Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Tripped

04/10/2022 / Pieter-Jan Nerinckx

Tripped presenteert 13-delig debuutalbum 'Unboxed'

Een pure en rauwe herinterpretatie van de early 90s

Enkele maanden terug presenteerde de veelzijdige Belgische artiest Tripped zijn debuutalbum 'Unboxed' en toont daarmee zijn liefde voor de vroege jaren negentig in allerlei stijlen. Met een carrière van 20 jaar als dj, talloze producties op zijn palmares en een eigen label, Madback Records waarop gerenommeerde artiesten als TWAN en KRTM nog releasten, is het best gek dat dit het eerste full-length album is dat Tripped de wereld instuurt. 

De titel van deze driedubbele vinyl-LP koos de producer ook niet zomaar. 'Unboxed' is namelijk niet enkel de titel van deze LP, maar weerspiegelt ook een periode van artistieke reflectie en een terugkeer naar zijn roots, waarbij hij zich wendt tot experimentele acid en industrial techno. Toch laat deze plaat zich niet enkel onder deze genres labelen en bevat ze onder andere ook noise, schranz, hardcore en breakcore. Daarmee etaleert de producer niet alleen zijn smaak, maar ook zijn vakkundige beheersing van een breed scala aan genres en stijlen. Dat kan je ook zien aan het artwork, waarbij het hoofd van de persoon in kwestie zich in allerlei kleuren naar buiten lijkt de keren. Voor deze release kreeg Tripped ook nog eens uitstekend internationaal gezelschap van de New Yorkse hardcore dj Lenny Dee, oprichter van Industrial Strength Records, die één van de tracks mee voor zijn rekening nam.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Foto  van Tripped
© Tripped

De donkere, noisey intro 'Graves' zet meteen de toon voor de rest van het album en wordt snel gevolgd door de eerste track 'Pain', die dezelfde sound behoudt. Vettige breaks, scherpe geluiden en een overall darkness maken van deze plaat één van de beste producties die op het album is verschenen. De distorted kicks waarmee 'Pain' eindigt, vloeien door in '909PM', de volgende schijf op het album. Tripped voegt nog een onheilspellende melodie en een ranzige acid sound toe, die het geheel een dreigende sfeer geven.

'Fart Box' is dan weer zo'n typische acidplaat, maar bevat weinige originele elementen. Al brengt 'Birds Aren't Real' daar wel verandering in. Het is een techno track gevuld met trage experimentele industrial en ondanks dat we Tripped vooral kennen van zijn hardcore en terror releases, is het net deze sound die het album zo sterk maakt. Deze plaat doet soms wat denken aan KRTM's stijl en is naar onze mening de beste track van het hele album. Hij wordt gevolgd door 'Sploofer' dat begint als een melancholische technoschijf, maar waarbij je na twee minuten wordt opgeschrikt door stevige hardcore kicks die schitterend passen bij de droevige synths van het begin. 

(Lees verder onder de afbeelding.)

Sploofer
Een 'sploofer' is een handige herbruikbare rookfilter die wietgeur kan maskeren. © thesploofer.com

Met 'Shinjuku Heat' slaat de sfeer helemaal om en schotelt Tripped ons een industrial schranz plaat met een pittig tempo voor. Het onaangename gevoel dat we krijgen van al die vieze geluiden bedwingt ons desondanks niet om te stampen. Het tweede deel van Unboxed is ingezet, waarbij de artiest steeds meer gebruikmaakt van hogere tempo's en oldschool gabber en breakcore invloeden. 'Hammer Away' is daar een goed voorbeeld van.

'Misfits' duidt op de moeite die de artiest ondervindt zich thuis te voelen in één bepaalde scene of zelfs de maatschappij in haar geheel. Dat Lenny Dee meewerkte aan deze track spreekt boekdelen. Als één van de vroege hardcore pioniers met zijn invloedrijk label Industrial Strength is hij een absolute top dj en producer. Deze plaat bevat een typische oldschool gabber sound, pittige kicks en een vloekende Lenny Dee. Vervolgens brengt 'Shave The Whales' een ode aan Trippeds vroege jaren als drum-'n-bass dj. Het resultaat is een hardcore schijf met stevige breaks.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Foto  van Lenny Dee, in opdracht van Industrial Strength
Lenny Dee. © Industrial Strength

Naar eigen zeggen liet de Belgische artiest zich voor de volgende plaat inspireren door het Britse Deathchant label. 'Kapsalon' is zonder enige twijfel de beste productie uit het tweede deel van de LP en bevat veel breaks, scratches en hiphop samples, gecombineerd met een goeie portie early hardcore. Eindigen doet Tripped in stijl met de snelle en chaotische hardcore plaat 'You're Done' waarbij we, naar alle waarschijnlijkheid, hersenschade opliepen. 

Al bij al zette Tripped een absoluut meesterwerk neer, waarbij vooral het eerste deel een ware streling voor het oor is. Hij weet als geen andere hedendaagse techno te vermengen met experimentele industrial, acid sounds en de erfenis van de jaren negentig.

Tracklist

1. Graves (Intro) 

2. Pain 

3. 909PM 

4. Fart Box 

5. Birds Aren't Real 

6. Sploofer (Can You Feel It)

7. Shinjuku Heat 

8. Hammer Away 

9. Misfits feat. Lenny Dee 

10. Shave The Whales 

11. Kapsalon 

12. You're Done 

13. The End (Outro)

Kopfoto: © Dominator

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête