#LIJSTJESTIJD: De beste muziek van 2022 volgens de redactie

Ontdek de favoriete nummers van het jaar volgens je kapoenen Dieter, Pieter-Jan en Sophie

Na een overzichtje van de favoriete muziek van het jaar volgens onze favoriete Belgische artiesten is het tijd voor een persoonlijk lijstje. Een jaar lang luisterden we tot de vroege uurtjes naar muziek: thuis, in de club of op de festivalweide. Het resultaat van die ontdekkingen lees je hier.

Luister je liever alles in één stuk? Dan is deze Spotify-playlist waarschijnlijk meer iets voor jou: een overzicht van de favoriete nummers van het jaar van de redactie én enkele van onze favoriete Belgische artiesten: Helsmoortel, Tripped, Bolt Ruin, Helena Lauwaert, Aroh, Klaps, Ampe, DNNS, Gitzwart en Ax Emblem.

DJ Daddy Trance - Day 'N' Night

De afgelopen jaren betekende de opkomst van DJ's die zichzelf niet te serieus nemen: denk maar aan horsegiirl, een vrouw met paardenkop die de wereld op stelten zet met hoge bpm's en speelse energie, of Partiboi69, een man die zelfstandig het Ghetto House-genre een nieuwe generatie in duwde met ongefilterde tracks over seks en drugs en YouTube-sets met een retro-esthetiek, verrijkt met verkleedkledij en heuse verhaallijnen. 

En dan heb je Marlon Hoffstadt, a.k.a. DJ Daddy Trance: een producer met een erg energiek, kenmerkend geluid, dat elementen van house, trance, eurodance en meer combineert. Zijn meest populaire track van het jaar is ongetwijfeld 'Day 'N' Night', een herwerkte versie van het populaire nummer van Kid Cudi

Ikzelf heb het op verschillende festivals de revue zien passeren en het was telkens een gigantische hit bij het publiek. De track werd niet veel later na het publiceren verwijderd van Marlon's SoundCloud, waarschijnlijk om copyrightredenen: dezelfde reden waarom het nummer niet op Bandcamp of Spotify te vinden is. Gelukkig is het ondertussen zijn eigen leven beginnen leiden en is de kans klein dat het ooit definitief zal verdwijnen in de vergetelheid.

 

Giselh - Rebirth Process

Onze favoriete release van het jaar op Skryptöm, een van onze favoriete Franse labels, is één van Giselh: een relatief onbekende Zwitserse producer die na twee EP's zijn eerste LP presenteert. Het album noemt Rebirth Process en is het resultaat van twee jaar producen in verplichte lockdown, beïnvloed door de landschappen van Genève en zijn grote aandacht voor details. 

Mijn favoriete track van het album is de titeltrack: 'Rebirth Process'. Een erg melancholisch nummer met broken beats en een synthesizermelodie die door merg en been snijdt. De videoclip is erg mooi en passend, maar laat je niet echt achter met een gelukkig gevoel: het is een dystopisch beeld van de moderne maatschappij, een kort verhaal over eenzaamheid, technologie en vervuiling. Check de volledige review hier

 

Jennifur - All of a Sudden

2022 was het jaar van de 25-jarige Gentse producer Hector Devriendt a.k.a. Jennifur. Toen hij werd gevraagd om de huiscomponist te worden van het nieuwe snowboardspel Shredders, kon hij iets van zijn bucketlist afvinken. Met zijn album Nowhere, Now Here levert hij de officiële score voor het videospel dat wereldwijd gelanceerd werd op Xbox Series en Steam. 

Naadloos overgaand tussen zachte elektronica en ambient naar wat zwaardere IDM, peak time house en dreunende techno, blijkt de muziek een uitstekende gids te zijn om door de bergen te shredden. Check de volledige album review en een interview met de artiest hier

De openingstrack, ‘All of a Sudden’, is een ode aan het capteren, beseffen en waarderen van het moment waarop je echt voelt dat je leeft. ‘Here i’m alive’ wordt verschillende keren herhaald in het openingsnummer.
Ik maakte het in de kelder van mijn vorige woonst . De kelder heeft ramen die een lat hoog boven de straat uitkomen. Ik zie enkel wandelde benen passeren en de de dag voorbij gaan. De zon komt er amper binnen. Hier gebruikte ik klank om het gevoel van het uitkijken, het gevoel van samen zijn met uw geliefden, of gewoon het gevoel van het leven beleven om te zetten in muziek. Ik probeerde zo een positie aan te nemen tegenover mijn eigen leven. Ik ben nergens maar nu op dit eigenste moment ben ik hier.

Jennifur

 

Lila Tirando a Violeta, Verraco - Aguas Violentas

Lila Tirando a Violeta is een producer uit het Zuid-Amerikaanse land Uruguay. Dit jaar bracht ze haar album 'Desire Path' uit en het nummer dat er voor ons het meeste uit springt is ongetwijfeld 'Aguas Violentas', een experimentele club track met een rijke, dromerige melodie en een contrasterende, stompende bas.

 

Wayward - Say1thing

Deze track van het Londense duo Wayward is uitgebracht als deel van femme culture's HeForShe compilatiereeks en ter ondersteuning van UN Women, een taakgroep van de Verenigde Naties die zich inzet voor gendergelijkheid. 

Het album bevat 19 nummers variërend tussen breaks, techno en UK bass, door artiesten als Al Wootton, Bambounou, labelbaas Elkka, moktar, SUCHI, Jennifer Loveless, Breaka, Nicola Cruz en Ayesha.

Het was een genoegen om bij te dragen aan deze compilatie samen met artiesten die we zo respecteren en waarderen. Speciale vermeldingen voor Elkka om ons hierbij te betrekken en om met haar label zo'n belangrijk doel te steunen.

We wilden met dit nummer contrast bieden, scherp snijdend tussen euforische momenten en full-on breaks work-outs. We houden ervan hoe het je in een vals gevoel van veiligheid wiegt, om zich vervolgens op z'n kop te zetten.

Wayward

 

Tripped - Birds Aren't Real

Niet zo lang geleden bracht de veelzijdige Belgische artiest Tripped zijn debuutalbum Unboxed uit. 'Birds Aren't Real' is een techno track gevuld met trage experimentele industrial en ondanks dat we Tripped vooral kennen van zijn hardcore en terror releases, is het net die sound die het album zo sterk maakt. 

Deze plaat doet soms wat denken aan KRTM's stijl en is naar onze mening de beste track van het hele album. De scherpe geluiden doen ons trouwens denken aan de krijsende meeuwen op de Nieuwpoortse dijk. Check de volledige review hier

 

Anetha - How would they know

Het Britse magazine Mixmag benoemde Anetha als één van de artiesten die 2022 heeft gedefinieerd en wij kunnen dat alleen maar beamen. Ze tourde dit jaar de wereld rond en haar label Mama Told Ya steeg naar de absolute top. Tussen het touren en het managen, bracht ze deze banger uit. 

 

Cobra Cane - Fisherman

Techno, hardcore en metal? Ja, die drie gaan uitstekend samen. Claudia Landi aan de synths, Luciano Lamanna als bass verantwoordelijke en Oliver Kohlenberg die de vocals verzorgt, vormen samen Cobra Cane en brengen met het album 'Bad Bad Good' een mix aan stijlen die wij wel kunnen appreciëren. De track 'Fisherman' is spooky, hard en vuil. Laat het smaken. 

 

Narciss - Power 2 Tha People

Uit de Roemeense underground scene groeide deze artiest uit tot één van de beste house en trance producers van het moment. Deze classic van Wildchild werd door Narciss omgedoopt tot een trancy, groovy en bouncy track die je gegarandeerd tot dansen aanzet en een brede glimlach op je gezicht tovert. Check ook zeker de bijhorende, aanstekelijke videoclip:

 

DJ XNX - Happy Haus Only

Dat Moskou een uitstekende electro en techno scene kent, wisten we al langer. DJ XNX behoort hier absoluut toe en beheerst een breed gamma aan genres. De titel van deze track spreekt voor zich, dus luister vooral zelf.

 

Psycho Boys Club - Once Again

Dé track die al sinds augustus elke week door mijn speakers blaast is 'Once Again' van het obscure duo Psycho Boys Club

Juyen Sebulba en Stoltenhoff stampten in 2019 hun project uit de grond nadat ze solo hun strepen al bewezen. 'Once Again' is snel en ritmisch, en maakt af en toe een gabber-uitstapje. 

 

Skin On Skin, X Club - Everything Comes True

Dit jaar heeft de dancescene kennis mogen maken met Skin On Skin na zijn ijzersterke passage in de Boiler Room. De Australische producer mixt techno met drill/grime/rap vocals en werd in no time dé te boeken artiest voor 2023. 

Afgelopen jaar bracht hij samen met het eclectische duo X Club 'Everything Comes True' uit. Een zeldzaam nummer, heel toegankelijk en vooral spannend tot op de laatste elektronische noot.

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête