Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
interview Tomas Kunkel

15/11/2017 / Raisa Moureau

#INTERVIEW: Tomas Kunkel

Een jonge Argentijn die opgegroeid is met Kraftwerk, die druk bezig is aan zijn eigen unieke sound in zijn producties en die zijn hart verloor aan België. Dat is in 't kort Tomas Kunkel. De 22-jarige Zuid-Amerikaan bouwt stilaan zijn internationaal imperium uit. 18 november is zijn laatste Belgische gig op Stygian's River, ook de plek waar hij zijn Europese tour startte op 30 september. De dag ervoor op 17 november komt hij samen met Sinfol langs in onze studio voor een livestream. Voordat ie de studio overneemt, stellen we hem graag even voor. Meet Tomas Kunkel!

What Happens - Waar komt je passie voor techno vandaan?

Tomas Kunkel - 't begon al heel vroeg. Mijn vader liet me kennismaken met elektronische muziek door een plaat van Kraftwerk 'The Model' - trouwens één van mijn favoriete pioniers in de elektronische scene. Mijn ouders hadden trouwens allebei een passie voor elektronische muziek. Ik luisterde vroeger ook veel naar Argentijnse new wave bands die ik leerde kennen door mijn moeder. Het was uiteindelijk mijn broer die me introduceerde in de techno scene. Hij liet me de laatste nieuwe tracks horen op zijn computer en hij nam me mee naar plekken als Cocoliche -de beste Zuid-Amerikaanse club naar mijn mening. Al deze factoren hebben mij en mijn sound beïnvloed zoals je deze vandaag kunt horen.

"
I always loved that electronic “touch” that my parents had. - Tomas Kunkel

 WH - Hoe begon je avontuur als dj?

TK - Op mijn twaalfde begon ik al met mixen in software zoals Traktor en producen in Fruity Loops. Mijn producties in Fruity Loops waren toen nog niet om over naar huis te schrijven. Later schakelde ik over naar Ableton, waar ik nu nog nog altijd mijn producties in maak. Ik geniet er echt van om nieuwe tracks te maken en oude producties te herwerken. Mijn debuut als dj was in 2012, since then my journey never stopped.

WH - Wie of wat is je inspiratie voor je producties? 

TK - Er is niet echt een of andere inspiratie. Ik geraak altijd geïnspireerd door goed nieuws, liefde, haat, woede, verdriet en ervaringen uit mijn leven. Die levenservaring probeer ik in mijn muziek te steken. Luisteren naar oude of nieuwe muziek kan me ook inspireren. Net zoals reizen. Tijdens mijn Europese tour deed ik immens veel inspiratie op.

WH - Hoe zou je je producties omschrijven?

TK - Ik zou mijn producties omschrijven als: stevig, hoog tempo, gevuld met emotie, dancefloor spirit en old school techno. Mijn doel is om een eigen stijl te creëren en daar werk ik heel hard voor. De old school sound in mijn producties, versterkt andere klanken in mijn muziek. Ik hou van die rauwe, analoge, onverfijnde beat. Deze is niet zoals de hele industriële hype die nu in de scene heerst maar nog anders... Met die sound probeer ik me te onderscheiden. In mijn producties verwerk ik ook vaak unieke vocals die een verhaal vertellen, die een gevoel overbrengen. Een goed voorbeeld hiervan zijn mijn tracks Altered Chants en Desert Girl. De inspiratie van deze vocals haal ik uit het luisteren naar Afrikaanse muziek, Anime cartoons en games. En dan vooral old school games. Daar hoor je echt de meest gekke sounds en vocals in (lacht).
"

I always try to integrate an added value to my tracks by using extremely unique vocals that tries to tell a story with feeling. - Tomas Kunkel

 

Ik hou er ook van om een track te producen in één take. De eerste take is meestal de beste. Net zoals ze zeggen 'your first thought stays the best'. Het is in mijn geval nog nooit anders geweest.WH - Staan er nog nieuwe releases op het programma?

TK - Dit jaar heb ik geen nieuwe releases. Op dit moment ben ik druk in de weer voor mijn full EP die begin volgend jaar uitkomt op Dyad Recordings. Verder komt er ook nog een release uit op Sticky Ground. Geen vinyl, geen CD maar wel... een cassette. Ben echt enthousiast over wat er nog gaat gebeuren!

WH - Met welke artiest zou je graag samenwerken?

TK - Ik zou heel graag samenwerken met Stanislav Tolkachev. Ik hou echt val al zijn werk... Hij heeft zo een unieke stijl. Zijn tracks inspireren me ook dus het zou fantastisch zijn om met hem te kunnen samenwerken. Zijn geluiden, ritme, kicks, claps... elk onderdeel van een nummer van Stanislov is zo speciaal. Sommige mensen vinden misschien dat het eentonig is maar voor mij is hij de techno maestro die zijn sound moduleert en manipuleert zoals het moet. En zoals ik het zou moeten doen.WH - Wat is je alltime favoriete nummer?

TK - Numbers van Kraftwerk krijgt van mij de eerste plaats.WH - 18 november is je eerste gig in België. Zin om de Belgen kennis te laten maken met Tomas Kunkel?

TK - Ik heb er zo veel zin in! Een tijdje geleden zat ik nog te denken om naar Berlijn te verhuizen, maar mijn hart ligt toch wel in België. Ik zou het geweldig vinden om naar hier te verhuizen. De scene, de mensen,... alles is gewoon fantastisch hier.

interview Tomas Kunkel

WH - Hoe bereid je een set voor? 

TK - Ik spendeer uren, dagen om de juiste tracks te vinden. Luisteren naar oude tracks, nummers selecteren die ik graag wil draaien en ik mag natuurlijk mijn favorieten niet vergeten.

WH - Je komt uit Argentinië, hoe zou je de scene daar beschrijven? 

TK - De scene in Argentinië blijft groeien, 't is echt wel de moeite. Er verschijnen meer en meer goede artiesten en labels. Jullie moeten je echt voorbereiden op de nieuwe generatie van Argentijnse techno artiesten!

WH - Wat is het coolste event waar je ooit naartoe bent geweest?

TK - November 2013: Mike Parker op Cocoliche in Buenos Aires. Zwetende lijven op de dansvloer en Mike Parker draaide vier uur lang op de meest adembenemende venue in Zuid-Amerika. 

WH - Welke events staan nog op je bucketlist?

TK - Stygian's River is één van de coolste events die voor mij in de nabije toekomst op de planning staan. Ik ben blij dat ik naast artiesten als Hector Oaks en Sinfol op de line-up mag staan. Jaded was ook een event op mijn bucketlist, ik had al zo veel gehoord over Corsica Studios en 15 oktober stond ik er eindelijk achter de decks. Een droom die realiteit werd. Verder staat Tresor nog op mijn lijstje van clubs waar ik zéker nog wil draaien, dat zou onvergetelijk zijn.

Merci Tomas!
We hebben nog een paar dilemma's voor je:


Live or dj-set or hybrid? Live/DJ is best, I enjoy doing LIVE but also I feel free when it comes to DJ Set.

Festival or club? Decent club with decent sound.

CD or vinyl? Vinyl I think, started to mix with vinyl a few months ago.

Night on the couch or night in the club? Hard to answer (hahaha) but I think a night on the couch.

Backstage or in the audience? Audience, it’s where you feel the music.

Your own country or a foreign country? My own country, of course!

Belgian fries or Belgian chocolate? Belgian fries are amazing!

Slowly getting in the mood or going strong right away? Let the music take your body, the rest is your decision.

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête