Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
De Marktkantine

11/07/2024 / Evelyne Vanherf

Keert de legendarische Amsterdamse technoclub De Marktkantine terug

De Amsterdamse club gaf twee dagen geleden een teken van leven na twee jaar stilte!

Eén van Amsterdam’s meest legendarische house- en technoclubs postte twee dagen geleden na een stilte van twee jaar een filmpje met de aankondiging 'We're back'. 

Op 20 juni 2022 sloot de populaire nachtclub de deuren, ondanks vele demonstraties en petities van hun geliefde bezoekers. Sinds de oprichting in 2012 was het al bekend dat het einde vaststond. Een tijdelijk verblijf, en dit voor acht jaar lang. 

Met veel spijt namen vele bezoekers afscheid van een plek waar ze talloze uren hebben doorgebracht. Uit de reacties onder de aankondiging blijkt dat velen hopen op een terugkeer, vooral omdat andere clubs, zoals De School, ook al een einde moesten breien aan hun vaste locatie. "This is what we all have been waiting for ❤️" is slechts één van de vele enthousiaste reacties onder de aankondiging.

De Marktkantine
©

De Marktkantine

De Marktkantine in Amsterdam, gebouwd in 1936 als kantine voor Nederlandse markthandelaren, had een dynamische geschiedenis op het gebied van muziek, theater en eten in Amsterdam. Het werd in 1950 geherstructureerd als theater en functioneerde als club in de jaren 90 toen de dansscene in Nederland zich begon te ontwikkelen. 

Na een periode van leegstand heropende een groep Amsterdamse ondernemers de locatie in 2014. Het gerenoveerde gebouw behield zijn historische essentie met een artistieke flair. Hiermee probeerden ze de erfenis van De Marktkantine voort te zetten als een creatieve combinatie van muziek, kunst, eten en evenementen. Het 3000 vierkante meter grote gebouw bood een scala aan dansruimtes en podia. De grote theaterzaal had plaats voor ongeveer 1200 personen, terwijl de kleinere zaal, met ruimte voor 300 bezoekers, een meer intieme setting weergaf.

Daar kwam in 2022 een einde aan, en sloot De Marktkantine een hoofdstuk van acht jaar af. Het historische Marcantigebouw moest plaats maken voor een woonproject Het Marktkwartier. Het was een bijzondere plek voor velen, met een revue van 1500 artiesten en talloze epische avonden. Ze sloten hun laatste post in 2022 af met "Niets gaat ooit echt verloren voor ons, zolang we het ons herinneren." En geloof in het feit: "Het beste moet nog komen!" 

Het was altijd de bedoeling om iets nieuws te doen met De Marktkantine. Bij de sluiting gaf eigenaar Eelko Anceaux al aan dat ze actief op zoek waren naar een vervangende ruimte om het Marktkantine-verhaal voort te zetten. Na een stilte van twee jaar is er eindelijk weer licht aan het einde van de tunnel voor De Marktkantine en dit met een post 'we're back'.

Volgens de Nederlandse DJ Joase Music zou er een festivalstage-hosting kunnen plaatsvinden, en zoals hij zelf zegt: "Dit is meestal een voorbode voor meer!" Wij kunnen alvast niet wachten op meer nieuws over deze heropening. Wat en hoe dit precies zal zijn, zoeken we verder voor jullie uit! 

Kopfoto: ©

De Marktkantine

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête